,

Απο-τυχία είναι θα περάσει…

Απο-τυχία είναι θα περάσει… Τι είναι αποτυχία για εσάς αγαπητοί αναγώστες; Για τους περισσότερους μάλλον είναι μια καταθλιπτική περίοδος, μια περίοδος θυμού με τον

Απο-τυχία είναι θα περάσει...

Απο-τυχία είναι θα περάσει…

Τι είναι αποτυχία για εσάς αγαπητοί αναγώστες; Για τους περισσότερους μάλλον είναι μια καταθλιπτική περίοδος, μια περίοδος θυμού με τον εαυτό μας, ένα τέλμα, μια απογοήτευση. Για κάποιο λόγο οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν μονοδιάστατα τα πράγματα να αντιμετωπίζουν τις ήττες τους σαν να είναι μια μαύρη κατάσταση και να χάνουν το νόημα που έχει στη ζωή μας η αποτυχία.

Advertisment

Διαβάστε επίσης από την Ακριβή Αλεξανδράκη


Η ζωή είναι σίγουρο οτι έχει τις όμορφες και τις άσχημες στιγμές της, άλλοτε αισθανόμαστε δυνατοί και νομίζουμε ότι είμαστε στην κορυφή και άλλοτε η απαισιοδοξία μας κατακλύζει και μας γεμίζει με αρνητικά συναισθήματα. Αυτά τα συναισθήματα που απορρέουν από την αποτυχία, δυστυχώς, δεν έχουν ηλικία. Έχω ακούσει μικρά παιδιά που ετοιμάζονται για πανελλήνιες να δυσανασχετούν επειδή απέτυχαν στις εξετάσεις, νέους που αυτοαποκαλούνται «άχρηστοι» γιατί δεν είναι εύκολο στην εποχή μας να βρούν εργασία και επιτυχημένους επαγγελματίες να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές τους απώλειες με αντικαταθλιπτικά! Είναι όμως αυτό το νόημα μιας αποτυχίας;

Όταν ήμασταν παιδιά και χτυπούσαμε μαθαίναμε από τα τραύματά μας και προσέχουμε ούτως ώστε να μην τα επαναλάβουμε. Βλέπουμε τις πληγές μας να επουλώνονται σιγά σιγά και έχουμε μάθει τι πρέπει να αποφεύγουμε ώστε να μην ξαναπονέσουμε. Μήπως το νόημα της αποτυχίας, εν τέλει, βρίσκεται σε κάτι τόσο απλοϊκό όπως είναι οι παιδικές γρατζουνιές και οι πτώσεις από τα ποδήλατα; Μήπως μια πτώση μας δείχνει ότι είχαμε πάρει λάθος δρόμο; Μήπως αυτό που τελικά χρειάζεται είναι να κοιτάξουμε πίσω να δούμε τι πήγε στραβά και να μην το επαναλάβουμε; Μήπως η κατάσταση δεν είναι μαύρη και απόλυτη αλλά εχει μαθησιακό χαρακτήρα; Και ναι, η μάθηση δεν σταματάει ποτέ και στα 50 μας και στα 70 θα μαθαίνουμε και θα πέφτουμε και θα σηκωνόμαστε, πόσο μάλλον σε μικρότερη ηλικία!

Ας δούμε λοιπόν την αποτυχία μας σαν μια νέα αρχή και σαν ευκαιρία να μάθουμε και όχι να αυτοαποκαλούμαστε με τα πιο σκληρά λόγια που ούτε ένας εξαιρετικά κακοπροαίρετος άνθρωπος δεν θα ξεστόμιζε για εμάς. Μην φτάνουμε στο τέλμα λοιπόν αλλά ας μας δώσουμε χρόνο, ας ανασκουμπωθούμε, ας μαζέψουμε δυνάμεις και οι πληγές θα επουλωθούν και θα βγούμε πιο δυνατοί, πιο έμπειροι και πιο δημιουργικοί… γιατί όπως μας έλεγαν και οι γονείς μας μικροί «μια πληγή είναι θα περάσει!» Έτσι και οι αποτυχίες έρχονται για να μας διδάξουν και όχι να μας καταρρακώσουν. Ας τις αξιοποιήσουμε λοιπόν!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς μπορείτε να ωθήσετε το έφηβο παιδί σας στην προσωπική ανάπτυξη;
Φροντίδα σημαίνει να περιποιούμαστε τον εαυτό μας... να τον κανακεύουμε και να του κάνουμε τα χατίρια
Χειραγώγηση και Gaslighting | Πώς να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε αυτές τις συμπεριφορές
8 μέθοδοι που μας βοηθούν να εξελιχθούμε όταν νιώθουμε εγκλωβισμένοι

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση