Έρευνα ίσως έλυσε το μυστήριο της ευθυγράμμισης των πυραμίδων!

Η ακρίβεια της κατασκευής της πυραμίδας είναι τέτοια, που το μήκος των τεσσάρων πλευρών έχουν μια μέση απόκλιση μεταξύ τους μόλις 58 χιλιοστών!

Έρευνα ίσως έλυσε το μυστήριο της ευθυγράμμισης των πυραμίδων!

Η Πυραμίδα του Χέοπα γνωστή ως η Μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας ή Μεγάλη Πυραμίδα είναι η αρχαιότερη και η μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες της Νεκρόπολης της Γκίζας, το αρχαιότερο από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου και το μοναδικό που σώζεται στις μέρες μας.

Οι αιγυπτιολόγοι πιστεύουν ότι η πυραμίδα χτίστηκε σαν τάφος για τον φαραώ της 4ης Δυναστείας της αρχαίας Αιγύπτου Χέοπα, σε διάστημα 10-20 χρόνων και ολοκληρώθηκε περίπου το 2560 π.Χ.

Το αρχικό της ύψος υπολογίζεται ότι ήταν 146,5 μέτρα αλλά σήμερα, λόγω της διάβρωσης και της απουσίας του πυραμιδίου της, είναι 138,8 μέτρα. Κάθε πλευρά είχε μήκος 230,4 μέτρα. Η μάζα της εκτιμάται στους 5,9 εκατομμύρια τόνους ενώ ο όγκος της είναι περίπου 2.500.000 κυβικά μέτρα.

Η ακρίβεια της κατασκευής της πυραμίδας είναι τέτοια, που το μήκος των τεσσάρων πλευρών έχουν μια μέση απόκλιση μεταξύ τους μόλις 58 χιλιοστών. Η βάση είναι οριζόντια και επίπεδη με απόκλιση μόλις + – 15 χιλιοστών. Οι πλευρές είναι προσανατολισμένες στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα (με απόκλιση μόλις 4 πρώτων λεπτών της μοίρας (4/60 της μοίρας)), με βάση τον γεωγραφικό Βόρειο Πόλο και όχι τον Μαγνητικό Βόρειο Πόλο, ενώ οι κάθετες γωνίες της ολοκληρωμένης τετράγωνης βάσης της, έχουν ένα μέσο όρο απόκλισης από το να είναι 90 μοίρες, μόλις 12 πρώτα λεπτά της μοίρας (12/60 της μοίρας).

Πολλές υποθέσεις έχουν κάνει επιστήμονες και ερευνητές, για το πώς κατάφεραν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι να κατασκευάσουν τέτοια εντυπωσιακά μνημεία και με τέτοιες ακρίβειες, χρησιμοποιώντας τα μέσα που τους παρείχε η εποχή τους.

Δυστυχώς, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, δεν μας έχουν αφήσει ικανοποιητικά στοιχεία, μηχανικά έγγραφα ή αρχιτεκτονικά σχέδια, τα οποία να μας εξηγούν για το πώς ευθυγράμμιζαν τις πυραμίδες.
Κάποια από τις υποθέσεις που έχουν γίνει, υποστηρίζει ότι χρησιμοποιούσαν τις κινήσεις ουράνιων σωμάτων όπως για παράδειγμα τον Πολικό Αστέρα ή τη σκιά του Ήλιου, χωρίς όμως να μπορούν να αποσαφηνίσουν τον τρόπο που έκαναν τους υπολογισμούς.

Μια πιο πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε το 2017 στο The Journal of Ancient Egyptian Architecture, πρότεινε έναν πιο απλό τρόπο:

Την πρώτη μέρα της φθινοπωρινής ισημερίας του 2016, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν γνώμονα για να δημιουργήσουν μια σκιά. Σημείωσαν την κορυφή της σκιάς σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα, σχηματίζοντας μια καμπύλη. Στο τέλος της μέρας, χρησιμοποιώντας ένα σκοινί δεμένο στο γνώμονα, είδαν σε ποια σημεία τέμνει την καμπύλη, τα ένωσαν και δημιούργησαν μια σχεδόν τέλεια ευθεία από την ανατολή στη δύση. Επομένως, για να ευθυγραμμίσουν τις πυραμίδες τους οι Αιγύπτιοι, δεν θα χρειάζονταν τίποτα άλλο παρά μια ηλιόλουστη μέρα.

Δεν είναι απίθανο, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι να είχαν χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο, ωστόσο, δεν έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στοιχεία, που να αποδεικνύουν ποια τεχνική εφάρμοσαν τελικά, για την κατασκευή των πυραμίδων.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε