Πρωταθλητές στην… αλληλεγγύη οι Αθηναίοι ανακυκλώνοντας πάνω από 500 τόνους ρουχισμού το 2021!

Το 2021, συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 536 τόνοι ρούχων και παπουτσιών στους 250 ειδικούς κάδους της Αττικής.

Πρωταθλητές στην... αλληλεγγύη οι Αθηναίοι ανακυκλώνοντας πάνω από 500 τόνους ρουχισμού το 2021!

Μια σημαντική πρωτιά καταγράφουν οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη ευαισθησία το σχέδιο ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης ειδών ένδυσης και υπόδησης.

Οι καλαίσθητοι κόκκινοι κάδοι που έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία δήμων της πρωτεύουσας έγιναν σημείο αναφοράς για την κοινωνική ευαισθησία και τη διάθεση προσφοράς πολλών από εμάς.

Advertisment

Έτσι γεμίζουν με ρούχα και παπούτσια, τα οποία, έπειτα από την απαραίτητη διαλογή, θα χρησιμοποιηθούν ξανά από συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη ή θα αποθηκευτούν και θα προωθηθούν για διαχείριση και επαναχρησιμοποίηση.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα εν μέσω, μάλιστα, πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα το 2021, συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 536 τόνοι ρούχων και παπουτσιών στους 250 ειδικούς κάδους της Αττικής, οι οποίοι βρίσκονται τοποθετημένοι, μετά από υπόδειξη των δήμων, σε επτά δημοτικές κοινότητες της Αθήνας.

Advertisment

Ο παραπάνω αριθμός εμφανίζεται κατά 158% αυξημένος σε σχέση με την ποσότητα των αντίστοιχων ειδών που συγκεντρώθηκαν την περασμένη χρονιά και αντανακλά αληθινό αίσθημα αλληλεγγύης προς κάθε συνάνθρωπό μας που βρίσκεται σε ανάγκη.

Από τα παραπάνω είδη, οι κοινωνικές οργανώσεις και φορείς αξιοποίησαν και προσέφεραν περισσότερους από 4 τόνους ρούχων σε άτομα και οικογένειες που έχουν ανάγκη, ενώ φέτος, εξαιτίας της ακόμη μεγαλύτερης ανταπόκρισης που αναμένεται, εκτιμάται ότι θα διανεμηθούν επιπλέον 7 τόνοι ρούχων (συνολικά 11), τα οποία βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση.

Η ανακύκλωση ρούχων δεν αποτελεί διαχείριση σκουπιδιών, όπως λανθασμένα, πιστεύεται τόσο γι’ αυτά όσο και για άλλα προϊόντα, αλλά δράση που έχει ως αφετηρία την κοινωνική ευαισθησία και καταλήγει σε επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση ή ανάκτηση προϊόντων, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγαν στα σκουπίδια…

Τα ρούχα που τοποθετούνται στους ειδικούς κάδους συλλέγονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και μετά από διαλογή προσφέρονται σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, διατίθενται σε επείγουσες ανάγκες όπως οι φυσικές καταστροφές, ενώ μια ποσότητα εξάγεται για επαναχρησιμοποίηση. Τα ακατάλληλα ρούχα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ειδών καθαρισμού, μονωτικών υλικών κ.λπ.

Η ανακύκλωση ρούχων μπορεί να συμβάλλει στον περιορισμό της αγοράς ρούχων στο ελάχιστο δυνατό, στην επαναχρησιμοποίησή τους εφόσον μπορούν να φανούν χρήσιμα σε άλλους ανθρώπους, καθώς και στη σωστή διαχείρισή τους εφόσον δεν μπορούν να φορεθούν, οπότε αντί να πάρουν τον δρόμο για τη χωματερή, μετατρέπονται σε χρήσιμα υλικά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πωλητής για μία ώρα»: Οι καλλιτέχνες που στήριξαν το περιοδικό Σχεδία
Ζευγάρι νομάδων μελισσοκόμων ταξιδεύουν τα μελίσσια τους στα σχολεία της βόρειας Ελλάδας
«Απλώς κάντε το»: Η συμβουλή ενός 94χρονου με φυσική κατάσταση εφήβου
Μαθητής λυκείου από την Αλεξανδρούπολη πήρε πλήρη υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση