Υπολογίζεται ότι το 30% έως 40% των ανδρών ανησυχούν για το βάρος τους και ότι έως και το 85% είναι δυσαρεστημένοι με τη μυϊκή τους διάπλαση. Πολλοί άνδρες επιθυμούν μια αδύνατη και μυώδη σωματική διάπλαση – η οποία συχνά θεωρείται συνώνυμη του ανδρισμού.
Όμως, χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη, τα ζητήματα εικόνας του σώματος μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Ωστόσο, πολλοί άνδρες διστάζουν να μιλήσουν για τα θέματα που αφορούν την εικόνα του σώματός τους – κυρίως λόγω του στίγματος που συνδέεται με αυτό.
Advertisment
Η αρνητική εικόνα του σώματος είναι κάτι περισσότερο από το να μην μας αρέσει απλώς η εμφάνιση του σώματός μας – τα αποτελέσματά της μπορεί συχνά να είναι εξουθενωτικά. Η έρευνα δείχνει ότι, στους άνδρες, τα προβλήματα εικόνας του σώματος συνδέονται με χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή και έλλειψη αυτοπεποίθησης.
Τα ζητήματα εικόνας σώματος μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε πλήθος προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως σοβαρό άγχος και κατάθλιψη. Υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους δέκα άνδρες έχει κάνει αυτοκτονικές σκέψεις και έχει βιώσει αντίστοιχα συναισθήματα και το 4% έχει αυτοτραυματιστεί σκόπιμα εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει με την εικόνα του σώματός του.
Τα ζητήματα εικόνας σώματος μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε διαταραγμένη διατροφή και μυϊκή δυσμορφία – μια ακραία ενασχόληση με την ύπαρξη μυών. Ο εθισμός στην άσκηση – μια ακόρεστη λαχτάρα για σωματική δραστηριότητα – έχει επίσης αναφερθεί ως συνέπεια της αρνητικής εικόνας του σώματος.
Advertisment
Αυτό όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει σε εξουθένωση και τραυματισμούς, αλλά μπορεί με τη σειρά του να προκαλέσει φτωχότερη ψυχολογική ευεξία και να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διατροφικής διαταραχής. Μπορεί επίσης να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνική και εργασιακή ζωή ενός ατόμου και μπορεί να οδηγήσει σε άλλες ανθυγιεινές συμπεριφορές – όπως η κατάχρηση αναβολικών στεροειδών για την ανάπτυξη μυών.
Αυτές οι ανησυχίες έχουν πιθανότατα επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σε μια πρόσφατη μελέτη, ερευνητές έδειξαν ότι το άγχος και η ανησυχία που σχετίζονται με την πανδημία συνδέονται με τη δυσαρέσκεια των ανδρών για το βάρος και τους μυς τους.
Επιρροές των μέσων ενημέρωσης
Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η αύξηση των ανδρών που παλεύουν με την αρνητική εικόνα του σώματος οφείλεται στην επιρροή των ΜΜΕ και του διαδικτύου. Οι άνδρες συχνά συγκρίνουν τον εαυτό τους με τα υπερμυώδη ή αδύνατα μοντέλα που βλέπουν σε ταινίες δράσης και σε περιοδικά υγείας και γυμναστικής. Επειδή αυτές οι συγκρίσεις είναι συνήθως μη ρεαλιστικές, αυξάνεται η πιθανότητα να βιώνουν ανησυχίες για το βάρος και τη μυϊκή τους διάπλαση.
Στην πραγματικότητα, επισκοπήσεις ερευνών έχουν δείξει ότι όταν οι άνδρες εκτίθενται σε εξιδανικευμένες απεικονίσεις της εμφάνισης σε διάφορες μορφές μέσων μαζικής ενημέρωσης, καταλήγουν να αισθάνονται χειρότερα για το δικό τους σώμα.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απλώς επιδεινώνουν αυτά τα προβλήματα. Εφαρμογές όπως το Instagram είναι γεμάτες από αναρτήσεις που παρουσιάζουν υπερ-μυώδεις και αδύνατους άνδρες – και αυτές οι αναρτήσεις συχνά λαμβάνουν πολύ μεγάλο αριθμό likes και σχολίων. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι επισκοπήσεις των ερευνητικών στοιχείων έχουν διαπιστώσει πως οι άνδρες που ασχολούνται συχνά με τέτοιου είδους αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τείνουν να έχουν πιο αρνητική εικόνα σώματος.
Αλλά μπορεί μερικές φορές να είναι εύκολο να υπερτονίσουμε τη σημασία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – ή οποιουδήποτε μέσου μαζικής ενημέρωσης, για την ακρίβεια – για την εικόνα του σώματος των ανδρών. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η σχέση μεταξύ της έκθεσης στα μέσα ενημέρωσης και της αρνητικής εικόνας του σώματος μπορεί να είναι πολύ ασθενής στους άνδρες. Αντίθετα, είναι πιθανό ότι μια σειρά από πηγές – μέσα μαζικής ενημέρωσης, γονείς, συνομήλικοι – συμβάλλουν στην αρνητική εικόνα του σώματος των ανδρών.
Τα ζητήματα με την εικόνα του σώματος συχνά θεωρούνται πρόβλημα που πλήττει δυσανάλογα τις γυναίκες – αφήνοντας πολλούς άνδρες απρόθυμους να μιλήσουν για τα προβλήματά τους με φίλους και συγγενείς ή να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια. Ενώ οι άνδρες ενθαρρύνονται όλο και περισσότερο να μιλούν για την ψυχική τους υγεία, το να μιλήσουν ανοιχτά για τις ανησυχίες σχετικά με την εικόνα του σώματος μπορεί να εξακολουθεί να είναι δύσκολο – ειδικά αν οι άνδρες ανησυχούν μήπως δεν φανούν «αρκετά αρρενωποί» ή στιγματιστούν και απορριφθούν από τους άλλους.
Οι υπηρεσίες υγείας μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσουν τους άνδρες να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται, αλλά και αυτοί συχνά διστάζουν να ασχοληθούν με θέματα εικόνας του σώματος στους άνδρες λόγω έλλειψης γνώσεων, περιορισμένου χρόνου και πόρων, όπως και ανεπαρκούς κατάρτισης και κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τον τρόπο παροχής βοήθειας στους άνδρες.
Ακόμη κι όταν οι άνδρες ζητούν βοήθεια, μερικές φορές απορρίπτονται ή δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, επειδή η αρνητική εικόνα του σώματος θεωρείται «γυναικεία ασθένεια». Όταν όμως οι άνδρες έχουν πρόσβαση στις προτιμώμενες οδούς υγειονομικής περίθαλψης για τις ανησυχίες σχετικά με την εικόνα του σώματος, συχνά ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία.
Η ευρύτερη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με την αρνητική εικόνα του σώματος στους άνδρες είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Ένας αυξανόμενος αριθμός ανδρών έχει ανοιχτεί για τους αγώνες τους σχετικά με την εικόνα του σώματός τους – συμπεριλαμβανομένων και διασημοτήτων όπως ο παρουσιαστής talk show James Corden και ο ηθοποιός Sebastian Stan. Η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για το γεγονός ότι πολλοί άνδρες παλεύουν με την εικόνα του σώματος είναι ένας τρόπος να εξομαλυνθεί η εμπειρία και να βοηθηθούν οι άνδρες να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα και να αναζητούν βοήθεια πριν οι εμπειρίες τους γίνουν εξουθενωτικές.
Πηγή:
theconversation.com/body-image-issues-affect-close-to-40-of-men-but-many-dont-get-the-support-they-need-179046