,

Έμφραγμα: Επιστήμονες αναγέννησαν σημεία της καρδιάς με προγονικά κύτταρα

Αισιοδοξία για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκαλεί ένα καρδιακό επεισόδιο στην καρδιά, δημιουργούν τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης.

Έμφραγμα: Επιστήμονες αναγέννησαν σημεία της καρδιάς με προγονικά κύτταρα

Αισιοδοξία για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκαλεί ένα καρδιακό επεισόδιο στη λειτουργία της καρδιάς δημιουργούν τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης η οποία έδειξε ότι η θεραπεία με προγονικά κύτταρα μπορεί να αναγεννήσει τα καρδιακά κύτταρα σε περιοχές που έχουν υποστεί βλάβες έπειτα από ένα έμφραγμα.

Η μελέτη διεξήχθη από ομάδα ειδικών και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Cell Biology, ενώ στόχος των ερευνητών τώρα είναι η έναρξη κλινικών δοκιμών πάνω στη νέα θεραπευτική προσέγγιση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Advertisment

Ο θάνατος των κυττάρων του καρδιακού μυός και των αιμοφόρων αγγείων είναι αποτέλεσμα πολλών καρδιακών παθήσεων. Οι περιοχές που καταστρέφονται αντικαθίστανται από ουλώδη ιστό, ο οποίος οδηγεί σε περαιτέρω επιδείνωση της καρδιακής λειτουργίας. Ο οργανισμός ορισμένων ζώων όπως τα αμφίβια και τα ψάρια, μπορεί να επιδιορθώσει τις βλάβες αυτές, κάτι που, όμως, δεν ισχύει στους ενήλικους ανθρώπους.

Η βλαστοκυτταρική θεραπεία ήταν μια πρώτη προσέγγιση για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου καρδιακού ιστού, στην οποία αναπτύχθηκαν κύτταρα του μυοκαρδίου από βλαστοκύτταρα.

Ωστόσο καταγράφηκαν σοβαρές παρενέργειες, όπως ανώμαλος καρδιακός ρυθμός, καθώς και θανατηφόρες ταχυκαρδίες.

Advertisment

Η διεθνής έρευνα προχώρησε με έναν άλλο τύπο κυττάρων, τα ανθρώπινα προγονικά κύτταρα των κόλπων της καρδιάς –HVPS. Τα κύτταρα αυτά παίζουν καθοριστικό ρόλο στον σχηματισμό της καρδιάς κατά την ανάπτυξη του εμβρύου και σταδιακά διαφοροποιούνται σε πολλούς τύπους καρδιακών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του μυοκαρδίου.

Αφού κατάφεραν να παράγουν μεγάλες ποσότητες των συγκεκριμένων κυττάρων οι ερευνητές χρειάστηκε να πραγματοποιήσουν μελέτη είκοσι ετών για να ανακαλύψουν τα κύτταρα που ήταν απαραίτητα για να «ξαναχτιστεί» η καρδιά Οι ερευνητές κατάφεραν να δείξουν σε εργαστηριακά πειράματα πώς τα HVPs μπορούν να εντοπίσουν τις κατεστραμμένες περιοχές της καρδιάς, να μεταναστεύσουν στα σημεία της βλάβης και να μετατραπούν σε λειτουργικά καρδιακά κύτταρα.

Ακολούθησε μελέτη στην καρδιά των χοίρων, η οποία μοιάζει πολύ με την ανθρώπινη, η οποία έδειξε ότι η βλάβη στην καρδιά επιδιορθώθηκε χωρίς να παρατηρηθούν σοβαρές παρενέργειες.

Ο στόχος τώρα είναι να χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα της έρευνας για την ανάπτυξη θεραπείας σε καρδιοπαθείς. Η θεραπευτική χρήση των HVPs μπορεί να αποτελέσει ορόσημο στη θεραπεία πολλών ασθενών με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια εκτιμούν οι ερευνητές.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ολιστικός ιατρός και ολιστική ιατρική: Τι είναι και πώς θα βρείτε τον σωστό για εσάς
18 τρόποι για να μειώσετε το φούσκωμα στην κοιλιά
Πώς να συνδυάσετε το μαγνήσιο για να γεμίσετε τις αποθήκες του σώματός σας
Ταχυκαρδία: Πότε μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση