,

Πώς η κλιματική αλλαγή μετατρέπει την κάποτε πράσινη Μαδαγασκάρη σε έρημο

4 χρόνια ξηρασίας, μαζί με την αποψίλωση των δασών που προκλήθηκε από τους ανθρώπους που έκαιγαν ή έκοβαν δέντρα, έχουν μετατρέψει την περιοχή σε

Πώς η κλιματική αλλαγή μετατρέπει την κάποτε πράσινη Μαδαγασκάρη σε έρημο

Το άλλοτε καταπράσινο νησί της Μαδαγασκάρης μετατρέπεται σε μια κόκκινη έρημο και αντιμετωπίζει μια σοβαρή επισιτιστική κρίση που θεωρείται ο πρώτος «λιμός της κλιματικής αλλαγής» στον κόσμο.

Το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του πλανήτη και ένα από τα πιο ποικιλόμορφα οικοσυστήματά του, η Μαδαγασκάρη έχει χιλιάδες ενδημικά είδη φυτών και ζώων, όπως οι λεμούριοι. Όμως, στις νοτιότερες περιοχές της, η πραγματικότητα έχει αλλάξει.

Advertisment

Με ελάχιστα δέντρα να έχουν απομείνει για να επιβραδύνουν τον άνεμο σε αυτή την άλλοτε εύφορη γη, η κόκκινη άμμος σκορπίζεται παντού: στα χωράφια, στα χωριά και στους δρόμους, και στα μάτια των παιδιών που περιμένουν τα δέματα με τα τρόφιμα.

Τέσσερα χρόνια ξηρασίας, που συνδέονται από τα Ηνωμένα Έθνη με την κλιματική αλλαγή, μαζί με την αποψίλωση των δασών που προκλήθηκε από την καύση ή την κοπή των δέντρων για την παραγωγή ξυλάνθρακα και τη γεωργία, έχουν μετατρέψει την περιοχή σε μια λεκάνη σκόνης.

Αυτή η πολυετής περίοδος ξηρασίας, αποψίλωσης των δασών, περιβαλλοντικής ζημίας, φτώχειας και αύξησης του πληθυσμού οδήγησε σε μείζονα επισιτιστική κρίση στη νότια Μαδαγασκάρη, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι χρειάζονται επί του παρόντος επισιτιστική βοήθεια από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ), έναν οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.

Advertisment

Πώς η κλιματική αλλαγή μετατρέπει την κάποτε πράσινη Μαδαγασκάρη σε έρημο
Φωτογραφία: ALKIS KONSTANTINIDIS/REUTERS

Στο αποκορύφωμα της επισιτιστικής κρίσης στο νότο, το ΠΕΠ προειδοποιούσε ότι το νησί κινδύνευε να εμφανίσει «τον πρώτο λιμό στον κόσμο λόγω της κλιματικής αλλαγής». Ωστόσο, η κατάσταση βελτιώνεται μετά από μήνες παρέμβασης. Ο Theodore Mbainaissem, ο οποίος διευθύνει τις επιχειρήσεις του ΠΕΠ στις χειρότερα πληγείσες περιοχές της νότιας Μαδαγασκάρης, δήλωσε ότι τα καιρικά φαινόμενα είχαν αλλάξει ανεπανόρθωτα τα τελευταία χρόνια.

«Αν ρωτήσεις τους πρεσβύτερους ‘πιστεύετε ότι θα βρέξει’, λένε ότι δεν ξέρουν. Παλαιότερα, μπορούσαν να καταλάβουν από τη θέση του φεγγαριού πότε θα βρέξει, αλλά οι άνθρωποι δεν καταφέρνουν πλέον να αναλύουν», λέει ο Theodore Mbainaissem, επικεφαλής του ΠΕΠ για το Androy και το Anosy.

Ο Mbainaissem δήλωσε ότι μετά από μήνες δράσης του ΠΕΠ, άλλων οργανώσεων βοήθειας και των τοπικών αρχών, τα χειρότερα της επισιτιστικής κρίσης έχουν περάσει. Όμως η δουλειά δεν έχει ακόμη τελειώσει. Ενώ οι χωρικοί που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας εξακολουθούν να κόβουν δέντρα για να καλλιεργήσουν τη γη, η επιτροπή IPCC των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή αναμένει ότι οι ξηρασίες θα συνεχίσουν να αποτελούν πρόβλημα.

Ενώ ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι η σημερινή κατάσταση είναι εντός του φυσιολογικού εύρους των καιρικών συνθηκών της Μαδαγασκάρης, όλοι συμφωνούν ότι η επισιτιστική κρίση δείχνει μια χώρα που ήδη αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα.

Πηγή: www.euronews.com/green/2022/03/20/how-climate-change-is-turning-once-green-madagascar-into-a-desert

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα
Ελαφοκομείο Ρόδου: Βρέθηκαν δεκάδες νεκρά και παρατημένα ελάφια | Σκληρές εικόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση