«Δράκος του Θανάτου»: Ανακαλύφθηκε γιγαντόσωμο αρπακτικό που είχε μήκος όσο ένα μεγάλο λεωφορείο!

Ένα γιγαντόσωμο αρπακτικό που είχε μήκος όσο ένα μεγάλο λεωφορείο, έζησε πριν από 86 εκατομμύρια χρόνια μαζί με τους δεινόσαυρους.

«Δράκος του Θανάτου»: Ανακαλύφθηκε γιγαντόσωμο αρπακτικό που είχε μήκος όσο ένα μεγάλο λεωφορείο!

Ένα γιγαντόσωμο αρπακτικό που είχε μήκος όσο ένα μεγάλο λεωφορείο, έζησε πριν από 86 εκατομμύρια χρόνια μαζί με τους δεινόσαυρους. Πρόκειται για ένα νέο είδος ιπτάμενου ερπετού, που ανακάλυψαν αργεντινοί ερευνητές στο οποίο δόθηκε η ονομασία ο «Δράκος του Θανάτου».

Το προϊστορικό ιπτάμενο ερπετό – ή πτερόσαυρος φέρεται να είχε μήκος περίπου 9 μέτρα και οι ερευνητές ανακάλυψαν απολιθώματά του στα βουνά των Άνδεων, στην επαρχία Μεντόσα της δυτικής Αργεντινής. Τα απολιθώματα κρύβονταν σε βράχους οι οποίοι χρονολογούνται εδώ και 86 εκατομμύρια χρόνια, στην Κρητιδική περίοδο.

Advertisment

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων τα τρομακτικά αυτά ιπτάμενα ερπετά έζησαν τουλάχιστον 20 εκατομμύρια χρόνια πριν από την πρόσκρουση αστεροειδή στη σημερινή χερσόνησο Γιουκατάν, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση των 3/4 της ζωής στον πλανήτη μας.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της αποστολής Λεονάρντο Ορτίθ, τα πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά που εντοπίστηκαν στο απολίθωμα τους οδήγησαν στην απόφαση να δοθεί μια νέα ονομασία στο συγκεκριμένο είδος πτερόσαυρου (ThanatosDrakon) με τον συνδυασμό των ελληνικών λέξεων «Δράκος» και «Θάνατος».

«Δράκος του Θανάτου»: Ανακαλύφθηκε γιγαντόσωμο αρπακτικό που είχε μήκος όσο ένα μεγάλο λεωφορείο!

Advertisment

Θέαμα τρόμου στους αιθέρες

«Φάνηκε κατάλληλο να το ονομάσουμε έτσι», είπε ο Ορτίθ. «Είναι ο Δράκος του Θανάτου», αφού το γιγάντιο ερπετό θα ήταν πιθανότατα ένα τρομακτικό θέαμα στους αιθέρες.

Σύμφωνα με τη μελέτη των ερευνητών, η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο Απρίλιο στην επιστημονική επιθεώρηση «Cretaceous Research», τα τεράστια οστά κατατάσσουν το νέο είδος ως τον μεγαλύτερο πτερόσαυρο που έχει ανακαλυφθεί στη Νότια Αμερική και έναν από τους μεγαλύτερους σε όλον τον κόσμο.

Είναι χαρακτηριστική η φράση του Ορτίθ «Δεν έχουμε αρχείο για κανέναν στενό συγγενή του, έστω και με μια ελαφρά τροποποιημένη σωματοδομή με αυτό το θηρίο»…

Οι πτερόσαυροι ήταν ιπτάμενα ερπετά και τα πρώτα σπονδυλωτά που κατάφεραν να πετάξουν. Για μεγάλο χρονικό διάστημα αναφέρονταν ως ιπτάμενοι δεινόσαυροι κάτι που δεν ισχύει αφού δεν ανήκαν στην οικογένεια των δεινοσαύρων αλλά των ερπετών.

Εμφανίστηκαν μαζί με τους δεινόσαυρους πριν από περίπου 229 εκατομμύρια χρόνια και ήταν και φαίνεται ότι ήταν και αυτοί θύματα του αστεροειδή που έπεσε στη γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια.

Ορισμένα είδη πτερόσαυρων ήταν πραγματικά γιγάντια με άνοιγμα φτερών 11 μέτρα και ύψος περίπου ίδιο με εκείνο μιας καμηλοπάρδαλης. Πιστεύεται ότι κάποια είδη μπορούσαν να πετούν για 16.000 χιλιόμετρα χωρίς καμία στάση…

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εξέλιξη των ζώων: Τα αρσενικά αναπτύσσουν μεγαλύτερα όπλα, ενώ τα θηλυκά μεγαλύτερο εγκέφαλο
Τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα όταν θυμώνουμε
Μπορούν τα ανθοϊάματα Μπαχ να βοηθήσουν στο αδυνάτισμα;
Δυόσμος, Δεντρολίβανο, Βασιλικός | Τα φυτά που αξίζει να έχετε στο παράθυρο της κουζίνας σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση