«Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε; Πολέμα!» | Ν. Καζαντζάκης

Να μην αφήσεις ποτέ καμία μάχη να πάει χαμένη... χωρίς να παλέψεις με όλη σου τη δύναμη, με όλη σου τη ψυχή.

«Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε; Πολέμα!» | Ν. Καζαντζάκης

Υπάρχει μια φράση που χρησιμοποιούν οι Ιταλοί για να πουν καλή επιτυχία ο ένας στον άλλο… “In bocca al lupo” που θα πει “Στο στόμα του λύκου”. Η συνηθισμένη απάντηση που δίνουν είναι “Crepi il lupo” δηλαδή “Ας πεθάνει ο λύκος”. Από τότε που άκουσα πρώτη φορά αυτήν τη φράση μου έκανε μεγάλη εντύπωση, στην αρχή δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί χρησιμοποιούν αυτόν τον συσχετισμό για να πουν απλώς καλή επιτυχία. Μέχρι που κατάλαβα ποιος είναι ο λύκος εδώ!

Κάποιες φορές για να κερδίσεις τις μάχες σου πρέπει να βάλεις το κεφάλι σου στο στόμα του λύκου… να δεις κατάματα όλους τους φόβους σου. Να τους μετρήσεις έναν έναν, αναγνωρίζοντας την επίδρασή τους επάνω σου. Κι ύστερα… να ”σκοτώσεις” το λύκο αν χρειαστεί, το φόβο, και να αναγεννηθείς από μέσα του πιο ελεύθερος από ποτέ!

Advertisment

Είναι αλήθεια πως ο άνθρωπος δεν έχει απολύτως κανένα έλεγχο με αυτά που η ζωή θα τον φέρει αντιμέτωπο. Κανέναν μας δεν ρώτησε ποτέ η ζωή για το αν θα μας φέρει ή όχι αντιμέτωπους με δύσκολα γεγονότα. Στο μόνο που έχει ο άνθρωπος επιλογή είναι στον τρόπο που αντιμετωπίζει ό,τι του συμβαίνει, στον τρόπο που θα σταθεί και θα παλέψει μέχρι το τέλος του αγώνα.

Να μην αφήνεις καμία μάχη να πάει χαμένη εξαιτίας του φόβου… Να “Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε; Πολέμα!” όπως έγραψε ο Καζαντζάκης στην Ασκητική του.

Το πιο σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσεις πως σε όλες τις μάχες που θα κληθείς να δώσεις ο λύκος θα είναι πάντα εκεί. Δεν θα υπάρξει ποτέ μάχη χωρίς την ύπαρξη του λύκου! Όσο θα κάνεις ότι δεν τον βλέπεις τόσο θα σε κυνηγά αγριεμένος και πεινασμένος. Αντιμετωπίζω τους φόβους μου, σκοτώνω το λύκο δηλαδή, δεν σημαίνει πως πρέπει να στρεφόμαστε ενάντια σε ό,τι φοβόμαστε. Αντιθέτως! Να κοιτάξεις κατάματα τους φόβους σου είναι το πρώτο σημαντικό βήμα, να βάλεις το κεφάλι σου στο στόμα του λύκου…να τους γνωρίσεις, να τους πάρεις μαζί σου στη μάχη αν χρειαστεί… συμμάχους να τους κάνεις κι όχι εχθρούς.

Advertisment

Είναι κρίμα να αφήνεις το λύκο να σε κρατάει μακριά από τις επιθυμίες σου, είναι κρίμα να παραδίνεσαι αμαχητί! Όσο άσχημα κι αν σε χτυπήσει η ζωή, να μην παρατήσεις ποτέ τον αγώνα στη μέση χωρίς να παλέψεις. Μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, ακόμη και στις καθυστερήσεις, ο αγώνας συνεχίζεται!

Να μην το ξεχάσεις ποτέ αυτό, να μην αφήσεις ποτέ καμία μάχη να πάει χαμένη… χωρίς να παλέψεις με όλη σου τη δύναμη, με όλη σου τη ψυχή. Crepi il lupo…

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αυτογνωσία | Τα 3 στάδια και τεχνικές για να την κατακτήσετε
Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε: Μια αναμέτρηση με τον εαυτό μας και τη μοναξιά
Οι μικρές μου αλήθειες | O φόβος της επιτυχίας
Τι αισθάνεστε όταν ακούτε μουσική; Τα ευρήματα των ερευνών για τον ήχο και την επιρροή του στο σώμα μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση