Μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη η διαδικασία μείωσης του βάρους. Ορισμένες φορές, νιώθουμε ότι όλα πάνε καλά, και πάλι όμως δεν βλέπουμε αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα όμως, μπορεί εμείς οι ίδιοι να παρεμποδίζουμε την πρόοδό μας, ακολουθώντας λανθασμένες ή απαρχαιωμένες συμβουλές.
10 συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος
1. Εστιάζουμε μόνο στη ζυγαριά
Ο αριθμός στη ζυγαριά είναι μόνο μία ένδειξη αλλαγής του βάρους. Το βάρος επηρεάζεται όμως από πολλά πράγματα, όπως από διακυμάνσεις στα υγρά του σώματος και το πόσο φαγητό έχει παραμείνει στο σύστημά μας. Για την ακρίβεια, το βάρος μπορεί να αλλάζει ακόμα και κατά 1.8 kg κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων και οι ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες αυξάνουν την κατακράτηση νερού κάποιες μέρες.
Advertisment
2. Τρώμε πολλές ή ελάχιστες θερμίδες
Το βέβαιο είναι ότι χρειάζεται να καίμε περισσότερες θερμίδες απ’ όσες καταναλώνουμε. Για πολλά χρόνια, θεωρούσαμε ότι η μείωση κατά 3.500 θερμίδες την εβδομάδα μπορεί να μειώσει το βάρος μας κατά μισό κιλό. Όμως, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι αυτό διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Επίσης, μειώνοντας πολύ τις θερμίδες σας μπορεί να χάσετε και μυϊκή μάζα, κάτι που δεν βοηθά το σώμα σας.
3. Καθόλου άσκηση ή υπερβολική άσκηση
Κατά τη δίαιτα, αναπόφευκτα χάνουμε κάποια μυϊκή μάζα όπως επίσης και λίπος, αν και η ποσότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αν δεν ασκήστε καθόλου ενώ περιορίζετε και τις θερμίδες, είναι πιθανό να χάσετε περισσότερη μυϊκή μάζα και να αποσυντονιστεί και ο μεταβολισμός. Από την άλλη, η υπερβολική άσκηση εξουθενώνει τον οργανισμό μας, ειδικά αν ακολουθούμε δίαιτα.
4. Δεν κάνουμε άρση βαρών
Η άσκηση αντιστάσεων είναι εξαιρετικά σημαντική για την απώλεια βάρους. Αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για την απόκτηση μυών και την αύξηση του μεταβολικού ρυθμού.
Advertisment
5. Επιλέγουμε «διαιτητικές» τροφές
Επιλέγουμε πολλές τροφές χαμηλές σε λιπαρά, θεωρώντας ότι βοηθάμε στην απώλεια βάρους, όμως χρειάζεται να προσέξουμε. Πολλά από αυτά τα προϊόντα είναι γεμάτα ζάχαρη, για να βελτιωθεί η γεύση τους.
6. Δεν καταναλώνουμε αρκετή πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη είναι εξαιρετικά σημαντική για την απώλεια βάρους. Φαίνεται να βοηθά στη μείωση της όρεξης, αυξάνει την αίσθηση κορεσμού, μειώνει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων και αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό, προστατεύοντας τη μυϊκή μάζα.
7. Δεν καταναλώνουμε αρκετές φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες μειώνουν την όρεξη, καθώς καθυστερεί η χώνεψή τους στο πεπτικό σύστημα. Επίσης, οι περισσότερες τροφές που τις περιέχουν είναι εξαιρετικά υγιεινές.
8. Τρώμε πολύ συχνά, ακόμα κι όταν δεν πεινάμε
Για πολλά χρόνια, μια κοινή συμβουλή ήταν να τρώμε κάθε 3 ώρες από κάτι μικρό ώστε να καταπολεμάμε την πείνα. Δυστυχώς, αυτό συνολικά μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση πολλών θερμίδων στο τέλος της ημέρας.
9. Έχουμε μη ρεαλιστικές προσδοκίες
Φυσικά, οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες μπορεί να οδηγήσουν σε γρήγορη απογοήτευση και παραίτηση. Προσαρμόστε τις προσδοκίες σας σε έναν πιο απλό και ρεαλιστικό στόχο και όταν τον πετύχετε, μπορείτε να προχωρήσετε στον επόμενο.
10. Δεν μειώνουμε την κρυμμένη ζάχαρη
Νομίζουμε ότι κόβοντας τα γλυκά, αποφεύγουμε και τη ζάχαρη, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Η κρυμμένη ζάχαρη υπάρχει στους χυμούς των φρούτων, πολλές φορές στο αλκοόλ, ακόμα και στο φαγητό που καταναλώνουμε έξω στα εστιατόρια. Δεν μπορούμε εύκολα να την αποφύγουμε πλήρως, αλλά χρειάζεται να λαμβάνουμε κι αυτές τις πηγές υπόψη μας.
Πηγές:
www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(14)70013-0/fulltext
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16339128
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22719910
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25402637
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9109608
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1454084