,

“Ο coach”: Όταν το τένις μας μαθαίνει τη ζωή

Ο Patrick Mouratoglou στο αυτοβιογραφικό βιβλίο "Ο coach" μας διηγείται μια συναρπαστική ιστορία μεταμόρφωσης, τη δική του ιστορία.

Ο coach: Όταν το τένις μας μαθαίνει τη ζωή

Καθημερινά καλείστε να πάρετε πολλές αποφάσεις. Κάποιες λιγότερο σημαντικές και άλλες περισσότερο. Ωστόσο, σήμερα κιόλας μπορείτε να λάβετε την πιο κομβική σας απόφαση: ανήκετε στους νικητές ή στους ηττημένους; Ξεκλειδώνοντας τις απεριόριστες δυνατότητές σας θα βιώσετε θαύματα και αναλαμβάνοντας το ρίσκο της ελευθερίας σας θα ντύσετε με μαγικές μουσικές το πεπρωμένο σας. Πιθανόν να νιώθετε μόνοι και απογοητευμένοι όμως, ανεξάρτητα από ό,τι έχετε μάθει μέχρι τώρα, η ζωή ισοδυναμεί με ένα παιχνίδι και η τύχη βοηθά αποκλειστικά όσους κρατούν με απαράμιλλο σθένος και υψηλή τέχνη στα χέρια τους τη ρακέτα των επιλογών τους. Είστε έτοιμοι για έναν αγώνα όπου οι συνθήκες ανατρέπονται και τα αουτσάιντερ θριαμβεύουν;

Το αουτσάιντερ που κατέκτησε την κορυφή

Ο Patrick Mouratoglou στο αυτοβιογραφικό βιβλίο “Ο coach” από τις Εκδόσεις Διόπτρα μας διηγείται μια συναρπαστική ιστορία μεταμόρφωσης, τη δική του ιστορία. Ένα καχεκτικό και άτολμο αγόρι που υποφέρει συχνά από κρίσεις άγχους πραγματοποιεί τη μεγάλη υπέρβαση και εξελίσσεται σε έναν από τους κορυφαίους προπονητές στον κόσμο.

Παρακολουθούμε το ταξίδι του προς την κορυφή και τους διάφορους σταθμούς της προπονητικής του καριέρας, τον ιδιαίτερο τρόπο που επικοινωνεί με τους παίκτες του ωθώντας τους σε ασύλληπτα επιτεύγματα, καθώς και το παρασκήνιο της συνεργασίας του με τη διάσημη τενίστρια Serena Williams.

Και παρασυρόμαστε σε μια καθηλωτική περιπέτεια στα σπουδαιότερα γήπεδα τένις του κόσμου, μια περιπέτεια πασπαλισμένη με τη χρυσόσκονη της νίκης αλλά και με τα δάκρυα της ήττας. Ένα αγόρι προορισμένο να αποτύχει κατάφερε τελικά όχι μόνο να νικήσει αλλά και να δημιουργήσει νικητές, διδάσκοντας μας με την πορεία του πως το τένις μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή ακόμη και αν δεν έχουμε πιάσει ούτε μια φορά ρακέτα στα χέρια μας.

Ο coach: Όταν το τένις μας μαθαίνει τη ζωή

Επινοήστε τους όρους του παιχνιδιού

Ο Patrick Mouratoglou ήθελε να τα καταφέρει. Αυτή ακριβώς η θέληση, που διαπερνούσε κάθε κύτταρο του κορμιού του, συνιστά τον θεμελιώδη λίθο της ασύλληπτης επιτυχίας του και ισοδυναμεί με μια πηγή έμπνευσης για τον αναγνώστη.

Έφτασε η στιγμή να αναρωτηθείτε: Τι δίνει ώθηση στη δική σας ζωή; Υπάρχει κάποιος σκοπός που σας ωθεί να σηκώνεστε με λαχτάρα από το κρεβάτι σας τα πρωινά; Αφουγκραστείτε τις βαθύτερες ανάγκες σας, τις πιο ανομολόγητες επιθυμίες σας. Επιστρατεύοντας την πίστη, τη φιλοδοξία, το σθένος και την επιμονή σας, θα συνδεθείτε με το όραμα σας, δημιουργώντας τις συνθήκες του ονείρου σας.

Αδράξτε τις ευκαιρίες που σας προσφέρει η ζωή. Ο συγγραφέας αρνήθηκε να αποδεχθεί το πεπρωμένο του και κατάφερε να εξελιχθεί στο άτομο που ήθελε. Αν αποκτήσετε επίγνωση της ζωτικής δύναμης που υπάρχει σε λανθάνουσα κατάσταση μέσα σας, τότε κανένα εμπόδιο δε θα σταθεί ικανό να ανακόψει την πορεία σας προς την κορυφή. Αντί να συνθηκολογήσετε με μια καθημερινότητα που σας βουλιάζει στη στασιμότητα, επινοήστε οι ίδιοι τους όρους τους παιχνιδιού.

Σπάστε τον φαύλο κύκλο των πεποιθήσεων

Για να πραγματοποιήσετε την υπέρβαση θα χρειαστεί να σπάσετε τον φαύλο κύκλο των παγιωμένων πεποιθήσεων. Αναμφισβήτητα οι εμπειρίες ασκούν μεγάλη επίδραση πάνω μας, διαμορφώνοντας το μέλλον μας. Εάν, για παράδειγμα, σε μια αγχώδη κατάσταση αντιδράσετε με πανικό τότε το υποσυνείδητό σας θα λάβει το μήνυμα ότι αδυνατείτε να διαχειριστείτε με επιτυχία το στρες.

Όμως πρόκειται απλώς για μια ψευδαίσθηση. Στην ουσία, έχετε τη δυνατότητα να επαναπρογραμματίσετε τον εαυτό σας, αποκτώντας τις θετικές εμπειρίες που θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή σας και θα σας οδηγήσουν σε νέες, περισσότερο λειτουργικές αντιδράσεις και συνεπώς σε μια πληρέστερη ζωή.

Θυμηθείτε πως ο μόνος υπεύθυνος των επιλογών σας είστε εσείς. Αν σταματήσετε να μετατοπίζετε την ευθύνη στους άλλους, τότε θα βιώσετε ένα εκπληκτικό αίσθημα ελευθερίας. Συνειδητοποιώντας πως στο τένις της ζωής καθορίζετε την ποιότητα του σέρβις σας, θα νιώσετε κυρίαρχος του αγώνα. Και πράγματι θα γίνετε!

Αποφύγετε να κρίνετε τους ανθρώπους

Στην πορεία σας θα συναντήσετε πολλούς ανθρώπους. Αποφύγετε να τους κρίνετε. Αντίθετα, επιλέξτε να γνωρίσετε τα άτομα πίσω από τη συμπεριφορά τους. Παρατηρήστε προσεκτικά τους γύρω σας. Καθένας από αυτούς συνιστά μια ξεχωριστή ιστορία πόνου και χαράς, απογοήτευσης και ελπίδας.

Μιλήστε στη γλώσσα των συνεργατών σας, εμψυχώστε τους και ως αληθινός πρωταθλητής μεταδώστε την αύρα επιτυχίας στο περιβάλλον σας, μεταμορφώνοντάς το. Επικοινωνήστε αποτελεσματικά και με ενσυναίσθηση με τους ανθρώπους και παρακολουθήστε τους να εξελίσσονται στην πληρέστερη εκδοχή του εαυτού τους, εκτοξεύοντας και εσάς τους ίδιους στο υψηλότερο βάθρο της αυτοπραγμάτωσης.

Στον δρόμο προς την κορυφή, φροντίστε να έχετε ένα σαφές πλάνο δράσης και ακολουθήστε το με σύνεση, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα. Δεν αρκεί να εύχεστε να αγγίξετε την κορυφή, χρειάζεται να είστε διατεθειμένος να αναλάβετε και τις συνέπειες της φιλόδοξης επιθυμίας σας. Η ερώτηση λοιπόν είναι μια: αισθάνεστε έτοιμος να ξεπεράσετε τον ίδιο σας τον εαυτό;

Η νοοτροπία του νικητή

Ο Patrick Mouratoglou στο βιβλίο μοιράζεται μαζί μας τις αποθαρρυντικές εμπειρίες της παιδικής του ηλικίας αλλά και τη διαδρομή του προς τον θρίαμβο. Κάθε σταθμός στην καριέρα του αντιστοιχεί και σε ένα σπουδαίο μάθημα προς τους αναγνώστες. Ο χαρισματικός προπονητής τένις μας εκπαιδεύει στη νοοτροπία του νικητή, πείθοντάς μας να παραμερίσουμε τους ενδοιασμούς και να κατέβουμε με θάρρος στο γήπεδο της ζωής. Και εμείς επιτέλους συνειδητοποιούμε πως δεν υπάρχει αγώνας χαμένος όσο κρατάμε γερά στα χέρια μας τη ρακέτα του πεπρωμένου. Μια συγκινητική ιστορία για τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης, για τα όνειρα που ανατρέπουν τα ρεαλιστικά δεδομένα και για τα αουτσάιντερ που κατακτούν τον προσωπικό τους μύθο, υμνώντας την ίδια τη ζωή.

Το βιβλίο κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο www.dioptra.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε