,

Οι γόπες των τσιγάρων προκαλούν τελικά μεγαλύτερη θαλάσσια ρύπανση απ’ όση πιστεύαμε

Η θαλάσσια ρύπανση είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και βρίσκεται συνεχώς ανάμεσα στις σημαντικότερες ειδήσεις παγκοσμίως, όπως και οι ιδιωτικές και εθελοντικές πρωτοβουλίες κατοίκων

Οι γόπες των τσιγάρων προκαλούν τελικά μεγαλύτερη θαλάσσια ρύπανση απ’ όση πιστεύαμε

Η θαλάσσια ρύπανση είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και βρίσκεται συνεχώς ανάμεσα στις σημαντικότερες ειδήσεις παγκοσμίως, όπως και οι ιδιωτικές και εθελοντικές πρωτοβουλίες κατοίκων διαφόρων χωρών για αντιστροφή της ζημιάς. Συχνά, όταν ακούμε τον όρο «θαλάσσια ρύπανση», είναι τα πλαστικά ποτήρια, οι σακούλες, τα γυάλινα μπουκάλια και τα καλαμάκια που μας έρχονται στο νου – αλλά υπάρχει και άλλη μια πηγή μόλυνσης που είναι πολύ χειρότερη, που μέχρι τώρα, δεν έχει λάβει την προσοχή που χρειάζεται.

Η προσοχή μας τώρα στρέφεται στις γόπες των τσιγάρων. Αρχικά, μπορεί να φαίνονται μικρές και σχετικά ακίνδυνες, αλλά μπορούν τελικά να προκαλέσουν αδιόρθωτη ζημιά στους ωκεανούς και στην άγρια ζωή γενικά, ειδικά στους αριθμούς που έχουν βρεθεί ότι υπάρχουν πια στις θάλασσές μας. Πρόσφατα, η ΜΚΟ «Ocean Conservancy» (Διατήρηση των ωκεανών), η οποία οργανώνει απορρυπάνσεις ακτών από το 1986, δημοσίευσε μια σημαντική αναφορά.

Advertisment

Σύμφωνα λοιπόν με δικά της στοιχεία, σχεδόν 60 εκατομμύρια γόπες τσιγάρων έχουν συλλεχθεί από τη δεκαετία του ’80 – που ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό της πλαστικής σακούλας, των μπουκαλιών ή των καλαμακίων που καθαρίζονται από τους ωκεανούς μας. Ορισμένοι λουόμενοι πετούν κατευθείαν τα αποτσίγαρά τους στην παραλία.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι γόπες παρασύρονται από τη βροχή στα ποτάμια και τελικά καταλήγουν στη θάλασσα και ξεβράζονται στις ακτές από τα κύματα. Αν και συνήθως οι άνθρωποι θεωρούν ότι η φύση είναι γιγάντιο τασάκι, οι περισσότεροι καπνιστές δεν αντιλαμβάνονται την μεγάλη σημασία που έχει αυτή η πράξη τους- πόσο πολύ επηρεάζει όχι μόνο το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα, αλλά και τους ίδιους τους εαυτούς τους.

Γιατί οι γόπες των τσιγάρων θεωρούνται πιο βλαβερές σε σχέση με το παρελθόν;

Τα περισσότερα φίλτρα τσιγάρων αποτελούνται εν μέρει τουλάχιστον από οξική κυτταρίνη – που από μόνη της αποτελεί φυσικό προϊόν. Έτσι, πολλοί άνθρωποι υποθέτουν λανθασμένα ότι τα αποτσίγαρά τους είναι βιοδιασπώμενα, όπως είχαν παλαιότερα υποστηρίξει και έρευνες.

Advertisment

Η αλήθεια είναι όμως ότι όταν επεξεργαζόμαστε την οξική κυτταρίνη, δημιουργείται ένα είδος πλαστικού που δεν είναι βιοδιασπώμενο και έτσι τα αποτσίγαρα χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο να αποσυντεθούν. Επιπλέον, μέχρι οι γόπες να αρχίσουν να αποσυντίθεται, απελευθερώνουν στο μεσοδιάστημα όλους τους ρυπαντές που έχουν απορροφήσει από τον καπνό μαζί με ουσίες όπως νικοτίνη και αρσενικό.

Αυτά, όπως και το πλαστικό, καταναλώνονται από διάφορα πλάσματα της θάλασσας και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, καταλήγουν τελικά και πάλι στην τροφή μας. Αν και κάποιες καπνοβιομηχανίες αναζητούν πιο οικολογικές λύσεις για την παραγωγή φίλτρων τσιγάρου, οι καπνιστές θα πρέπει να αναθεωρήσουν – για το καλό της φύσης και της δικής τους υγείας – τα μέρη που πετούν τα αποτσίγαρά τους και να αλλάξουν τις συνήθειές τους.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://oceanconservancy.org/wp-content/uploads/2018/07/Building-A-Clean-Swell.pdf

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Νορβηγία: Απίστευτες εικόνες από το Βόρειο Σέλας που μάγεψε τον ουρανό με τα χρώματά του!
Ο Αμαζόνιος έπεσε στη χαμηλότερη στάθμη του εδώ και έναν αιώνα από την ακραία ξηρασία
Η στιγμή που καταρρέει ένας από τους μεγαλύτερους παγετώνες στην Παταγoνία (βίντεο)
Έρευνα βόμβα: Σχεδόν όλοι στην Ευρώπη αναπνέουμε τοξικό αέρα | Η κατάσταση στην Ελλάδα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση