,

“Βάλε τα όριά σου”: Πώς θα διεκδικήσουμε τη ζωή που αξίζουμε

Ένα βιβλίο-οδηγός της εσωτερικής ελευθερίας που ενισχύει την αυτοπεποίθησή και την αποφασιστικότητά μας.

"Βάλε τα όριά σου": Πώς θα διεκδικήσουμε τη ζωή που αξίζουμε

Παρασκευή βράδυ: Μια κουραστική εβδομάδα φτάνει στο τέλος της και εσείς ξαπλωμένος αναπαυτικά στο κρεβάτι σας ονειρεύεστε ήδη το χαλαρωτικό σαββατοκύριακο που θα ακολουθήσει. Το τηλέφωνο χτυπά. «Θα με βοηθήσεις αύριο στη μετακόμιση;» ακούτε τον αδερφό σας να σας ρωτά από την άλλη άκρη της γραμμής. Εκείνο που χρειάζεστε επειγόντως είναι λίγη ξεκούραση αλλά κατακλύζεστε από ενοχές και απελπισία στην ιδέα και μόνο πως θα γυρίσετε την πλάτη στο συγγενικό σας πρόσωπο. Εάν η παραπάνω αντίδραση σας είναι κάτι παραπάνω από οικεία, μήπως δυσκολεύεστε να θέσετε τα όριά σας προκαλώντας πλήγματα στις σημαντικές σας σχέσεις και υπονομεύοντας την ίδια σας την ευτυχία;

Ένας χάρτης θέσπισης υγιών ορίων

Η ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας Neara Giover Tawwab στο βιβλίο “Βάλε τα όρια σου” από τις Εκδόσεις Διόπτρα μετατρέπεται στον απρόσμενο σύμμαχο μας, που μας ενθαρρύνει να τολμήσουμε την ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο που αλληλοεπιδρούμε με τους γύρω μας. Θα διεκδικήσουμε επιτέλους την ελεύθερη ζωή που αξίζουμε ή θα συνεχίζουμε να καταπνίγουμε τις επιθυμίες μας; Ένας χάρτης θέσπισης ψυχικών ορίων καταστρώνεται για χάρη μας και εμείς συνειδητοποιούμε πως η καθημερινή πρακτική συνιστά το ασφαλές μονοπάτι στον δρόμο προς μιας πληρέστερη καθημερινότητα.

Advertisment

Τα όρια αντιστοιχούν στην αίσθηση ασφάλειας και άνεσης μέσα στις σχέσεις μας. Πόσες φορές επωμιστήκατε στην εργασία σας υποχρεώσεις που δεν αντιστοιχούσαν στα καθήκοντά σας και πώς σας έκανε αυτό να νιώθετε στο τέλος της ημέρας; Κυριεύεστε συχνά από πικρία για εκείνους που σας ζητούν βοήθεια; Ίσως αισθάνεστε πως οι φίλοι σας σπεύδουν σε εσάς για συμβουλές και παρηγοριά, αγνοώντας τις δικές σας ανάγκες. Μπορεί συχνά να ονειρεύεστε πως τους παρατάτε όλους και όλα και εξαφανίζεστε. Τα παραπάνω αποτελούν σαφείς ενδείξεις πως έφτασε η στιγμή να περιφρουρήσετε την σωματική και ψυχική σας υγεία.

"Βάλε τα όριά σου": Πώς θα διεκδικήσουμε τη ζωή που αξίζουμε

Γιατί δυσκολεύεστε να θέσετε τα όριά σας;

Αρχικά εξετάστε γιατί δυσκολεύεστε να θέσετε τα όρια σας. Μπορεί να μεγαλώσατε σε μια οικογένεια όπου η οποιαδήποτε εναντίωση αντιμετωπιζόταν με επίκριση ή θυμό. Ως ενήλικες φοβάστε να εκφράσετε τις ανάγκες σας και προσπαθείτε διαρκώς να ευχαριστείτε τους γύρω σας, αντλώντας αξία από την προσφορά. Ενδεχομένως η συμπεριφορά σας να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της προσωπικότητάς σας εδώ και πολλά χρόνια με αποτέλεσμα να μην έχετε ιδέα από πού να ξεκινήσετε την προσπάθειά σας για μια ουσιαστική αλλαγή. Είστε έτοιμοι να κερδίσετε τη μάχη επιστρατεύοντας την αποφασιστικότητα, την επιμονή και την αποτελεσματική στρατηγική σας;

Advertisment

Αρχικά, επικοινωνήστε με σαφήνεια το αίτημά σας. Ας υποθέσουμε πως εργάζεστε στον τομέα της πληροφορικής, με αποτέλεσμα οι φίλοι και οι γνωστοί σας να σπεύδουν σε εσάς για τις βλάβες των τεχνολογικών τους συσκευών. Εκφράστε την ενόχλησή σας για το γεγονός. «Μετά τη δουλειά επιθυμώ να ξεκουραστώ ή να διασκεδάσω» πείτε τους. Αποφύγετε τις πολλές εξηγήσεις, τις δικαιολογίες ή τις άσκοπες διευκρινήσεις, που μοιάζουν με απολογία.

Διεκδικήστε το δικαίωμά σας να διαθέσετε τον ελεύθερο χρόνο σας με τον τρόπο που επιλέγετε. Διατυπώστε άμεσα την ανάγκη σας. Εάν παρατηρείτε πως οι άλλοι την αγνοούν ή την παραβλέπουν, εσείς μην υποχωρείτε. «Σου εξήγησα πως δεν μπορώ να σε βοηθήσω», επιμείνετε και αρνηθείτε να εκτελέσετε τη δουλειά. Έπειτα αναρωτηθείτε γιατί εξαντλείτε τον εαυτό σας στην εργασία. Μήπως ο τρόπος που αλληλεπιδράτε με το επαγγελματικό περιβάλλον σας είναι δυσλειτουργικός; Επωμίζεστε συχνά πρότζεκτ άλλων; Συνηθίζετε να απαντάτε σε εργασιακά emails ακόμη και στις διακοπές σας;

Αναλογιστείτε τα όρια που θέτετε στον ίδιο σας τον εαυτό. Για παράδειγμα, πιθανότατα ονειρεύεστε να αγοράσετε το δικό σας σπίτι αλλά πώς θα υλοποιήσετε τον στόχο σας αν δεν χαλιναγωγήσετε την τάση σας για αλόγιστες σπατάλες; Καταστρώστε ένα πρόγραμμα μηνιαίας αποταμίευσης και σημειώστε τα έξοδά σας. Πόσα από αυτά θα τα χαρακτηρίζατε άσκοπα; Αντισταθείτε στη στιγμιαία παρόρμησή σας να ξοδέψετε και απολαύστε τα οφέλη της νέας, πειθαρχημένης σας συμπεριφοράς.

Οικοδομώντας ποιοτικές σχέσεις

Η Neara Giover Tawwab στο βιβλίο “Βάλε τα όριά σου” στέκεται στο πλάι μας με τρυφερότητα, ειλικρίνεια και μεθοδικότητα, βοηθώντας μας να συνειδητοποιήσουμε όσες παγιωμένες μας αντιδράσεις πια δεν μας εξυπηρετούν. Θα θωρακίσουμε τη σωματική, συναισθηματική, πνευματική και ψυχική μας υγεία διατυπώνοντας με θάρρος τις ανάγκες μας; Τώρα είναι η στιγμή να αντιμετωπίσετε τον επικριτικό σας σύντροφο, τον φίλο που σας εξουθενώνει με τα πολύωρα τηλεφωνήματά του, τον προϊστάμενο που δε σέβεται τον προσωπικό σας χρόνο και τη μητέρα σας, που αναμειγνύετε συνεχώς στις αποφάσεις σας.

Ένα βιβλίο-οδηγός της εσωτερικής ελευθερίας που ενισχύει την αυτοπεποίθησή και την αποφασιστικότητά μας, ωθώντας μας στη διεκδίκηση των αναγκών μας. Στην πορεία προς την αλλαγή ασφαλώς θα υπάρξουν ξανά στιγμές που θα κυριευτούμε από αμηχανία ή ενοχές όμως πια ξέρουμε πως η βραχυπρόθεσμη δυσφορία είναι προτιμότερη από τη μακροπρόθεσμη πικρία και πως τα «όχι» που ξεστομίζουμε οικοδομούν τις υγιείς βάσεις των σχέσεων που αξίζουμε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η ύπαρξη δύο αξιόπιστων ανθρώπων στη ζωή μας είναι το μυστικό της ευτυχίας
Ο χρόνος δεν θεραπεύει τον πόνο μας, απλά μας βοηθάει να τον συνηθίσουμε
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Οι πληγές σου μπορούν να γίνουν τα παράσημά σου!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση