,

Ισραηλινός αστροναύτης εκτοξεύτηκε στο διάστημα απαγγέλλοντας την «Ιθάκη» του Καβάφη

Ένας αστροναύτης της Axiom Space απήγγειλε την «Ιθάκη», το έργο του διάσημου Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, καθώς το τετραμελές πλήρωμα απογειώθηκε από το Διαστημικό

Ισραηλινός αστροναύτης εκτοξεύτηκε στο διάστημα απαγγέλλοντας την «Ιθάκη» του Καβάφη

Ένας αστροναύτης της Axiom Space απήγγειλε την «Ιθάκη», το έργο του διάσημου Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, καθώς το τετραμελές πλήρωμα απογειώθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα το Σάββατο. Ο ισραηλινός επενδυτής και φιλάνθρωπος, Eytan Stibbe, απήγγειλε το ποίημα «Ιθάκη», το οποίο συμβολίζει τον προορισμό ενός μεγάλου ταξιδιού.

«Θα ήθελα να μοιραστώ μερικά λόγια του Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη πριν ξεκινήσουμε αυτό το ταξίδι», έγραψε στο μήνυμά του, παραθέτοντας μερικούς στίχους από το ποίημα:

Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.

Το φθάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου.

Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου.

Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει·

και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί,

πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο,

μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.

Ο Eytan Stibbe, μαζί με τον Michael López-Alegría της Nasa, διοικητή της αποστολής, τον Αμερικανό επιχειρηματία ακινήτων και πιλότο ακροβατικών αεροσκαφών Larry Connor και τον Καναδό επιχειρηματία, επενδυτή και φιλάνθρωπο Mark Pathy, κατευθύνονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με πύραυλο Falcon της SpaceX.

Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος Axiom-1 συμμετέχουν στην πρώτη αποκλειστικά ιδιωτική αποστολή στον ISS. Η Axiom είναι μια εταιρεία εμπορικών διαστημικών πτήσεων που ελπίζει να κατασκευάσει τον δικό της διαστημικό σταθμό τα επόμενα χρόνια.

Η ομάδα επίσης θα μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εξοπλισμό και προμήθειες για 26 επιστημονικά και τεχνολογικά πειράματα που έχει στόχο να πραγματοποιήσει στη διάρκεια της παραμονής της στον Διαστημικό σταθμό.

Μεταξύ αυτών των πειραμάτων είναι ένα «ακουστικό εγκεφάλου» από την ισραηλινή startup Brain Space που έχει μαζί του ο Stibbe. Αυτό το πείραμα στοχεύει να παρατηρήσει πώς συμπεριφέρεται ο εγκέφαλος στο διάστημα και είναι μια από τις πολλές έρευνες που πραγματοποιεί ο Stibbeγια λογαριασμό του Ιδρύματος Ramon. Τα πειράματα του πληρώματος του Ax-1 θα μελετήσουν και άλλα θέματα, όπως η γήρανση, τα βλαστοκύτταρα, η υγεία της καρδιάς και πολλά άλλα.

Πηγή:

greekreporter.com/2022/04/11/astronaut-shoots-into-space-reciting-greek-poets-cavafy-ithaca

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε