Πολλοί μπαίνουμε στη θεραπεία γιατί πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε “φτιάξιμο”. Αισθανόμαστε ότι δεν είμαστε αρκετοί, ότι αποτυγχάνουμε στη ζωή και ελπίζουμε να βρούμε μέσω της θεραπείας έναν τρόπο να το αλλάξουμε αυτό. Ελπίζουμε να βρούμε τρόπο να σταματήσουμε αυτό το αίσθημα ντροπής για όλα αυτά που δεν λειτουργούν. Παρόλα αυτά ο ρόλος του θεραπευτή δεν είναι αυτός του “διορθωτή”. Γιατί, ως θεραπευτής, αν αποδεχτώ αυτό το αίσθημα ντροπής, είναι σαν να το αποδέχομαι ως αντανάκλαση της πραγματικότητας… και δεν είναι.
Η ντροπή συχνά είναι αποτέλεσμα του τραύματος και χτίζεται σταδιακά με τέτοιο τρόπο ώστε τελικά μας κάνει να αισθανόμαστε ανάξιοι να αγαπηθούμε. Φανταζόμαστε μια ολοκληρωτική αλλαγή του εαυτού μας, με σκοπό να απαλλαγούμε από την ντροπή, το τραύμα και όλες τις αρνητικές εικόνες που εμπνέονται από αυτό. Ταυτόχρονα όμως αισθανόμαστε φόβο για το τι φέρει το μέλλον και πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Έτσι, πολλές φορές αποφεύγουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με το τραύμα και αφήνουμε τους φόβους και τα άγχη μας να γίνουν οδηγοί των επιλογών μας.
Η θεραπεία δεν έχει να κάνει με το ‘φτιάξιμο΄ από τον θεραπευτή προς τον θεραπευόμενο. Οπωσδήποτε θα έρθουν αλλαγές, αλλά αυτές θα γίνουν από τον ίδιο τον θεραπευόμενο και όχι από τον θεραπευτή. Ο θεραπευτής δεν πρέπει ποτέ να αναλάβει το ρόλο του ‘διορθωτή’, απλούστατα γιατί οι θεραπευόμενοι είναι ήδη άξιοι και όμορφοι, ακόμα και αν δεν είναι ακόμα έτοιμοι οι ίδιοι να το αντιληφθούν.
Το άτομο μπορεί να βρίσκεται αποξενωμένο από τον πραγματικό του εαυτό και να τα βλέπει όλα μέσα από ένα πρίσμα ντροπής, ενοχών και άγχους. Προσπαθεί να αποφύγει αυτά που τον φοβίζουν και σίγουρα ένα από αυτά είναι να έρθει σε επαφή με τον πραγματικό του εαυτό. Όμως ο εαυτός μας έχει ατελείωτες δυνατότητες για αλλαγές, επούλωση των πληγών αλλά και τόση ομορφιά που πρέπει να αγκαλιάσουμε. Επομένως ο στόχος θα πρέπει να είναι η αυτο-ανακάλυψη.
Τα όμορφα κομμάτια μας μπορεί να είναι καλά κρυμμένα. Έχουμε μάθει να καμουφλάρουμε καλά τον πραγματικό μας εαυτό, όμως η λύση του προβλήματος, είναι να κατεβάσουμε τις μάσκες και να έρθουμε σε επαφή με αυτόν. Η αυθεντικότητα μπορεί να είναι τρομακτική, αλλά ταυτόχρονα φέρει μεγάλες δυνατότητες για εξέλιξη.
Οπότε… όχι, ο θεραπευτής δεν είναι εκεί για να σε φτιάξει. Δεν είναι εκεί για να σε αλλάξει, να γίνεις κάποιος άλλος. Είναι εκεί για να σε βοηθήσει να καταφέρεις κάτι πολύ πιο δύσκολο και πολύ πιο σημαντικό, να γίνεις εσύ.
Η διαδικασία να ανακαλύψεις τον πραγματικό σου εαυτό μπορεί να εμπεριέχει πολλά εμπόδια, αλλά οδηγεί σε τόσο μεγάλη ομορφιά και δύναμη, που αξίζει τον κόπο. Θα σε βοηθήσει να αισθανθείς και τα θετικά και τα αρνητικά συναισθήματα και εν τέλει να αφήσεις την ντροπή του τραύματος να φύγει. Η δουλειά του θεραπευτή είναι να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον όπου όλα αυτά τα κομμάτια που μπορούν να αναδυθούν σιγά σιγά.
Το να έρθουμε σε επαφή με τον πραγματικό μας εαυτό μπορεί να μας επιτρέψει να νιώσουμε πιο δυνατοί και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όποιες προκλήσεις συναντάμε στην καθημερινή ζωή. Θα μας βοηθήσει να ζήσουμε αληθινά τη ζωή μας και να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς που μας έχει επιβάλει το τραύμα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι το τραύμα δεν είχε σημασία ή μπορεί απλώς να εξαφανιστεί. Μέσα από τη διαδικασία αυτή όμως, είμαστε πολύ πιο έτοιμοι να προχωρήσουμε πέρα από αυτό.
Συντάκτης | Αλέξης Ψυρράκος
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1975. Είμαι κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου, τακτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και διατηρώ ιδιωτικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας. Έχω βασικό πτυχίο Ψυχολογίας και μεταπτυχιακό στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία. Έχω εκπαιδευτεί στη Συνθετική Συμβουλευτική και στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Πιστεύω ότι η ψυχοθεραπεία δεν αφορά την αλλαγή των ανθρώπων αλλά τη βοήθεια για να επανασυνδεθούν με τον αληθινό τους εαυτό, την επούλωση των τραυμάτων και την οικοδόμηση μίας σχέσης εμπιστοσύνης. Τη δημιουργία υγειών σχέσεων για να μπορέσουν να ζήσουν πληρέστερα στο παρόν. Αγαπώ αυτό που κάνω και πιστεύω ότι το να σου επιτρέψει κάποιος να τον βοηθήσεις και να ξεκινήσεις μαζί του ένα ταξίδι αυτογνωσίας, είναι ένα υπέροχο δώρο!
- Carl Jung | Η θεωρία του τραυματισμένου θεραπευτή - 9 Φεβρουαρίου 2023
- Ο θεραπευτής δεν είναι εκεί για να σε φτιάξει. Είναι εκεί για να σε βοηθήσει να γίνεις εσύ! - 21 Μαρτίου 2022
- “Aυτoεκπληρούμενη προφητεία”: Δώσε τέλος στους φαύλους κύκλους που σε σαμποτάρουν! - 9 Φεβρουαρίου 2022
- Γονείς με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά: Ζώντας για την ικανοποίηση των αναγκών και των επιθυμιών του γονέα - 20 Ιουλίου 2021
- «Πνευματική Φυγή»: Όταν η πνευματικότητα μας αποσυνδέει από την πραγματικότητα - 11 Μαΐου 2020
- Επικριτικοί γονείς: Οι συνέπειες στο παιδί και πώς μπορεί να τις αντιμετωπίσει - 9 Ιανουαρίου 2020
- Μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας όταν κατανοήσουμε ότι δεν πρόκειται να το κάνει κανείς άλλος για μας - 20 Σεπτεμβρίου 2019
- Το καλό και το κακό μέσα μας - 4 Ιουνίου 2019
- Αυτογνωσία: Eίναι αυτοσκοπός ή εργαλείο εξέλιξης; - 27 Μαρτίου 2019
- Έχουμε “ελεύθερη βούληση”. Είμαστε όμως ελεύθεροι; - 31 Ιανουαρίου 2019