,

Γιατί η ψυχική ανθεκτικότητα είναι πολύτιμο εργαλείο στη ζωή μας

Η ανθεκτικότητα είναι αυτό που μπορεί να μας κρατήσει σταθερούς σε όλη τη διάρκεια των πάνω και των κάτω της ζωής.

Γιατί η ψυχική ανθεκτικότητα είναι πολύτιμο εργαλείο στη ζωή μας

Η ανθεκτικότητα είναι αυτό που μπορεί να μας κρατήσει σταθερούς σε όλη τη διάρκεια των πάνω και των κάτω της ζωής. Μας βοηθά να εξισορροπήσουμε τις ευθύνες ή τις προτεραιότητές μας σε καταστάσεις στρες και μας προστατεύει από την εκδήλωση βαρύτερων ψυχικών προβλημάτων, όπως κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές. Άλλα οφέλη της εγκαθίδρυσης ανθεκτικότητας είναι:

– Ενισχύει την ικανότητά μας να μαθαίνουμε και να πετυχαίνουμε ακαδημαϊκά

Advertisment

– Μειώνει τις πιθανότητες απουσίας από την εργασία ή το σχολείο λόγω στρες

– Μειώνει την ανάγκη να στραφούμε σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, όπως σε κατάχρηση αλκοόλ, ναρκωτικών ή κάπνισμα.

– Βελτιώνει και αυξάνει την αλληλεπίδρασή μας με φίλους, οικογένεια, κοινότητα – παρά τις δυσκολίες μας.

Advertisment

– Βελτιώνει τη συνολική μας υγεία και διάρκεια ζωής.

Πώς να χτίσουμε ψυχική ανθεκτικότητα

Τώρα που έχουμε προσδιορίσει τι είναι η ανθεκτικότητα, θα αναρωτιέστε πώς ακριβώς τη χτίζουμε. Πώς εξοπλιζόμαστε με αυτό το πολύτιμο «όπλο» κατά των επερχόμενων δυσκολιών; Εδώ έχουμε συλλέξει ορισμένους τρόπους.

1. Αλλάζουμε την αφήγησή μας

Η επανάληψη και η αναβίωση του πόνου μας είναι μια κατά κάποιο τρόπο εύκολη οδός. Έχουμε φυσική τάση προς αυτή τη διαδικασία, αλλά δεν μας βοηθά να επουλωθούμε ή να προχωρήσουμε. Η εκφραστική γραφή είναι μια τεχνική που μπορεί να μας βοηθήσει να αλλάξουμε τους όρους του παιχνιδιού. Οι ερευνητές λένε ότι με αυτό τον τρόπο, έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε την οπτική μας και να σκεφτούμε διαφορετικά για την κατάσταση. Μας επιτρέπουμε σταδιακά να πάρουμε ξανά τον έλεγχο αντί να αφήνουμε τα συναισθήματα να μας κυριεύουν.

2. Αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας κατά μέτωπο

Βγαίνοντας από τη ζώνη ασφαλείας μας συναντάμε την θεραπεία έκθεσης. Όταν είμαστε ανοιχτοί σε νέα γεγονότα και δραστηριότητες που παλαιότερα διστάζαμε να ζήσουμε, αντιμετωπίζουμε ουσιαστικά ό,τι φοβόμαστε. Αρχίζουμε να νιώθουμε άνετα με το άβολο.

Ως εκ τούτου, μαθαίνουμε σταδιακά να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικότερα τις καταστάσεις. Μπορεί στην αρχή να φαντάζει τρομακτικό το άγνωστο, αλλά είναι μέρος της ζωής. Μαθαίνουμε από αυτό και γινόμαστε πιο ανθεκτικοί.

3. Καλλιεργούμε αυτοσυμπόνια

Με τον εαυτό μας είμαστε σκληρότεροι σε σύγκριση με τους άλλους. Αυτομαστιγωνόμαστε ακόμα και για τα μικρότερα λάθη. Συχνά δεν είμαστε καθόλου ευγενικοί με τον εαυτό μας και καταλήγουμε οι χειρότεροι κριτές μας.

Το να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας και το να του δείχνουμε συμπόνια μπορεί να αποτρέψει τη στασιμότητα και να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε μπροστά σε δύσκολες στιγμές. Το να αφήσουμε τον εαυτό σας να απολαύσει λίγη αυτοφροντίδα δεν είναι αδυναμία. Μας βοηθά να χτίσουμε ανθεκτικότητα και επίσης να βελτιώσουμε τη σχέση μας με τον εαυτό μας.

Δοκιμάστε τη «μέθοδο του φίλου» εδώ. Όταν αισθάνεστε αρνητικοί απέναντι σε κάτι μικρό, ρωτήστε: θα το έλεγα αυτό σε έναν φίλο; Πιθανότατα όχι, γιατί να το πείτε στον εαυτό σας; Σταματήστε να κρίνετε τον εαυτό σας.

4. Μαθαίνουμε να συγχωρούμε

Η εύκολη οδός είναι κρατάμε κακία σε όσους θεωρούμε ότι μας έχουν προδώσει ή μας έχουν κάνει κακό, αλλά η σκληρή αλήθεια είναι ότι τελικά δεν καταλήγουμε να βλάψουμε κανέναν άλλο πέρα από τον εαυτό μας. Η κακία ή η υπερανάλυση του παρελθόντος μας κρατά πίσω και μας στερεί την απόλαυση και τη χαρά από την καθημερινή μας ζωή.

Αρχίστε να μαθαίνετε πώς να αφήνετε κάποια πράγματα, πρόσωπα και γεγονότα στο παρελθόν. Ναι, θα είναι δύσκολο, ειδικά στην αρχή, αλλά θα πάρει πολύ βάρος από τους ώμους σας – βάρος που δεν χρειάζεται να κουβαλάτε.

Πώς η ψυχική ανθεκτικότητα εφαρμόζεται στην πραγματική ζωή

Τις περισσότερες φορές, η εφαρμογή της ανθεκτικότητας στην πραγματική μας ζωή ουσιαστικά είναι το να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για εμάς σε κάθε περίσταση – θετική ή αρνητική. Η ανθεκτικότητα στο χώρο εργασίας μας επιτρέπει να λειτουργούμε καλά υπό πίεση και στρες.

Ακόμα κι αν έχουμε ένα εκατομμύριο εργασίες να ολοκληρώσουμε, με κάποιο τρόπο καταφέρνουμε να βγούμε αλώβητοι από αυτό. Δεν αφηνόμαστε στο στρες της στιγμής. Αντ ‘αυτού, ολοκληρώνουμε την εργασία με οργανωμένο και ψύχραιμο τόνο. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στις τεχνικές διαχείρισης άγχους, αλλά και χάρη στην ανθεκτικότητα που έχουμε δημιουργήσει με την πάροδο του χρόνου.

Η ανθεκτικότητα στις σχέσεις συνοψίζεται στη στήριξη και ενθάρρυνση του άλλου. Οι δύσκολοι καιροί δεν καταφέρνουν να σπάσει το δεσμό μας. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Μας δυναμώνει και μας φέρνει πιο κοντά. Θυμηθείτε, η ανοιχτή επικοινωνία είναι το κλειδί σε μια σχέση για να ξεπεράσετε τους δύσκολους καιρούς και να κατανοήσετε ο ένας τον άλλον.

Πηγή:

dailylife.com/article/build-resilience

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σύστημα Eisenhower: Πώς να διαχειριστείτε το χρόνο για παραγωγικότητα και επιτυχία
Η Θεωρία του Φοίνικα: Αναγέννηση μέσα από τις δυσκολίες και την αυτοβελτίωση
Ξεπερνώντας τις προκλήσεις: 7 στρατηγικές για να μετατρέψεις τις δυσκολίες σε ευκαιρίες προσωπικής ανάπτυξης
Ευτυχία: Έρευνα εξετάζει το ρόλο που παίζουν οι προσδοκίες που έχουμε από τη ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση