, ,

1 στους 6 θανάτους παγκοσμίως συνδέεται με τη ρύπανση, σύμφωνα με έκθεση

Οι ερευνητές διερεύνησαν τις επιπτώσεις της ρύπανσης στη δημόσια υγεία μεταξύ 2000 και 2019.

1 στους 6 θανάτους παγκοσμίως συνδέεται με τη ρύπανση, σύμφωνα με έκθεση

Η ρύπανση είναι ένα ανεπιθύμητο απόβλητο ανθρώπινης προέλευσης που απελευθερώνεται στον αέρα, το έδαφος και το νερό. Η Επιτροπή Lancet του 2017 για τη ρύπανση και την υγεία διαπίστωσε ότι μόνο το 2015 η ρύπανση ήταν υπεύθυνη για περίπου το 16% των θανάτων παγκοσμίως.

Η παρακολούθηση των επιπτώσεων της ρύπανσης στη δημόσια υγεία θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη πολιτικών για την πρόληψη των αρνητικών συνεπειών στην υγεία. Πρόσφατα, οι ερευνητές επικαιροποίησαν την Έκθεση Lancet του 2017 για τη ρύπανση και την υγεία με δεδομένα από το 2019. Αν και οι θάνατοι από τη ρύπανση των νοικοκυριών και των υδάτων έχουν μειωθεί από το 2015, η ρύπανση εξακολουθεί να προκαλεί πάνω από 9 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2019.

Advertisment

«Λόγω του ότι δεν έχουμε θέσει ως προτεραιότητα ένα βιώσιμο περιβάλλον, δεν εκπλήσσομαι που δεν έχουμε προχωρήσει στη μείωση των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη ρύπανση τα τελευταία 5 χρόνια», δήλωσε στο Medical News Today η Dana Boyd Barr, καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Emory, η οποία δεν συμμετείχε στην έκθεση.

«Οι ΗΠΑ έχουν μερικές από τις πιο χαλαρές περιβαλλοντικές πολιτικές παγκοσμίως και συμβάλλουν σημαντικά στην παγκόσμια ρύπανση. Η προσέγγιση των θανάτων που αποδίδονται στην περιβαλλοντική ρύπανση σε αυτό το άρθρο είναι πιθανότατα υποεκτιμημένη λόγω ρύπων που δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί», πρόσθεσε.

Ανάλυση: Θάνατοι που σχετίζονται με τη ρύπανση

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα του 2019 από τη μελέτη Global Burden of Disease, Injuries, and Risk Factors Study (GBD). Επίσης, αξιολόγησαν τις τάσεις από το 2000. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι, μεταξύ του 2000 και του 2019, υπήρξε σταθερή μείωση των θανάτων από την ατμοσφαιρική ρύπανση των νοικοκυριών και την αποχέτευση του νερού, ιδίως στην Αφρική. Υποστηρίζουν ότι η μείωση οφείλεται κυρίως στη βελτίωση της παροχής νερού, της αποχέτευσης, των αντιβιοτικών και των καθαρότερων καυσίμων.

Advertisment

Οι θάνατοι από άλλες μορφές ρύπανσης, ωστόσο, αυξήθηκαν. Η ατμοσφαιρική ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια ήταν υπεύθυνη για 4,5 εκατομμύρια θανάτους το 2019, από 4,2 εκατομμύρια το 2015 και 2,9 εκατομμύρια το 2000.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ατμοσφαιρική ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας παράγεται από την καύση ορυκτών καυσίμων, ευθύνεται για περισσότερους από 4 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Η χρήση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας είναι επίσης η κύρια πηγή των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι πάνω από το 90% των θανάτων που σχετίζονται με τη ρύπανση συνέβησαν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ιδίως στη Νότια Ασία, την Ανατολική Ασία και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Σημείωσαν επίσης ότι αν και τα δεδομένα τους υποδηλώνουν ότι η έκθεση σε μόλυβδο ήταν υπεύθυνη για 0,9 εκατομμύρια θανάτους το 2019, ο αριθμός είναι πιθανότατα μεγαλύτερος. Οι ειδικοί δηλώνουν πως ακόμη και χαμηλές συγκεντρώσεις μολύβδου στο αίμα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακή και νεφρική τοξικότητα. Περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν ότι η έκθεση στον μόλυβδο είναι πιο συχνή στα παιδιά από ό,τι είχε αναγνωριστεί προηγουμένως.

Οι σοβαρές επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία από την έκθεση σε μόλυβδο οδηγούν σε παγκόσμιες οικονομικές απώλειες ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η επιβάρυνση από ασθένειες λόγω της χημικής ρύπανσης είναι πιθανότατα υποτιμημένη. Μόνο λίγες από τις χιλιάδες χημικές ουσίες που παρασκευάζονται στο εμπόριο έχουν ελεγχθεί επαρκώς ως προς την ασφάλεια και την τοξικότητα.

Οι πιο ανησυχητικές επιπτώσεις αυτών των χημικών ρύπων περιλαμβάνουν ελάχιστα τεκμηριωμένους κινδύνους για αναπτυξιακή νευροτοξικότητα, αναπαραγωγική τοξικότητα και ανοσοτοξικότητα.

Αλλαγή πολιτικής

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι στις περισσότερες χώρες έχει γίνει εντυπωσιακά λίγη προσπάθεια για τη δημιουργία πολιτικών για τον περιορισμό των συνεπειών της ρύπανσης στην υγεία από την τελευταία τους έκθεση και τις συστάσεις τους το 2017.

Παρ’ όλα αυτά, συνιστούν και πάλι να δοθεί προτεραιότητα στη ρύπανση και την προστασία της υγείας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Συνέστησαν περαιτέρω:

– Αύξηση της διεθνούς χρηματοδότησης για την πρόληψη της ρύπανσης

– τη δημιουργία συστημάτων για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της ρύπανσης

-την παρακολούθηση του μολύβδου και της χημικής ρύπανσης

– την παρακολούθηση του νερού, της υγιεινής και της αποχέτευσης

– τη δημιουργία πολυτομεακών συμπράξεων για τον έλεγχο της ρύπανσης.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι διεθνείς οργανισμοί και οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν να επεκτείνουν την εστίαση στη ρύπανση ως παγκόσμιο περιβαλλοντικό ζήτημα.

Πηγή:

www.medicalnewstoday.com/articles/1-in-6-deaths-globally-linked-to-pollution

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση