Γλυκαιμικός δείκτης: Η σημασία και η αξιοποίησή του στην καθημερινότητά μας

Ο γλυκαιμικός δείκτης χρησιμοποιείται σαν ένα "μέσο" που μας δείχνει πόσο γρήγορα μια τροφή μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο του αίματος.

Γλυκαιμικός δείκτης: Η σημασία και η αξιοποίησή του στην καθημερινότητά μας

Ένας σοβαρός παράγοντας στη ζωή και κατ’ επέκταση στην υγεία μας αποτελεί η κατάσταση του σώματός μας. Συγκεκριμένα, όλοι λίγο πολύ επιθυμούμε είτε να χάσουμε κάποιο περιττό βάρος είτε να φτιάξουμε ακόμα περισσότερο την εμφάνισή μας.

Για την επίτευξη των παραπάνω, γίνονται ποικίλες προσπάθειες εκ μέρους των ανθρώπων. Αυστηρές (και πολλές φορές ασήμαντες) δίαιτες, γυμναστήριο, τρέξιμο, personal trainning, κολύμπι, αποτελούν μερικές από τις λύσεις μας στον προαναφερθέντα μας λόγο. Πώς όμως όλα τα παραπάνω συνδέονται με τον γλυκαιμικό δείκτη; Αυτή η απορία ίσως συνεισφέρει στην επίλυση πολλών “διατροφικών σφαλμάτων”.

Advertisment

Με απλά λόγια, ο γλυκαιμικός δείκτης χρησιμοποιείται σαν ένα “μέσο” που μας δείχνει πόσο γρήγορα μια τροφή μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο του αίματος. Και θα ρωτήσετε, και τι χρησιμεύει αυτό σε κάποιον ο οποίος δεν πάσχει από σάκχαρο;

Η απάντηση είναι απλή αλλά ταυτοχρόνως και πολλή ενδιαφέρουσα. Συγκεκριμένα, όταν το σάκχαρο ανεβαίνει απότομα εξαιτίας μιας τροφής που καταναλώνουμε, αυτό θα επιφέρει περισσότερη έκκριση της ινσουλίνης προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα του σακχάρου, μεταφέροντας το επιπλέον σάκχαρο στα κύτταρα όπου μετατρέπεται σε λίπος.

Με απλά λόγια, αν η επιλογή των τροφών μας δεν είναι η ιδανική, υπάρχει κίνδυνος οι προσπάθειές για χάσιμο βάρους να πέσουν στο κενό. Επίσης, ακόμα και αν δεν μας ενδιαφέρει το αδυνάτισμα, ενώ μπορεί “θερμιδικά” να μην πλεονάζουμε, αλλά αν και εφόσον η διατροφή μας αποτελείται μόνο από τροφές υψηλού ΓΔ, τότε η ενέργειά μας μπορεί να απογειωθεί για λίγη ώρα και ύστερα απότομα να πέσει.

Advertisment

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω σε σχέση με τη δίαιτα, το τρέξιμο και το γυμναστήριο;

Ως προς τη δίαιτα, είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη προκειμένου να αποσοβήσουμε τα προαναφερθέντα προβλήματα. Αν είμαστε επιρρεπείς στην επιλογή τροφών βάσει ΓΔ, τότε κινδυνεύουμε να παχύνουμε ή να αισθανθούμε άμεσα μια “περίεργη αδιαθεσία”.

Ως προς την άθληση, τα πράγματα είναι πιο συγκεκριμένα. Για σκεφτείτε έναν δρώμενα ανώμαλου δρόμου να επιλέξει τροφές με υψηλό ΓΔ. Τα αποθέματα ενέργειας θα είναι πολύ χαμηλά και δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις αγωνιστικές του υποχρεώσεις. Στην αντίπερα όχθη, ας σκεφτούμε έναν bodybuilder που συμμετέχει σε αγώνες επίδειξης. Μέχρι τον αγώνα του, επιλέγει τροφές με χαμηλό ΓΔ.

Την ημέρα του αγώνα του όμως, θα φάει πολλές σοκολάτες (μέγιστη τιμή ΓΔ) μια ώρα πριν την επίδειξη. Γιατί το κάνει αυτό; Το κάνει για να εκτοξεύσει τα επίπεδα σακχάρου του και να γεμίσει το σώμα του φλεβικότητα.

Συνοψίζοντας, ο ΓΔ αποτελεί μια αξιοσημείωτη αναφορά στην επιλογή των τροφών κατά την ακολουθία μιας δίαιτας. Δεν είναι τυχαίο που πολλές αυστηρές δίαιτες επιτυγχάνουν το σκοπό μας. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί αθλητές εξαιτίας των λάθος επιλογών τους δεν έχουν καλύτερες επιδόσεις. Βέβαια, δεν θα λύσουμε όλα μας τα προβλήματα με την χρήση αυτού του εργαλείου! Αλλά είναι εξίσου σημαντικός για την υλοποίηση μιας καλής και ομαλής καθημερινότητας

Χαμηλός ΓΔ: <55

Μέτριος ΓΔ: 56-69

Υψηλός ΓΔ: >70

Ανώτατη τιμή ΓΔ: 100 (γλυκόζη)

Υ.Γ. : Στον παρακάτω πίνακα υπάρχουν οι τιμές ΓΔ για τις πιο συνηθισμένες τροφές

Γλυκαιμικός δείκτης: Η σημασία και η αξιοποίησή του στην καθημερινότητά μας
https://emediprolhpshygeias.blogspot.com

Σινόπουλος Άγγελος

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Καρδιακή ανακοπή: Δύο συμπτώματα που προειδοποιούν 24 ώρες νωρίτερα
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
H εύκολη κίνηση που μακραίνει τη ζωή και σώζει την καρδιά – Kάντε την καθημερινά
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση