Η Κίνα είναι έτοιμη να κατασκευάσει ένα υδροηλεκτρικό φράγμα σε δύο χρόνια χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, κατασκευαστικά ρομπότ και μηδενική ανθρώπινη εργασία, δήλωσαν επιστήμονες που συμμετέχουν στο έργο.
Το φράγμα Yangqu στο οροπέδιο του Θιβέτ πρόκειται να συναρμολογηθεί στρώμα προς στρώμα, όπως με την τρισδιάστατη εκτύπωση, ανέφερε πρώτη η South China Morning Post πριν λίγες μέρες, επικαλούμενη έγγραφο που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο στο επιστημονικό περιοδικό του Πανεπιστημίου Tsinghua.
Advertisment
Εάν και όταν ολοκληρωθεί, το φιλόδοξο έργο θα είναι πιθανότατα η ψηλότερη κατασκευή στον κόσμο που θα κατασκευαστεί με τη χρήση διαδικασιών τρισδιάστατης εκτύπωσης. Το σημερινό ρεκόρ κατέχει ένα διώροφο κτίριο γραφείων στο Ντουμπάι, το οποίο έχει ύψος 6 μέτρων. Ωστόσο, η εφημερίδα αναφέρει ότι το φράγμα Yangqu θα έχει ύψος 180 μέτρων.
Επιπλέον, ένα κεντρικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα χρησιμοποιηθεί για την επίβλεψη μιας τεράστιας αυτοματοποιημένης γραμμής συναρμολόγησης, η οποία ξεκινά με έναν στόλο μη επανδρωμένων φορτηγών που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά υλικών κατασκευής σε τμήματα του εργοταξίου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Μόλις φτάσουν τα υλικά, μη επανδρωμένες μπουλντόζες και οδοστρωτήρες θα τα μετατρέψουν σε ένα στρώμα του φράγματος και στη συνέχεια κύλινδροι εξοπλισμένοι με αισθητήρες θα βοηθήσουν να πιέσουν κάθε στρώμα ώστε να γίνει σταθερό και ανθεκτικό.
Advertisment
Σύμφωνα με το έγγραφο, όταν το ένα στρώμα ολοκληρωθεί, τα ρομπότ θα στέλνουν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της κατασκευής πίσω στο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, η εξόρυξη του δομικού υλικού πρέπει ακόμα να γίνεται με εργατικά χέρια, σημείωσαν οι ερευνητές.
Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και ο στρατός των ρομπότ του θα βοηθήσουν στην εξάλειψη του ανθρώπινου λάθους, όπως όταν οι χειριστές κυλίνδρων δεν τηρούν μια ευθεία γραμμή ή όταν οι οδηγοί φορτηγών παραδίδουν υλικά σε λάθος σημείο, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Liu Tianyun του Πανεπιστημίου Tsinghua.
Το σύστημα θα επιτρέψει επίσης τη συνεχή πρόοδο των εργασιών στο εργοτάξιο χωρίς ανησυχίες για την ασφάλεια των εργαζομένων, δήλωσαν οι ερευνητές, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ολοκληρωμένο φράγμα Yangqu θα παρέχει 5 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ενέργειας κάθε χρόνο στην Κίνα. Εάν είναι επιτυχής, η μέθοδος κατασκευής θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για άλλα κατασκευαστικά έργα, όπως η οδοποιία, δήλωσε η ομάδα του Liu.
Η Κίνα, η οποία αντιμετωπίζει κατακόρυφη πτώση των γεννήσεων και πιθανή έλλειψη εργατικού δυναμικού, έχει στραφεί τα τελευταία χρόνια στην αυτοματοποίηση για να διατηρήσει τις βιομηχανίες της σε λειτουργία.
Πηγή: www.businessinsider.com/china-robots-ai-3d-print-dam-no-human-labor-2022-5