, ,

Carl Jung | Η θεωρία του τραυματισμένου θεραπευτή

Η ιδέα του τραυματισμένου θεραπευτή μπορεί και είναι θεραπευτική.

Carl Jung Η θεωρία του τραυματισμένου θεραπευτή

Λίγοι είναι αυτοί που ολοκληρώνουν τη ζωή τους αλώβητοι, χωρίς βαθιές πληγές και τραύματα. Τι συμβαίνει όμως με τους ανθρώπους στα επαγγέλματα βοήθειας; Πώς τους επηρεάζει το τραύμα τους; Πώς μπορεί να επηρεάσει τους τρόπους με τους οποίους ζουν, αλλά και πώς επιλέγουν να βοηθήσουν;

Ο Carl Jung μιλάει για τον τραυματισμένο θεραπευτή ως αρχέτυπο, ως κάποιον που είναι σε θέση να παρέχει βαθιά γνώση για τα ζητήματα άλλων ανθρώπων, που έχει περισσότερη ενσυναίσθηση και συμπόνια και ως κάποιον που μπορεί να μοιραστεί τις δικές του ιστορίες για να βοηθήσει τους άλλους να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και να θεραπευτούν.

Advertisment

Στην πραγματικότητα όλοι οι άνθρωποι έρχονται κάποια στιγμή σε επαφή με το τραύμα. Για όσους ασχολούνται με τα θεραπευτικά επαγγέλματα, μπορεί να γίνει πλεονέκτημα ή ακόμα και δύναμη. Είναι ένας τρόπος για να αναπτύξεις συμπόνια. Όταν έχεις έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τον πόνο, είσαι σε θέση να καταλάβεις τον πόνο του άλλου. Η επαφή ενός ανθρώπου με την πληγή του και η προσωπική του διαδρομή προς την ίαση, είναι αυτό που βοηθά τους άλλους ανθρώπους να επουλώσουν τις πληγές τους.

Από πού πηγάζει όμως αυτή η δύναμη; Η εμπειρία του θεραπευτή στο δρόμο της δικής του θεραπείας, έχει μεγάλη δύναμη στο να βοηθήσει τους άλλους, ίσως παραπάνω από οτιδήποτε μπορούμε να προσφέρουμε. Γίνεται ένας τρόπος να προσφέρει κανείς ελπίδα, να δείξει ότι πέρασε το δικό του σκοτάδι και βρήκε διέξοδο, άρα υπάρχει διέξοδος!

Τελευταία βλέπουμε ανθρώπους που έχουν έρθει σε επαφή με δύσκολες καταστάσεις και τις έχουν ξεπεράσει, να μοιράζονται τις ιστορίες τους και εν τέλει να γίνονται πηγή έμπνευσης για τους άλλους. Δεν είναι απαραίτητο να είναι θεραπευτές. Η έννοια του πληγωμένου θεραπευτή είναι πέρα και πάνω από μία επαγγελματική ιδιότητα.

Advertisment

Η ιδέα του τραυματισμένου θεραπευτή μπορεί και είναι θεραπευτική. Υποδηλώνει ότι μπορούμε να πάρουμε τον πόνο μας και τις χειρότερες εμπειρίες μας και να τα μετατρέψουμε σε κάτι που είναι χρήσιμο και θεραπευτικό για άλλους ανθρώπους. Ίσως δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι γι αυτό, αλλά σίγουρα καταλαβαίνουμε τις δυνατότητες ενός τέτοιου ‘εργαλείου’.

Θα πρέπει να ψάξουμε βαθιά μέσα μας να βρούμε τη δύναμη στο να προσφέρουμε την ιστορία μας σε άλλους και εκείνοι με τη σειρά τους να μπορέσουν να αντλήσουν δύναμη από αυτήν. Οι δυσκολίες που έχουμε βιώσει μπορούν να μετατραπούν σε κάτι ισχυρό και θεραπευτικό και να γίνουν πηγή ελπίδας για άλλους ανθρώπους. Αυτές οι εμπειρίες μπορούν να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση και την επιθυμία μας να βοηθήσουμε τους άλλους, γιατί ξέρουμε πώς είναι να είσαι σε ένα άσχημο μέρος. Σε δεύτερο χρόνο μπορεί να γίνει θεραπευτικό για τον εαυτό μας, αφού πλέον θα μπορούμε να βλέπουμε τις εμπειρίες μας μέσα από ένα νέο πρίσμα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση