,

Ουρική αρθρίτιδα: Ο σημαντικός ρόλος της υγιεινής διατροφής στην αντιμετώπισή της

Το ουρικό οξύ παράγεται όταν ο οργανισμός παράγει μια χημική ουσία που ονομάζεται πουρίνη, η οποία υπάρχει και σε κάποια τρόφιμα.

Ουρική αρθρίτιδα: Ο σημαντικός ρόλος της υγιεινής διατροφής στην αντιμετώπισή της

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να παίξει η υγιεινή διατροφή, η οποία μπορεί να μην αντικαταστήσει τη φαρμακευτική θεραπεία, μπορεί όμως να συμβάλλει ουσιαστικά στην πορεία της και τον έλεγχο της πάθησης.

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια παθολογική κατάσταση που σχετίζεται με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα, τα οποία ευθύνονται για τον σχηματισμό και τη συσσώρευση κρυστάλλων μέσα και γύρω από μία άρθρωση, προκαλώντας φλεγμονή, πόνο και πρήξιμο.

Advertisment

Το ουρικό οξύ παράγεται όταν ο οργανισμός παράγει μια χημική ουσία που ονομάζεται πουρίνη, η οποία υπάρχει στο σώμα αλλά τη συναντάμε και σε κάποια τρόφιμα. Η ισορροπημένη υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα, να περιορίσει τις κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας και να περιορίσει τις βλάβες στις αρθρώσεις.

Σε γενικές γραμμές η δίαιτα για την ουρική αρθρίτιδα, δεν είναι μια δίαιτα ταχείας απώλειας βάρους, η οποία μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα αλλά μια υγιεινή διατροφή, που στοχεύει στο υγιές βάρος και τις σωστές διατροφικές συνήθειες, στην αποφυγή τροφών (όχι όλων) με πουρίνες, καθώς και στην κατανάλωση τροφών που περιέχουν πουρίνες, όπως και τροφών που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του ουρικού οξέος.

Μέτριες μερίδες, υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Ξεκινώντας από τη χρυσή συμβουλή της κατανάλωσης μέτριων μερίδων φαγητού και την απώλεια υπερβολικού βάρους κάνουμε το πρώτο βήμα για τον περιορισμό των κρίσεων αρθρίτιδας.
Οι ειδικοί συνιστούν επίσης τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, η οποία βοηθά την αποβολή οργανισμό ουρικού οξέος, καθώς και την αποφυγή αλκοόλ εκτός από μέτριες ποσότητες κρασιού.

Advertisment

Στο διαιτολόγιο για την ουρική αρθρίτιδα περιλαμβάνονται περισσότερα φρούτα και λαχανικά, μεταξύ των οποίων τα κεράσια, το άπαχο κρέας και τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, οι φακές, καθώς και ο καφές που φαίνεται να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας. Επιτρέπονται μέτριες μερίδες ψαριού, τα οφέλη των οποίων για την υγεία συνολικά εκτιμάται ότι είναι περισσότερα από τα επίπεδα των πουρινών που περιέχουν.

Αντίθετα, πρέπει να αποφεύγονται κορεσμένα λίπη από κόκκινο κρέας, συκώτι,, νεφρά, γλυκάδια, λιπαρά πουλερικά και γαλακτοκομικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ποτά και χυμοί με σιρόπι ή υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, όπως και ζαχαρούχα τρόφιμα, γλυκά και αρτοσκευάσματα.

Τέλος η βιταμίνη C σε μορφή συμπληρώματος –σε συνεννόηση με τον γιατρό- φαίνεται ότι βοηθά στην αντιμετώπιση κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 τρόφιμα που μας κάνουν να ιδρώνουμε πιο εύκολα – Ποια μας ξεδιψούν
4 είδη ουσιών στα τρόφιμα που «ξεγελούν» τον εγκέφαλό μας
Οι ιδανικοί χυμοί φρούτων για να δροσιστείτε τις ημέρες του καύσωνα
Χρήσιμα διατροφικά tips για να επιβιώσουμε στον καύσωνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση