,

Τα κλεμμένα σημειωματάρια του Κάρολου Δαρβίνου επιστράφηκαν μυστηριωδώς σε βιβλιοθήκη

Πολλά ερωτήματα παραμένουν. Ποιος έκλεψε τα σημειωματάρια; Γιατί τα επέστρεψαν;

Τα κλεμμένα σημειωματάρια του Κάρολου Δαρβίνου επιστράφηκαν μυστηριωδώς σε βιβλιοθήκη

Τον Νοέμβριο του 2000, οι βιβλιοθηκάριοι του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ έλαβαν ένα αίτημα να πάρουν δύο πολύτιμα αντικείμενα από τις συλλογές τους για φωτογράφηση. Τα δύο αντικείμενα ήταν σημειωματάρια που κάποτε ανήκαν στον Κάρολο Δαρβίνο, τα οποία περιείχαν τις σημειώσεις του από τη δεκαετία του 1830 μετά την επιστροφή του από τα νησιά Γκαλαπάγκος.

Τα σημειωματάρια εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς από τη βιβλιοθήκη, ένα απροσδόκητο έγκλημα και μια καταστροφική απώλεια για τις συλλογές. Σε μια αναπάντεχη ανατροπή, τα σημειωματάρια βρέθηκαν επιτέλους, αφημένα σε μια τσάντα δώρου στη βιβλιοθήκη κάτω από τις ίδιες μυστηριώδεις συνθήκες που εξαφανίστηκαν κάποτε.

Τα σημειωματάρια περιέχουν το περίφημο σκίτσο του Δαρβίνου «Το δέντρο της ζωής», μεταξύ άλλων σημειώσεων που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της θεωρίας του για την εξέλιξη. Τα πολύτιμα έγγραφα θεωρήθηκε αρχικά ότι είχαν χαθεί στα ράφια ανάμεσα στα 10 εκατομμύρια βιβλία των συλλογών της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης του Κέιμπριτζ.

Ωστόσο, δεν κατάφερε κανένας να τα ανακτήσει και μετά από πολλά χρόνια, οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είχαν κλαπεί. Το 2020, η βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, δρ Τζέσικα Γκάρντνερ, η αστυνομία του Καμπριτζάιρ και η Ιντερπόλ ξεκίνησαν μια δυναμική αναζήτηση για τα χαμένα αντικείμενα.

Τα κλεμμένα σημειωματάρια του Κάρολου Δαρβίνου επιστράφηκαν μυστηριωδώς σε βιβλιοθήκη
Φωτογραφία: Cambridge University Library

Στις 9 Μαρτίου 2022, οι υπάλληλοι βρήκαν μια ροζ τσάντα δώρου σε δημόσιο χώρο του τέταρτου ορόφου της βιβλιοθήκης. Μέσα υπήρχαν δύο βιβλία τυλιγμένα σε πλαστικό και ένα σημείωμα. Το ανυπόγραφο, δακτυλογραφημένο σημείωμα έγραφε: «Βιβλιοθηκάριος, Καλό Πάσχα, Χ». Ο χώρος όπου τοποθετήθηκαν τα βιβλία δεν διαθέτει κάμερες, αλλά οι γενικές είσοδοι του κτιρίου επιτηρούνται. Ενώ η αστυνομία ερευνά την κλοπή και τη μυστηριώδη επιστροφή, οι βιβλιοθηκονόμοι και οι μελετητές είναι απλώς ενθουσιασμένοι που έχουν πίσω τα πολύτιμα τετράδια.

«Υπήρξαν δάκρυα», δήλωσε η δρ Γκάρντνερ στο BBC. «Και νομίζω ότι θα υπάρξουν κι άλλα, επειδή δεν έχουμε ξεπεράσει το συναισθηματικό σοκ. Σημαίνει τόσα πολλά για εμάς που τα έχουμε στο σπίτι μας».

Αναλύοντας το μελάνι, τον τύπο του χαρτιού, τις χάλκινες στερεώσεις των σημειωματάριων και το περιεχόμενο των σελίδων, οι μελετητές μπόρεσαν να επαληθεύσουν τη γνησιότητά τους. «Αναρωτιέμαι πού βρέθηκαν» λέει η δρ Γκάρντνερ. «Δεν τα έχουν χρησιμοποιήσει πολύ, είναι σαφές ότι τα φρόντιζαν με προσοχή, όπου κι αν βρίσκονταν».

Σίγουρα δεν λαμβάνουν όλα τα κλεμμένα αντικείμενα τη φροντίδα που σαφώς έλαβαν αυτά τα σημειωματάρια. Πολλά ερωτήματα παραμένουν. Ποιος έκλεψε τα σημειωματάρια; Γιατί τα επέστρεψαν; Έχουμε να κάνουμε με έναν μετανοημένο κλέφτη, έναν ηθικά διεφθαρμένο συλλέκτη βιβλίων;

Μήπως κάποιος βρήκε τα βιβλία στα πράγματα κάποιου άλλου και τα επέστρεψε χωρίς να αναγνωρίσει τον κλέφτη; Οι απαντήσεις είναι αόριστες, αλλά σίγουρα το μυστηριώδες πρόσωπο έχει δίκιο σε ένα πράγμα: θα είναι ένα ευτυχισμένο Πάσχα στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Πηγή:

mymodernmet.com/stollen-darwin-notebooks-returned

Κεντρική φωτογραφία: Cambridge University Library

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε