Επιστήμονες αποκαλύπτουν την πρώτη φωτογραφία της Μαύρης Τρύπας που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας

Ομάδα 300 και πλέον ερευνητών από 80 ιδρύματα παγκοσμίως συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν αυτή την εικόνα που προκαλεί δέος.

Επιστήμονες αποκαλύπτουν την πρώτη φωτογραφία της Μαύρης Τρύπας που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας

Αυτή είναι η γιγαντιαία μαύρη τρύπα που ζει στο κέντρο του γαλαξία μας, φωτογραφημένη για πρώτη φορά. Γνωστό ως Τοξότης Α*, το αντικείμενο έχει την εκπληκτική μάζα τεσσάρων εκατομμυρίων φορές της μάζας του Ήλιου μας.

Αυτό που βλέπετε είναι μια κεντρική σκοτεινή περιοχή όπου βρίσκεται η τρύπα, κυκλωμένη από το φως που προέρχεται από υπερθερμασμένο αέριο που επιταχύνεται από τεράστιες βαρυτικές δυνάμεις.

Advertisment

Ο δακτύλιος έχει περίπου το μέγεθος της τροχιάς του Ερμή γύρω από το άστρο μας. Αυτό είναι περίπου 60 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ή 40 εκατομμύρια μίλια, σε διάμετρο. Ευτυχώς, αυτό το «τέρας» είναι πολύ, πολύ μακριά – περίπου 26.000 έτη φωτός σε απόσταση – οπότε δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να βρεθούμε ποτέ σε κίνδυνο. Η εικόνα δημιουργήθηκε από μια διεθνή ομάδα που ονομάζεται Event Horizon Telescope (EHT) collaboration.

Είναι η δεύτερη τέτοια εικόνα τους μετά τη δημοσίευση το 2019 μιας εικόνας της γιγαντιαίας μαύρης τρύπας στην καρδιά ενός άλλου γαλαξία που ονομάζεται Messier 87 ή M87. Εκείνο το αντικείμενο ήταν πάνω από χίλιες φορές μεγαλύτερο, με μάζα 6,5 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου μας.
«Αλλά αυτή η νέα εικόνα είναι ξεχωριστή επειδή είναι η δική μας υπερμεγέθης μαύρη τρύπα«, δήλωσε ο καθηγητής Heino Falcke, ένας από τους Ευρωπαίους πρωτοπόρους πίσω από το πρόγραμμα EHT.

«Αυτή είναι στην “αυλή μας” και αν θέλετε να καταλάβετε τις μαύρες τρύπες και πώς λειτουργούν, αυτή είναι που θα σας πει γιατί τη βλέπουμε με περίπλοκες λεπτομέρειες», δήλωσε ο γερμανο-ολλανδός επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Radboud του Nijmegen στο BBC News. Προκειμένου να κλειδώσουν μια σαφή εικόνα, οι επιστήμονες ανέπτυξαν νέα εργαλεία για να εξηγήσουν την υψηλή ταχύτητα του αερίου. Πέρασαν επίσης 5 χρόνια χρησιμοποιώντας υπερυπολογιστές για να συνδυάσουν και να αναλύσουν τα δεδομένα, τα οποία καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια πολλών βραδιών το 2017. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια φωτογραφία που χρησιμοποιεί τον μέσο όρο διαφορετικών εικόνων προκειμένου να αποκαλύψει αυτόν τον μυστηριώδη γίγαντα.

Advertisment

Επιστήμονες αποκαλύπτουν την πρώτη φωτογραφία της Μαύρης Τρύπας που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας

Η φωτογραφία επιβεβαιώνει αυτό που οι επιστήμονες υποπτεύονταν εδώ και καιρό, ότι δηλαδή υπήρχε μια μαύρη τρύπα στον Γαλαξία μας. Είχαν παρατηρήσει εδώ και καιρό αστέρια να περιφέρονται γύρω από κάτι στο κέντρο του γαλαξία, αλλά, μέχρι τώρα, δεν υπήρχε καμία οπτική απόδειξη της μαύρης τρύπας. Η εικόνα επιβεβαιώνει επίσης το εντυπωσιακό μέγεθος της Sgr A*, η οποία είναι τέσσερις εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο.

«Μείναμε έκπληκτοι από το πόσο καλά το μέγεθος του δακτυλίου συμφωνεί με τις προβλέψεις της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Αϊνστάιν», δήλωσε ο επιστήμονας του προγράμματος EHT Geoffrey Bower από το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής της Academia Sinica στην Ταϊπέι. «Αυτές οι πρωτοφανείς παρατηρήσεις έχουν βελτιώσει σημαντικά την κατανόησή μας για το τι συμβαίνει στο κέντρο του γαλαξία μας και προσφέρουν νέες γνώσεις για το πώς αυτές οι γιγάντιες μαύρες τρύπες αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους».

Τώρα που η ομάδα έχει εικόνες από δύο μαύρες τρύπες, έχει μια βάση για σύγκριση. Μέχρι στιγμής, έχουν εντυπωσιαστεί από το πόσο παρόμοιες φαίνονται και οι δύο, ακόμη και με δεδομένη τη διαφορά τους στο μέγεθος. «Αυτό μας λέει ότι η Γενική Σχετικότητα διέπει αυτά τα αντικείμενα από κοντά, και οι όποιες διαφορές βλέπουμε πιο μακριά πρέπει να οφείλονται σε διαφορές στο υλικό που περιβάλλει τις μαύρες τρύπες», έκανε την παρατήρηση η Sera Markoff, αντιμπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της EHT και καθηγήτρια θεωρητικής αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Πηγή:

mymodernmet.com/milky-way-black-hole-sgr-a/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μνημείο Ζαλόγγου: Η αυτοθυσία των ηρωίδων Σουλιωτισσών που έπεσαν «εν χορώ» (βίντεο)
Μετεωροειδές έπεσε σε περιοχή των Ιωαννίνων - Δείτε το βίντεο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Urban_Stripes--8copy
Προϊστορικός Οικισμός Δισπηλιού: Ο λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 5000 π.Χ (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση