Αντώνης Συκάρης: Έχασε τη ζωή του στα Ιμαλάια ο κορυφαίος Έλληνας αλπινιστής

Η ελληνική ορειβατική κοινότητα έχασε έναν αγαπημένο ορειβάτη, τον Αντώνη Συκάρη, σε μια από τις πιο ψηλές κορυφές του κόσμου το Νταλουλαγκίρι.

Αντώνης Συκάρης: Έχασε τη ζωή του στα Ιμαλάια ο κορυφαίος Έλληνας Αλπινιστής

Η ελληνική ορειβατική κοινότητα έχασε χθες έναν αγαπημένο ορειβάτη, τον Αντώνη Συκάρη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε μια από τις πιο ψηλές κορυφές του κόσμου το Νταλουλαγκίρι.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ο θάνατος περίμενε τον σπουδαίο αλπiνιστή στις κορυφές των Ιμαλαϊων, εκεί όπου το 1998 έχασαν τη ζωή τους δύο ακόμη Έλληνες ορειβάτες ο Νίκος Παπανδρέoυ και ο Ανδρέας Τσουπράς.

Σε εκείνους μάλιστα είναι αφιερωμένη και η τελευταία του ανάρτηση στο facebook στην οποία έγραψε:

«Σήμερα, 11 Απριλίου 2022, η ώρα 12:50-ώρα Νεπάλ βρίσκομαι στην κορυφή του Dhaulagiri 8.167 μέτρα. Θέλω να αφιερώσω αυτή την κορυφή: Στον Νίκο Παπανδρέου και την οικογένειά του. Στον Μπάμπη Τσουπρά και στην οικογένειά του. Και στον Ερμή – Θεοφάνη Θεοχαροπουλο.

Ακόμα Θέλω να αφιερώσω αυτή την κορυφή σε όλους τους Έλληνες, σε όλους τους ορειβάτες και στη μικρή μου Ίριδα, την εγγονή μου. Ιριδά μου είμαι στην κορφή!!! Ο “πα” είναι στην κορυφή!!! Ευχαριστώ όλους τους φίλους μου και τους φίλους μου που μέσα από τα social με υποστήριξαν και με βοήθησαν να φτάσω στην κορυφή! Χάρη σε αυτούς το πέτυχα!!! Σας αγαπώ όλους!”

Ο Αντώνης Συκάρης ένιωσε αδιαθεσία ενώ κατέβαινε από το βουνό Νταουλαγκίρι κι εκεί συνέβη ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μια ορειβατική αποστολή

«Ο Αντώνης έχασε τη ζωή του κατά την κατάβαση από την κορυφή. Σε υψόμετρο 7.400μ πολύ κοντά στο camp3 στις 4:00 το ξημέρωμα ώρα Νεπάλ ύστερα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια και έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου» αναφέρεται σε ανάρτηση στο προφίλ του στο f/b.

Λίγα λόγια για τον Αντώνη Συκάρη

Ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης γεννήθηκε το 1962 και ήταν παντρεμένος με την Καλλιόπη Κονή. Μαζί απέκτησαν δύο παιδιά τη Βιολέτα και τον Γιάννη και μία εγγονή την Ίριδα.

Το 1976 ίδρυσε την ομώνυμη αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρικών συσκευών «ΣΥΚΑΡΗΣ», με 28 σημεία πώλησης, 400 εργαζόμενους και ετήσιο κύκλο εργασιών 60 εκ. ευρώ, της οποίας μέχρι το 2006 παρέμεινε ιδιοκτήτης.

Από το 2006 ήταν CEO της εταιρείας ΑΛΠΙ Α.Ε , με δραστηριότητες – Real Estate, Self Storages, Student Residences, Energy Production.

Από το 1991 ήταν μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Ορειβατών ΣΕΟ και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης-ΕΟΟΑ.

Ήταν αθλητής της κορυφαίας εταιρείας Marmot, της Marmot Mountain Europe.

Ήταν μέλος της Team Garmin Greece, μέλος του Team 100 Mentors, επίσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ.

Ήταν ομιλητής (Inspirational- Motivational Speaker) σε εταιρείες, Πανεπιστήμια, εκδηλώσεις και στο Tedx, καθώς και πρεσβευτής καλής θέλησης των εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα Λιναρδάτου.

Ο Αντώνης Συκάρης ήταν ο μοναδικός Έλληνας που έχει σκαρφαλώσει 5 από τις 14 «οκτάρες» (άνω των 8.000 μ.) κορυφές της γης του κορυφαίου ορειβατικού project Grand slam.

Η ορειβατική του εμπειρία μετρά 32 χρόνια ορειβασίας και αναρρίχησης, 66 ορειβατικές αποστολές σε όλο τον κόσμο και 615 ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η κατάρα των Ιμαλαΐων…

Στις κορυφές των Ιμαλαίων έχουν χάσει τη ζωή τους δύο ακόμη Έλληνες ορειβάτες. Ο Νίκος Παπανδρέου, πεπειραμένος ορειβάτης του Συνδέσμου Ελλήνων Ορειβατών σκοτώθηκε την Πρωτομαγιά του 1998 σε αποστολή με αρχηγό τον Αντώνη Συκάρη.

Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς σκοτώθηκε και ο Μπάμπης Τσουπράς, σε ηλικία 36 ετών λίγο μετά την κατάκτηση της κορυφής του Νταουλαγκίρι, όπως δηλαδή και ο Αντώνης Συκάρης….

Photo credits: antonissykaris.gr/el/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε