Αν και η λέξη «τελειομανής» ακούγεται συχνά, είναι μια σχετική ετικέτα που κάνει πολλούς από εμάς να αισθάνονται ανήσυχοι και ανεπαρκείς. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Psychological Bulletin διαπίστωσε ότι τα ποσοστά των ανθρώπων που χαρακτηρίζονται τελειομανείς αυξήθηκαν μεταξύ 1989 και 2016. Γνωρίζατε όμως ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν τρεις τύποι τελειομανών; Για να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και την τελειομανία, θα βοηθήσει το να εντοπίσουμε ποιος από τους τρεις τύπους είμαστε, καθώς και πώς μας επηρεάζει.
Υπάρχουν 3 διαφορετικοί τύποι τελειομανίας – Πώς να τους εντοπίσουμε και αντιμετωπίσουμε
Τελειομανία προσανατολισμένη στο άτομο
Η τελειομανία προσανατολισμένη στο άτομο έχει να κάνει με το να απαιτούμε το καλύτερο από τον εαυτό μας. Ορισμένα σημάδια είναι το να είμαστε πολύ σκληροί με τον εαυτό μας ή να νιώθουμε ότι εμείς ή τα επιτεύγματά μας υπολείπονται συνεχώς των προσδοκιών μας.
Advertisment
Μπορεί να αισθάνεστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι επειδή ακόμη και το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε δεν σας φαίνεται αρκετό. Αυτός ο τύπος τελειομανίας μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα παραγωγικότητας, αλλά συχνά, αυτοί οι τελειομανείς λένε στον εαυτό τους ιστορίες για το πώς τα επιτεύγματά τους δεν είναι αρκετά καλά και αισθάνονται αγχωμένοι ή δυσαρεστημένοι αντί να γιορτάζουν τις επιτυχίες τους.
Πώς να το αντιμετωπίσουμε
Πρώτον, όταν όλα μοιάζουν υπερβολικά, κάντε ένα βήμα πίσω πριν η σκληρή σας δουλειά γυρίσει μπούμερανγκ. Αν παρατηρήσετε ότι αγχώνεστε, εντοπίστε έναν τομέα στη ζωή σας όπου μπορείτε να αποσυρθείτε ή να ζητήσετε βοήθεια και υποστήριξη από άλλους. Η εξάσκηση καλής αυτοφροντίδας και μια ισορροπημένη ζωή που περιλαμβάνει κοινωνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες θα βοηθήσουν επίσης.
Advertisment
Στη συνέχεια, εξασκηθείτε στην αυτοσυμπόνια. Δοκιμάστε να κάνετε δηλώσεις που διαχωρίζουν τη συμπεριφορά σας από αυτό που είστε, όπως: «Δεν μου αρέσει που έχασα την προπόνησή μου σήμερα, αλλά γενικά ζω μια υγιεινή ζωή, οπότε το να χάνω μια προπόνηση εδώ και εκεί είναι εντάξει».
Τελειομανία προσανατολισμένη στους άλλους
Η τελειομανία που είναι προσανατολισμένη σε άλλους είναι κάτι που μπορεί να μην έχετε ακούσει, αλλά να το έχετε βιώσει στην εργασία ή στο σχολείο. Είναι όταν πιστεύουμε ότι οι γύρω μας πρέπει να είναι με έναν συγκεκριμένο τρόπο και αναστατωνόμαστε όταν δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας.
Βασίζεται σε μη ρεαλιστικές υποθέσεις και μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις. Αν υποθέτετε ή περιμένετε από κάποιον να σκέφτεται, να συμπεριφέρεται ή να κάνει τα πράγματα πάντα ακριβώς με τον τρόπο που εσείς προτιμάτε, είναι πιθανό να δημιουργήσετε ένα επικριτικό περιβάλλον όπου η διατήρηση των σχέσεων γίνεται δύσκολη και για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη λόγω απογοήτευσης, δυσαρέσκειας και συναισθηματικού πόνου.
Πώς να το αντιμετωπίσουμε
Αν είστε τελειομανής με προσανατολισμό στους άλλους και αυτό εμποδίζει τις σχέσεις σας, προσπαθήστε να δείξετε περισσότερη κατανόηση. Μια σπουδαία άσκηση ενσυναίσθησης και κατανόησης είναι να σκεφτείτε σοβαρά την απάντηση στην ερώτηση.
Για παράδειγμα, αν νιώθετε ενοχλημένοι που ο σύντροφός σας δεν μαζεύει ποτέ τα παπούτσια του από την πόρτα, κάποιοι πιθανοί λόγοι είναι ότι είναι κουρασμένος μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, ότι είναι εύκολο να το ξεχάσει ή ότι απλώς δεν είναι τόσο τακτικός όσο εσείς – πράγμα που είναι εντάξει.
Στη συνέχεια, εξασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη και την ενσυνειδητότητα. Κάντε μια λίστα ευγνωμοσύνης με όλα τα πράγματα που είναι καλά σε κάποιον κοντινό σας άνθρωπο, με τον οποίο τείνετε να είστε πολύ σκληροί. Η ενσυνειδητότητα βοηθά στην αύξηση της ικανοποίησης από τη σχέση, εστιάζοντας στις μικρές χαρές αντί να περιμένουμε συνεχώς πολλά από τους άλλους.
Κοινωνικά καθορισμένη τελειομανία
Έχετε εμμονή με το τι σκέφτονται οι άλλοι και φοβάστε την απόρριψη; Μπορεί να είστε ένας κοινωνικά καθορισμένοι τελειομανείςς ή κάποιος που πιστεύει ότι οι άλλοι περιμένουν από εσάς να ενεργείτε ή να δείχνετε με έναν συγκεκριμένο τρόπο.
Είναι φυσιολογικό να νοιαζόμαστε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς σε ένα βαθμό, αλλά η πραγματική τελειομανία φτάνει τις απόψεις και την έγκριση των άλλων στα άκρα. Τα σημάδια της κοινωνικά επιβαλλόμενης τελειομανίας βασίζονται στην εμφάνιση, όπως το να θέλουμε να φαινόμαστε ότι έχουμε τον έλεγχο των πάντων, ότι είμαστε έξυπνοι, ελκυστικοί κ.λπ. στους άλλους τόσο πολύ που επηρεάζει την αυτοεκτίμησή μας. Με άλλα λόγια, η αυτοεικόνα μας προέρχεται από το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς.
Πώς να το αντιμετωπίσουμε
Για να αποφύγουμε την παγίδευση σε αυτές τις σκέψεις, ενισχύουμε τη θετική εσωτερική μας φωνή. Μπορούμε να φτιάξουμε μια λίστα με τα δυνατά μας σημεία, τα θετικά μας χαρακτηριστικά και τα επιτεύγματά μας, ώστε να μας βοηθήσει να νιώσουμε περήφανοι για τον εαυτό μας. Αν αυτό είναι πολύ δύσκολο, μπορούμε επίσης να απαριθμήσουμε ουδέτερες πτυχές.
Συνειδητοποιήστε ότι οι ανησυχίες σας μπορεί να μην έχουν καμία βάση. Έχετε κάποια απόδειξη ότι οι άλλοι σας κρίνουν ή σκέφτονται ότι δεν είστε αρκετά καλοί; Τις περισσότερες φορές, θα διαπιστώσετε ότι οι αντιλήψεις σας δεν βασίζονται σε γεγονότα.
Μπορείτε να σημειώσετε τις ιστορίες που λέτε στον εαυτό σας σε σχέση με το τι είναι αντικειμενικά αληθινό. Για παράδειγμα: «Το αφεντικό μου δεν μου έχει πει ότι δεν κάνω καλά τη δουλειά μου. Για την ακρίβεια, το αφεντικό μου στην πραγματικότητα έδωσε συγχαρητήρια για τη δουλειά μου την περασμένη εβδομάδα».
Πηγή:
www.huffpost.com/entry/types-of-perfectionism-signs