,

Οι ελέφαντες θρηνούν τους νεκρούς τους, σύμφωνα με τους επιστήμονες (Βίντεο)

Το You tube αποτελεί ένα νέο μέσο για τη μελέτη της συμπεριφοράς των ζώων, οι οποίες είναι δύσκολο να καταγραφούν στο ζωολογικό κήπο.

Οι ελέφαντες θρηνούν τους νεκρούς τους, σύμφωνα με τους επιστήμονες (Βίντεο)

Μπορεί ο χαρακτηρισμός «παχύδερμο» να παραπέμπει στην αδιαφορία ή ακόμη χειρότερα στην αναισθησία, όμως οι ελέφαντες που περιλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία, επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε ιδιαίτερες κοινωνικές συμπεριφορές όπως είναι ο θάνατος. Οι επιστήμονες που μελετούν σε βάθος τη συμπεριφορά των ελεφάντων ανακάλυψαν ότι τα γιγαντόσωμα ζώα θρηνούν ατομικά ή ομαδικά για τον θάνατο των συγγενών ή των συντρόφων τους.

Πιο συγκεκριμένα ερευνητές, με επικεφαλής τη βιολόγο Σαντζίτα Σάρμα Ποκαρέλ του Κέντρου Οικολογικών Επιστημών του Ινδικού Ινστιτούτου Επιστήμης και του Smithsonian Conservation Biology Institute έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό επιστημονικό περιοδικό «Royal Society Open Science», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το «Science». Οι ερευνητές με τη βοήθεια του You Tube εντόπισαν 39 video τα οποία εμφανίζουν θρηνητική συμπεριφορά σε 24 περιπτώσεις ασιατικών ελεφάντων από το 2010 έω1 το 2021.

Advertisment

Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές αφού μεταξύ άλλων εμφανίζονται και ελέφαντες που μυρίζουν, αγγίζουν το πρόσωπο του νεκρού ζώου, βγάζουν κραυγές και προσπαθούν με την προβοσκίδα τους να κουνήσουν το σώμα ενός νεαρού ελέφαντα.

Ακόμη, τα videο δείχνουν ελέφαντες συγκεντρωμένους γύρω από το άψυχο σώμα κάποιου, ακόμη και να το χαίδεύουν απαλά με τις προβοσκίδες τους. Οι ελέφαντες φαίνεται να κάνουν επίσης ένα είδος αγρυπνίας πάνω από τον νεκρό ή να κοιμούνται γύρω από αυτόν. Οι δε μητέρες μεταφέρουν τα νεκρά παιδιά τους στο δάσος.

Το You tube αποτελεί ένα νέο μέσο για τη μελέτη της συμπεριφοράς των ζώων, οι οποίες είναι δύσκολο να καταγραφούν στο ζωολογικό κήπο. Θρηνητικού τύπου συμπεριφορές, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο τα ζώα αντιμετωπίζουν τον θάνατο έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα ζώα (χιμπατζήδες, καμηλοπαρδάλεις, δελφίνια, φάλαινες κ.ά.), αν και παραμένει υπό συζήτηση σε ποιο βαθμό τα ζώα θρηνούν με την ανθρώπινη έννοια, κάτι που πάντως θεωρείται πιθανό.

Advertisment

Η Ποκαρέλ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ως άνθρωπος, όταν βλέπω έναν ελέφαντα να αντιδρά με αυτόν τον τρόπο, θεωρώ ότι είναι συναισθηματικά δεμένος με τον νεκρό, αλλά ως επιστήμονες πρέπει να το αποδείξουμε».

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που έρευνες δείχνουν ότι οι ελέφαντες έχουν επικοινωνιακές συνήθειες, ο οποίες μοιάζουν με εκείνες των ανθρώπων, χρησιμοποιώντας μάλιστα μη λεκτική επικοινωνία, όπως για παράδειγμα οι ματιές.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μετεωροειδές έπεσε σε περιοχή των Ιωαννίνων - Δείτε το βίντεο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Urban_Stripes--8copy
Προϊστορικός Οικισμός Δισπηλιού: Ο λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 5000 π.Χ (βίντεο)
Χρήσιμα τρικ που θα κάνουν το παρκάρισμα πιο εύκολο (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση