,

Εθελοντές προσφέρουν σε ηλικιωμένους και άτομα με κινητικά προβλήματα δωρεάν βόλτες με «ποδήλατο-καναπέ»!

Σχεδίασαν ένα «τρίκυκλο» με ένα παγκάκι δύο ατόμων στο μπροστινό μέρος, όπου ο επιβάτης μπορεί να καθίσει και να απολαύσει τη θέα.

Εθελοντές προσφέρουν σε ηλικιωμένους και άτομα με κινητικά προβλήματα δωρεάν βόλτες με «ποδήλατο-καναπέ»!

Σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, εθελοντές βγάζουν τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία για βόλτες με ειδικά τρίκυκλα για να απολαύσουν την ύπαιθρο. Ονομάζεται Cycling Without Age (Ποδηλασία χωρίς ηλικία) και η ομάδα επιτέλους ξεκίνησε και πάλι στη Σκωτία, μετά τη χαλάρωση των περιορισμών του COVID-19 – και είναι ευτυχείς που ξαναχρησιμοποιούν την επιστημονικά αποδεδειγμένη μέθοδό τους για την ενίσχυση της ευεξίας των ηλικιωμένων.

Το Cycling Without Age (CWA) ξεκίνησε στη Δανία το 2012, όταν δύο καλόκαρδοι άνθρωποι (μεταξύ των οποίων και ο Ole Kassow από την Κοπεγχάγη) θέλησαν να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους και τα λιγότερο ικανά άτομα της περιοχής να ξανακαθίσουν στα ποδήλατά τους. Σχεδίασαν ένα «τρίκυκλο» με ένα παγκάκι δύο ατόμων στο μπροστινό μέρος, όπου ο επιβάτης μπορεί να καθίσει και να απολαύσει τη θέα.

Advertisment

Τώρα υπάρχουν 2.700 παραρτήματα σε όλο τον κόσμο που χρησιμοποιούν πάνω από 3.700 τρίκυκλα – και ο καθένας μπορεί να δει τα προφανή οφέλη στα πρόσωπα των ανθρώπων που βρίσκονται στις καθιστές θέσεις.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας υποστήριξε αμέσως τη μη κερδοσκοπική οργάνωση, καθώς ναύλωσε την υπηρεσία της το 2017. Σήμερα είναι διαθέσιμη δωρεάν σχεδόν σε κάθε μέρος της χώρας. 27 τοπικές αρχές συμμετέχουν στο έργο, το οποίο έχει ήδη προσφέρει βόλτες σε 43.500 Σκωτσέζους – χάρη σε χιλιάδες εθελοντές.

Advertisment

Οι επιβάτες και οι πιλότοι απολαμβάνουν ξανά τη θέα στη θάλασσα και τα βουνά σε μερικές από τις πιο όμορφες περιοχές που έχει να προσφέρει η Σκωτία.

Σε μια προσπάθεια να ποσοτικοποιηθεί η αξία της CWA, το Εργαστήριο Γήρανσης του Πανεπιστημίου Heriot-Watt στο Εδιμβούργο εργάστηκε ανεξάρτητα για να μετρήσει τις επιπτώσεις μιας ημερήσιας βόλτας σε σύγκριση με μια ημέρα χωρίς βόλτα σε δεκάδες συμμετέχοντες που είχαν κάνει τουλάχιστον τέσσερις βόλτες. Τους ζητήθηκε να περιγράψουν τη διάθεση, το άγχος και τα επίπεδα ενέργειάς τους χρησιμοποιώντας μια επιστημονική κλίμακα, και έδειξαν έντονη βελτίωση τις ημέρες βόλτας.

«Τους δίνουν το αυτονόητο δικαίωμα ο αέρας να αγγίζει το πρόσωπο και τα μαλλιά τους», δήλωσε ένας εκ των ερευνητών. Αν και η υπηρεσία έχει μηδενικό κόστος για τους αναβάτες, τα ποδήλατα φέρεται να κοστίζουν 13.000 δολάρια το καθένα, αλλά αυτό δεν έχει επιβραδύνει την κίνηση. Από τα προάστια του Σικάγο μέχρι τη Βολιβία, από το Littleton του Κολοράντο μέχρι το Τόγκο και τη Μαλαισία, η CWA καταπολεμά τη μοναξιά και την απομόνωση σε 52 χώρες, ένα μίλι και ένα χιλιόμετρο τη φορά.

Πηγή:

www.goodnewsnetwork.org/cycling-without-age-scotland-rides-again

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Coolcationing: Η νέα τάση στις καλοκαιρινές διακοπές που γίνεται ολοένα πιο δημοφιλής
Zευγάρι κύκνων που ζει εδώ και 10 χρόνια στον Αχελώο γέννησε 7 υπέροχα κυκνάκια!
Tiktoker έσωσε σκύλο που τον βρήκε στη θάλασσα στα ανοιχτά της Πάρου!
Νέα Υόρκη: Εγκαταστάθηκε «πύλη» που συνδέει την πόλη με το Δουβλίνο μέσω live streaming! | Γιατί έκλεισε προσωρινά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση