Πόλοι της Γης: Καύσωνες με 40 βαθμούς υψηλότερη θερμοκρασία από την κανονική!

Ως γεγονός άνευ προηγουμένου, χαρακτήρισαν οι επιστήμονες τις θερμοκρασίες που σημειώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στους δύο πόλους της Γης.

Πόλοι της Γης: Καύσωνες με 40 βαθμούς υψηλότερη θερμοκρασία από την κανονική!

Ως γεγονός άνευ προηγουμένου, χαρακτήρισαν οι επιστήμονες τις θερμοκρασίες που σημειώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στους δύο πόλους της Γης. Συγκεκριμένα, σε περιοχές της Ανταρκτικής, η θερμοκρασία ανέβηκε μέχρι και 40°C πάνω από τις κανονικές τιμές ενώ την ίδια στιγμή, στο Βόρειο Πόλο, η θερμοκρασία ανέβηκε μέχρι 30°C πάνω από την κανονική, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian.

Οι επιστήμονες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τους καύσωνες αυτούς που καταγράφηκαν και στους δύο πόλους του πλανήτη, που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια απότομη και ταχύτερη κλιματική κατάρρευση.

Advertisment

Αυτή την εποχή, τελειώνει το καλοκαίρι στην Ανταρκτική και η περιοχή θα έπρεπε να ψύχεται γρηγορότερα ενώ στην Αρκτική τελειώνει σταδιακά ο χειμώνας καθώς οι μέρες μεγαλώνουν. Μια τόσο γρήγορη άνοδος της θερμοκρασίας που παρατηρείται και στους δύο πόλους, δείχνει ότι τα κλιματικά συστήματα της Γης αποδιοργανώνονται.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και μιλούν για πρωτοφανή, ιστορικά και δραματικά γεγονότα, λέγοντας ότι οι καύσωνες που παρατηρήθηκαν στους πόλους δείχνουν τη ζημιά που προκαλούμε στο κλίμα και ότι η τήξη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε περαιτέρω αλλαγές που θα επιταχύνουν την καταστροφή του.

Καθώς ο πάγος στην Αρκτική λιώνει, αποκαλύπτεται μια σκοτεινή θάλασσα που απορροφά περισσότερη θερμότητα από τον ανακλαστικό πάγο, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα, την περαιτέρω θέρμανση του πλανήτη. Από την άλλη, ένα μεγάλο μέρος του πάγου της Ανταρκτικής καλύπτει τη Γη, με αποτέλεσμα η τήξη του να ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας.

Advertisment

Ο Μάικλ Μαν, διευθυντής του Κέντρου Επιστήμης Συστημάτων Γης στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, είπε: «Η θέρμανση της Αρκτικής και της Ανταρκτικής προκαλεί ανησυχία, όπως και η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, των οποίων αυτά αποτελούν παράδειγμα» και πρόσθεσε: «Τα μοντέλα έκαναν καλή δουλειά προβάλλοντας τη συνολική θέρμανση, αλλά έχουμε υποστηρίξει ότι τα ακραία φαινόμενα ξεπερνούν τις προβλέψεις του μοντέλου. Αυτά τα γεγονότα δείχνουν ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα».

Ο Μαρκ Μάσλιν, καθηγητής Επιστήμης των Συστημάτων της Γης στο University College of London (UCL) δήλωσε: «Εγώ και οι συνάδελφοί μας συγκλονιστήκαμε από τον αριθμό και τη σοβαρότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων το 2021, τα οποία ήταν απροσδόκητα σε μια θέρμανση 1,2°C. Τώρα έχουμε θερμοκρασίες ρεκόρ στην Αρκτική, οι οποίες, για μένα, δείχνουν ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα ακραία φάση κλιματικής αλλαγής, πολύ νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα
Ελαφοκομείο Ρόδου: Βρέθηκαν δεκάδες νεκρά και παρατημένα ελάφια | Σκληρές εικόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση