,

7 απλοί τρόποι να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Υπάρχουν επτά επιλογές στον τρόπο ζωής μας που μπορούν να μειώσουν αισθητά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

7 απλοί τρόποι να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Υπάρχουν επτά επιλογές στον τρόπο ζωής μας που μπορούν να μειώσουν αισθητά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Μια νέα μελέτη απέδειξε ότι ακολουθώντας τουλάχιστον τέσσερις από αυτές, προστατεύουμε τον οργανισμό μας.

Σύμφωνα με τη νέα αυτή έρευνα από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ohio, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τουλάχιστον 4 από τις 7 επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες είχαν 70% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη στα επόμενα 10 χρόνια.

Advertisment

Οι ερευνητές δήλωσαν πως αναζήτησαν διαφορές στον κίνδυνο διαβήτη σε προδιαβητικά άτομα και σε άτομα που παρουσίαζαν φυσιολογικό μεταβολισμό στη γλυκόζη. «Αναμέναμε να βρούμε ότι και οι δύο ομάδες θα είχαν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης, αν ακολουθούσαν αυστηρά οδηγίες πρόληψης. Όμως, εκπλαγήκαμε παρατηρώντας ότι η προδιαβητική ομάδα δεν παρουσίασε σημαντική μείωση.

Οι ερευνητές προσθέτουν όμως πως αν είστε ήδη προδιαβητικοί, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι 150 λεπτά την εβδομάδα ήπιας άσκησης και μείωση βάρους κατά 5 – 7% είναι αρκετή για να μειώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη. Σύμφωνα λοιπόν με την Αμερικάνικη Ένωση Διαβητολόγων, οι παρακάτω 7 οδηγίες μπορούν να μειώσουν αισθητά τον κίνδυνο εμφάνισης και ανάπτυξης διαβήτη:

– Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης: Η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης στα φυσιολογικά υγιή πλαίσια μειώνει την πίεση που ασκείται στην καρδιά, αρτηρίες και στους νεφρούς.

Advertisment

– Διατήρηση χαμηλής χοληστερόλης: Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης προκαλούν θρομβώσεις και οδηγούν σε πλάκα και καρδιαγγειακές ασθένειες και εγκεφαλικό επεισόδιο.

– Μείωση του σακχάρου στο αίμα: Με τον καιρό, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν διαβήτη και στη συνέχεια να βλάψουν την καρδιά, τους νεφρούς, τα μάτια και τα νεύρα.

– Σωματική δραστηριότητα: Η επαρκής άσκηση βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και χτίζει καρδιαγγειακή και μυϊκή δύναμη.

– Υγιεινή διατροφή: Η υγιεινή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών, παχυσαρκίας και διαβήτη.

– Υγιές σωματικό βάρος: Αυτό σχετίζεται άμεσα με τα προηγούμενα. Η απομάκρυνση του περιττού λίπους μειώνει την πίεση που δέχεται η καρδιά, οι πνεύμονες και οι αρθρώσεις. Μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

– Διακοπή καπνίσματος: Το κάπνισμα δεν αυξάνει μόνο τον κίνδυνο καρδιακών νόσων, αλλά μειώνει αισθητά και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβητολόγων, ο διαβήτης αποτελεί μια επικίνδυνη επιδημία που σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερους πολίτες σε σύγκριση με πολλούς τύπους καρκίνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Διαβήτη, 425 εκατομμύρια ενήλικες στον κόσμο ζουν με σακχαρώδη διαβήτη, ενώ μέχρι το 2030 οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να φτάσουν στα 522 εκατομμύρια.

Υπάρχουν δύο είδη διαβήτη που εμφανίζονται στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Ο διαβήτης τύπου 1 εντοπίζεται στο περίπου 5% των ατόμων με διαβήτη. Συμβαίνει όταν το σώμα δεν καταφέρνει να παράγει αρκετή ινσουλίνη για να διατηρήσει υπό έλεγχο τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Ο τύπος 1 συνήθως προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο καταστρέφει λανθασμένα τα κύτταρα παραγωγής ινσουλίνης.

Ο διαβήτης τύπου 2 αναπτύσσεται όταν το σώμα μας δεν ανταποκρίνεται πια στην ινσουλίνη που παράγουμε (αντίσταση στην ινσουλίνη) και ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή για να ξεπεράσει αυτή την αντίσταση. Ο διαβήτης τύπου 2 απαντάται στο περίπου 95% των περιπτώσεων.

Ο καλύτερος τρόπος είναι η πρόληψη

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πλήρης θεραπεία για τον διαβήτη. Μόλις κάποιος εμφανίσει διαβήτη, χρειάζεται η λήψη φαρμάκων (όπως ινσουλίνη) για τη διαχείριση των συμπτωμάτων. Αλλά ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί μέσω ορισμένων προληπτικών μέτρων.

Μην αγνοείτε την ανάγκη αυτο-αξιολόγησης. Αν πιστεύετε ότι βρίσκεστε σε κίνδυνο, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για την προδιάθεση και τον κίνδυνο και ακολουθήστε τις εξετάσεις.

Πηγή: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5174139/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση