Όσο προσπαθούμε να «φτάσουμε» τους άλλους, τόσο απομακρυνόμαστε από τον αληθινό μας εαυτό

Δεν αξίζει να σπαταλάς τις ώρες σου σκεπτόμενος το πώς θα μπορούσες να γίνεις κάποιος άλλος. Δεν αξίζεις συνεχώς να υποβάλλεις τον εαυτό σου

Όσο προσπαθούμε να «φτάσουμε» τους άλλους, τόσο απομακρυνόμαστε από τον αληθινό μας εαυτό

Δεν αξίζει να σπαταλάς τις ώρες σου σκεπτόμενος το πώς θα μπορούσες να γίνεις κάποιος άλλος. Δεν αξίζεις συνεχώς να υποβάλλεις τον εαυτό σου στην τόσο ψυχοφθόρα διαδικασία του να συγκρίνεσαι με κάποιον άλλον.

Αυτό το σαράκι της ζήλιας έχει κάνει τον κάθε άνθρωπο, έστω για μία φορά στη ζωή του, να αισθάνεται άσχημα. Όμως, σε μερικούς ανθρώπους τους κυριεύει ολοκληρωτικά, τους κάνει τη ζωή μαρτύριο. Αυτή η σύγκριση με τους άλλους είναι ατελέσφορη, δεν έχει νόημα και είναι προσβλητική για εμάς τους ίδιους.

Advertisment

Στην πραγματικότητα, δεν έχεις ιδέα πόσα προβλήματα μπορεί να έχει ο άνθρωπος εκείνος που θαυμάζεις, όπως και η τέλεια ζωή που θεωρείς πως έχει. Δεν έχεις ιδέα ποια μπορεί να είναι τα σκοτάδια του, τα αδιέξοδά του, οι πληγές που προσπαθεί να κρύψει. Δεν ξέρεις πόσα χαστούκια μπορεί να βίωσε για να φτάσει στο σημείο που εσύ τον θεωρείς σήμερα σπουδαίο.

Δεν έχει σημασία να προσπαθείς να φτάσεις κανέναν. Αυτό όχι μόνο είναι εξουθενωτικό, αλλά σε απομακρύνει από τον δικό σου μοναδικό, αληθινό εαυτό. Οι άλλοι άνθρωποι πρέπει να σε αγαπούν και να σε επιλέγουν για αυτό που είσαι, όχι επειδή έγινες η αντιγραφή κάποιου άλλου.

Μη γίνεις η αντιγραφή κανενός. Ο κάθε άνθρωπος έχει τα χαρίσματά του και τη στιγμή που φθονείς κάποιον, χάνεις πολύτιμες ώρες τις οποίες θα μπορούσες να αξιοποιήσεις για τη βελτίωση του δικού σου εαυτού. Δε γνωρίζεις ποτέ αν ο άλλος άνθρωπος που θαυμάζεις, βλέπει καλά πράγματα και εκείνος σε εσένα που θα ήθελες να έχει.

Advertisment

Έχεις τα δικά σου χαρίσματα, το δικό σου μυαλό, το δικό σου κορμί, τη δική σου προσωπικότητα. Όπως και να είναι, είναι δικά σου. Και αυτά πρέπει να τα αγαπήσεις, να τα αγκαλιάσεις, να τα αναδείξεις. Μη γίνεσαι αντίγραφο κανενός, γίνε η καλύτερη εκδοχή του δικού σου εαυτού. Μη μοιάσεις σε κανέναν, γίνε ο καλύτερος εαυτός, ο δικός σου εαυτός.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σημειωματάριο συναισθημάτων | Μέσα στην αγάπη, η ζωή θα αφηγηθεί την ιστορία μας
Το ευτυχισμένο τέλος που δεν έρχεται ποτέ…
Επίκουρος: «Κούφια είναι τα λόγια του φιλόσοφου που προσφέρει θεραπεία χωρίς ανθρώπινα δεινά»
Θεραπείες με τις Δυνάμεις του Νου στη Σύγχρονη Εποχή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση