Δημιουργικότητα: Πότε λειτουργεί ως «θετικό στρες μικρής διάρκειας» και πώς μας βοηθά να αυξήσουμε τις ικανότητές μας

Το εργασιακό στρες είναι γνωστό σε όλους. Το ξέρετε, όμως, πως όταν είμαστε δημιουργικοί γινόμαστε περισσότερο ανθεκτικοί στο στρες;

Δημιουργικότητα: Πότε λειτουργεί ως «θετικό στρες μικρής διάρκειας» και πώς μας βοηθά να αυξήσουμε τις ικανότητές μας

Το εργασιακό στρες είναι γνωστό σε όλους. Οι περισσότεροι το βιώνουν καθημερινά. Το ξέρετε, όμως, πως όταν είμαστε δημιουργικοί γινόμαστε περισσότερο ανθεκτικοί στο στρες;

Η δημιουργία λειτουργεί στον οργανισμό σαν μικρής διάρκειας στρες. Ανεβάζει την ποσότητα της αδρεναλίνης μας, αυξάνει τον ενθουσιασμό μας και μας κάνει πιο ικανούς να βρίσκουμε λύσεις και να λύνουμε προβλήματα.

Advertisment

Η αντίδραση του στρες (αντίδραση μάχης ή φυγής) όλων των θηλαστικών έχει δύο στάδια. Στο πρώτο εκκρίνεται κυρίως αδρεναλίνη και το ζώο ή ο άνθρωπος με ενθουσιασμό επιτίθεται στον εχθρό που τον απειλεί για να τον νικήσει. Αν όλα πάνε καλά, υπάρχει ικανοποίηση και κάθε φορά που βιώνεται παρόμοια κατάσταση το ζώο ή ο άνθρωπος γίνεται όλο και πιο ικανός στην αντιμετώπισή της. Εξελίσσεται δηλαδή και αυξάνονται οι ικανότητές του. Αυτό είναι το «μικρής διάρκειας στρες», που λέγεται και θετικό στρες.

Αν όμως η απειλητική κατάσταση συνεχίζεται, εκκρίνεται άλλη μία ορμόνη, η γνωστή στους περισσότερους «κορτιζόλη», για την ενίσχυση του οργανισμού και φλεγμονώδεις ουσίες για προφύλαξη από μικρόβια και μολύνσεις που μπορεί να δημιουργηθούν κατά την πάλη με τον εχθρό. Τώρα το στρες έχει πλέον γίνει «μεγάλης διάρκειας». Αν ο εχθρός νικηθεί τελικά, όλα θα τελειώσουν και πάλι καλά και ο οργανισμός θα επανέλθει σιγά-σιγά στην φυσιολογική του λειτουργία με την ανάπαυση, αρκεί η διάρκεια της όλης εχθρικής κατάστασης να μην υπερβαίνει τις αντοχές του οργανισμού.

Γιατί αν η ανθεκτικότητά του είναι μικρότερη, ο οργανισμός με κάποιο τρόπο θα βλαφτεί. Είτε γιατί κάτι δεν θα λειτουργήσει σωστά σε όλη αυτή τη διαδικασία αναπροσαρμογής του οργανισμού στις συνθήκες πάλης ή φυγής, είτε γιατί κάτι θα πάει λάθος κατά την επαναφορά του στη φυσιολογική λειτουργία. Το στρες μεγάλης διάρκειας δηλαδή, αν υπερβαίνει την ανθεκτικότητα ενός οργανισμού οδηγεί σε δυσλειτουργίες και ασθένειες.

Advertisment

Γι’ αυτό πρέπει να φροντίζουμε να αυξάνουμε την ανθεκτικότητά μας στο στρες προσέχοντας τη διατροφή μας (λαχανικά, φρούτα, αναποφλοίωτους σπόρους, ξηρούς καρπούς, μικρά λιπαρά ψάρια), ασκούμενοι (τουλάχιστον μισή ώρα περπάτημα 5 ημέρες την εβδομάδα), ερχόμενοι συχνά με γυμνά πόδια σε επαφή με τη γη (θάλασσα, ποτάμια, χώμα, χορτάρι), περνώντας αρκετές ώρες την εβδομάδα με αγαπημένους φίλους και κοντά στη φύση, γελώντας, μαθαίνοντας απλούς τρόπους χαλάρωσης (σταματήματος της αντίδρασης του στρες) και αυξάνοντας την συναισθηματική μας νοημοσύνη (μαθαίνοντας να αναγνωρίζουμε και να διαχειριζόμαστε σωστά τα αρνητικά μας συναισθήματα).

Στους τρόπους αυτούς αύξησης της ανθεκτικότητάς μας στο στρες, η δημιουργία παίζει έναν επίσης σημαντικό ρόλο. Γιατί αυτή όπως προαναφέρθηκε, λειτουργεί σαν «θετικό στρες» (μικρής διάρκειας) και όχι μόνον προστατεύει την υγεία μας, αλλά οδηγεί και σε αύξηση των ικανοτήτων μας.

Αυτό είναι καλό να το γνωρίζουν κυρίως τα διοικητικά στελέχη επιχειρήσεων. Είναι πολύ σημαντικό να δίνουν την ευκαιρία στους υπαλλήλους τους να αισθανθούν «δημιουργικοί» με κάποιο τρόπο, αντί να τους πιέζουν για καλύτερη απόδοση. Ο υπάλληλος που νιώθει δημιουργικός θα έχει πολύ καλύτερη υγεία και πολύ πιο χρήσιμος και αποδοτικός θα είναι για την επιχείρηση στην οποία εργάζεται.

Υπάρχει πολλή βιβλιογραφία που στηρίζει το θέμα αυτό της θετικής συμμετοχής της δημιουργικότητας στην απόδοση των εργαζόμενων μιας επιχείρησης και καλό είναι να είναι ενήμεροι γι’ αυτό οι επιχειρηματίες και τα διοικητικά τους στελέχη.

Η ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων στη σωστή διαχείριση του στρες και η παροχή σε αυτούς ευκαιριών να νιώσουν δημιουργικοί στο έργο τους, οδηγούν σε άνθηση κάθε επιχείρηση.

Ελένη Τσουκαλή MD, PhD | Παρακολουθήστε την ομιλία της κας. Τσουκαλή στο Leading Minds Festival στο παρακάτω βίντεο

Δείτε περισσότερα για την κα. Τσουκαλή εδώ: leadingminds.gr/el/lm_speaker/eleni-tsoykali-phd/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τελικά η επιδίωξη της ευτυχίας οδηγεί σε μια καλύτερη ζωή;
4 φράσεις - συμβουλές για να σταματήσετε να νιώθετε μοναξιά
Το Ξενοδοχείο των Συναισθημάτων: Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της συναισθηματικής νοημοσύνης
Γιατί δεν μπορώ να αλλάξω τις συνήθειές μου; Οι λόγοι πίσω από την αντίσταση και πώς να τα καταφέρουμε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση