,

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί «σημαντική» μείωση στο βαθμό νοημοσύνης, όπως αποκαλύπτει έρευνα

Ο μολυσμένος αέρας μπορεί να μειώσει σε όλους το εκτιμώμενο επίπεδο εκπαίδευσης κατά ένα χρόνο.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί «σημαντική» μείωση στο βαθμό νοημοσύνης, όπως αποκαλύπτει έρευνα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί «σημαντική» μείωση στο βαθμό νοημοσύνης, σύμφωνα με έρευνα, υποδεικνύοντας ότι το πλήγμα στην κοινωνία από την ρύπανση είναι πολύ βαθύτερο από τις ήδη γνωστές επιδράσεις στη σωματική υγεία. Η έρευνα διεξήχθη στην Κίνα, αλλά ισχύει και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, με το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού να αναπνέει μολυσμένο αέρα. Βρήκε ότι τα υψηλά επίπεδα της ρύπανσης οδηγούσαν σε σημαντική πτώση στα αποτελέσματα σε τεστ γλώσσας και αριθμητικής, με τη μέση επίδραση να βρίσκεται κατά μέσο όρο στον ένα χρόνο εκπαίδευσης.

«Ο μολυσμένος αέρας μπορεί να μειώσει σε όλους το εκτιμώμενο επίπεδο εκπαίδευσης κατά ένα χρόνο, ένα πραγματικά υψηλό νούμερο», επισημαίνει ο Xi Chen από το τμήμα Δημόσιας Υγείας από το Yale στην Αμερική και μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Αλλά γνωρίζουμε ότι η επίδραση είναι χειρότερη για τους ηλικιωμένους, ειδικά πάνω από τα 64 έτη, και για τους άνδρες και για όσους έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Αν υπολογίσουμε την απώλεια και για εκείνους, είναι πιθανό τα χαμένα χρόνια εκπαίδευσης να είναι περισσότερα».

Advertisment

Οι προηγούμενες έρευνες έχουν βρει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει την επίδοση σε γνωστικές λειτουργίες φοιτητών, αλλά η παρούσα έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά και τη διαφορά ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως, αλλά η βλάβη στις νοητικές ικανότητες των ανθρώπων είναι λιγότερο γνωστή.

Μια πρόσφατη μελέτη συμπέρανε ότι ο τοξικός αέρας συνδεόταν με «εξαιρετικά υψηλή θνησιμότητα» σε άτομα με ψυχικές διαταραχές και πρότερη έρευνα την έχει συνδέσει με αυξημένες ψυχικές διαταραχές στα παιδιά, ενώ μια άλλη ανάλυση βρήκε ότι όσοι ζουν κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences ανέλυσε τα αποτελέσματα τεστ γλώσσας και αριθμητικής ως μέρος μιας μεγάλης Κινέζικης έρευνες με συμμετέχοντες πάνω από 20.000 ανθρώπους τα έτη 2010 – 2014.

Βρήκαν ότι όσο περισσότερο οι άνθρωποι εκτίθονταν σε μολυσμένο αέρα, τόσο μεγαλύτερη η πτώση στον βαθμό νοημοσύνης, με την γλωσσική ικανότητα να είναι αυτή που βλάπτεται περισσότερο και οι άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες. Οι ερευνητές εξηγούν πως αυτό σχετίζεται με το πόσο διαφορετικά λειτουργούν οι ανδρικοί και γυναικείοι εγκέφαλοι.

Advertisment

Οι συντάκτες του άρθρου επισημαίνουν ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι πιθανότερο να οφείλονται στο γεγονός ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή στους νευρώνες και τον εκφυλισμό τους στους ανθρώπους. Οι ερευνητές τονίζουν τέλος ότι δεν υπάρχει παράκαμψη για την επίλυση αυτού του ζητήματος. Οι κυβερνήσεις χρειάζεται πραγματικά να λάβουν μεγάλα, πρακτικά μέτρα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αυτό με τη σειρά του θα ωφελήσει το ανθρώπινο κεφάλαιο, μια από τις πιο σημαντικές δυνάμεις της οικονομικής ανάπτυξης.

Πηγή: www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1809474115

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Υψηλή χοληστερόλη: Καρδιολόγος αποκαλύπτει τους 5 καλύτερους τρόπους να τη ρίξουμε φυσικά
Αφρικανική σκόνη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας | Επιστήμονες εξηγούν
Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση