, ,

5 σημάδια ότι το συκώτι σας δεν λειτουργεί σωστά και ευθύνεται για την αύξηση βάρους

Όταν η απομάκρυνση τοξινών από το συκώτι αναστέλλεται, ενεργοποιούνται αντιδράσεις σχετικά με την αύξηση του σωματικού βάρους.

5 σημάδια ότι το συκώτι σας δεν λειτουργεί σωστά και ευθύνεται για την αύξηση βάρους

5 σημάδια ότι το συκώτι σας δεν λειτουργεί σωστά
και ευθύνεται για την αύξηση βάρους

Η σωστή λειτουργία του ήπατος είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική κατάσταση της υγείας μας. Αντίθετα, η κακή λειτουργία του ήπατος μπορεί να εκδηλωθεί με πολλά συμπτώματα, μερικά από τα οποία μπορούν να είναι απειλητικά για τη ζωή. Οι αρμοδιότητες του ήπατος είναι πολύπλευρες και περιλαμβάνουν:

Advertisment

– Την παραγωγή και έκκριση της χολής

– Την απέκκριση της χοληστερόλης

– Την ενεργοποίηση των ενζύμων

Advertisment

– Τη σύνθεση πρωτεΐνης

– Την αποτοξίνωση και τον καθαρισμό του αίματος

– Τον μεταβολισμό των λιπών, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών

Διαβάστε επίσης: Αποτοξινώστε το συκώτι σας με φυσικές μεθόδους

Σε αυτό το άρθρο, θα επικεντρωθούμε στο τελευταίο στοιχείο σε αυτή τη λίστα. Οι κακές διατροφικές συνήθειες μπορούν να προκαλέσουν τη δημιουργία περιβλήματος από λιπώδη ιστό γύρω από το συκώτι. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του ήπατος, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής απομάκρυνση των τοξινών.

Όταν η απομάκρυνση τοξινών από το συκώτι αναστέλλεται, μπορεί να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί που διεγείρουν τις φυσιολογικές αντιδράσεις σχετικά με την αύξηση του σωματικού βάρους. Φυσικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα ανεπιθύμητα (και δυνητικά επικίνδυνα) αποτελέσματα.

https://enallaktikidrasi.com/2016/11/5-simadia-sykoti-den-leitoyrgei-sosta-eythinetai-ayxisi-varous/

5 σημάδια ότι το συκώτι σας δεν λειτουργεί σωστά και ευθύνεται για την αύξηση βάρους

1. “Ομίχλη του εγκεφάλου”

Η “ομίχλη εγκεφάλου” είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη δυσλειτουργία στη διαδικασία της γνωστικής λειτουργίας. Τα συμπτώματα της “ομίχλης εγκεφάλου” συχνά περιλαμβάνουν: αδυναμία συγκέντρωσης, έλλειψη επίγνωσης, προβλήματα μνήμης και αργό χρόνο απόκρισης.

2. Χρόνια κόπωση

Η χρόνια κόπωση – κόπωση που είναι ασυνήθιστα μεγάλη σε διάρκεια και συχνότητα – είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της ηπατικής τοξικότητας. Φυσιολογικά, οι τοξίνες στο ήπαρ διαταράσσουν συχνά το μεταβολισμό των μυών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πόνους και σωματική κόπωση.

Επίσης, η χρόνια κόπωση μπορεί συχνά να μετατρέπεται σε συναισθηματική και ψυχική αστάθεια. Μερικές φορές, η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη.

3. Συμπτώματα αλλεργίας

Ένα υγιές συκώτι παράγει αντισώματα τα οποία, με τη σειρά τους, αναζητούν και εξαλείφουν τα αλλεργιογόνα στο ήπαρ. Ωστόσο, ένα δυσλειτουργικό ήπαρ, τείνει να αποθηκεύει αλλεργικές ουσίες αντί να τις εξοντώνει. Αυτή η συσσώρευση των αλλεργιογόνων αναγκάζει τον εγκέφαλο να ξεκινήσει ένα μηχανισμό άμυνας ενάντια σε αυτή την απειλή, μέσω της δημιουργίας της ισταμίνης. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται συστηματικά, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση της χημικής ουσίας. Όταν συμβαίνει αυτό σε κάποιον με λιπώδες ήπαρ, συχνά βγαίνουν στην επιφάνεια προβλήματα όπως αλλεργικά συμπτώματα, πονοκέφαλοι, φαγούρα, ερεθισμό του δέρματος, κλπ.

4. Υπέρταση

Κάποιος με λιπώδες ήπαρ είναι πιο πιθανό να εμφανίσει υπέρταση (δηλαδή υψηλή αρτηριακή πίεση). Ωστόσο, ο πραγματικός κίνδυνος έγκειται όχι μόνο στο σύμπτωμα, αλλά και στην επίδρασή του στο σώμα. Ένα συκώτι που είναι καλυμμένο από λιπώδη ιστό, σε συνδυασμό με την υψηλή πίεση του αίματος, μπορεί να υποδηλώσει την ύπαρξη ηπατικής νόσου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σε αυτήν την περίπτωση, είναι το γεγονός ότι η υπέρταση συχνά συνοδεύεται από υψηλή χοληστερόλη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πήξη του αίματος – μια επικίνδυνη και δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

5. Έντονη εφίδρωση και / ή μυρωδιά του σώματος

Το ήπαρ είναι ένα δυσανάλογα μεγάλο όργανο. Όταν καταπονείται, απελευθερώνει μια μεγάλη ποσότητα θερμότητας. Αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο σε κάποιον με λιπώδες ήπαρ. Φυσικά, η μεγάλη θερμότητα μεταφέρεται σε όλο το σώμα με αποτελέσματα την έντονη εφίδρωση, καθώς το σώμα προσπαθεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του και να ψυχθεί. Η υπερβολική εφίδρωση οδηγεί σε δυσάρεστες οσμές του σώματος…

https://enallaktikidrasi.com/2016/11/5-simadia-sykoti-den-leitoyrgei-sosta-eythinetai-ayxisi-varous/

Τι μπορείς να κάνεις

Ευτυχώς, το ήπαρ ακολουθεί την τάση άλλων οργάνων τα οποία μπορούν να αυτο-επουλωθούν σε ένα βαθμό. Παρακάτω περιγράφονται μερικές συμβουλές για να αρχίσετε την επούλωση του ήπατος αλλά και για να δράσετε προληπτικά.

Εφαρμόστε μια ισορροπημένη, θρεπτική διατροφή

Ό,τι και να πούμε σε αυτό σημείο είναι λίγο. Οι διατροφικές συνήθειες έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία του ήπατος. Ως εκ τούτου, προσπαθείστε να δώσετε προτεραιότητα σε μια καλή ισορροπία στη διατροφή σας: Καταναλώστε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, υγιεινά λίπη, δημητριακά ολικής αλέσεως, κλπ

Μειώστε το αλκοόλ

Ακόμα και μέτριες ποσότητες αλκοόλ μπορούν να βλάψουν το συκώτι. Μετριάστε, ή αν είναι δυνατόν μηδενίστε, την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε ώστε να προστατεύσετε τη λειτουργία του συκωτιού σας.

Ενημερωθείτε για τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που λαμβάνετε

Μια σειρά από κοινά φάρμακα προκαλούν παρενέργειες στον οργανισμό, μεταξύ αυτών και ηπατικά προβλήματα. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένα συμπληρώματα. Φροντίστε να ενημερώνεστε για τα σκευάσματα που καταναλώνετε είτε από το γιατρό και το φαρμακοποιό σας, είτε ακόμα και από τις πληροφορίες της συσκευασίας, όπου αναφέρονται οι παρενέργειες.

[toggle title="Πηγές"]

CABOT, S., M.D. (N.D.). THE LIVER AND WEIGHT LOSS. RETRIEVED OCTOBER 26, 2016, FROM HTTPS://WWW.LIVERDOCTOR.COM/LIVER-PROBLEMS/WEIGHT-LOSS/

PRIMARY FUNCTIONS OF THE LIVER. (N.D.). RETRIEVED OCTOBER 26, 2016, FROM HTTP://WWW.RNCEUS.COM/LF/LFFX.HTML

REDFEARN, S. (N.D.). HOW NOT TO WRECK YOUR LIVER. RETRIEVED OCTOBER 26, 2016, FROM HTTP://WWW.WEBMD.COM/HEPATITIS/FEATURES/HEALTHY-LIVER#1

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Έκθεση σε παγωμένο νερό: Τα «ναι» και τα «όχι» ενός νευροεπιστήμονα
Γιατί αλλάζει το βάρος μας κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση