Μωβ μέδουσες: Τι προκαλεί το τσίμπημά τους και τι συστήνουν οι ειδικοί στους πολίτες

Καλοκαίρι μαζί με τις μωβ μέδουσες θα κάνουμε όπως όλα δείχνουν.

Μωβ μέδουσες: Τι προκαλεί το τσίμπημά τους και τι συστήνουν οι ειδικοί στους πολίτες

Καλοκαίρι μαζί με τις μωβ μέδουσες θα κάνουμε όπως όλα δείχνουν και μάλλον όλοι θα συναντηθούμε μαζί τους όπου και αν επιλέξουμε να κάνουμε τις βουτιές μας.

Οι επισκέπτριες που αγχώνουν τους παραθεριστές δεν εμφανίστηκαν φέτος στις ελληνικές θάλασσες. Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας ΕΛΚΕΘΕ, Επαμεινώνδα Χρήστου οι μωβ μέδουσες ήταν πληθυσμός, αλλά πρόκειται για πληθυσμό που υπήρχε από πέρυσι.

Advertisment

Ακριβείς προβλέψεις για το που θα εμφανιστούν οι μωβ μέδουσες δεν μπορούν να γίνουν και σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο κ Χρήστου «από το κέντρο του Αιγαίου παρασύρονται από τα ρεύματα και ανάλογα με το ρεύμα φεύγουν πάλι».

Ερωτηθείς για το αν μπορούν να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, απάντησε αρνητικά, καθώς πρόκειται για «ανοιχτή περιοχή όπου οι πληθυσμοί μετακινούνται».

Κανείς δεν μπορεί επίσης να προβλέψει ποιες παραλίες θα έχουν πρόβλημα, αλλά το πιθανότερο είναι οι μωβ μέδουσες να επισκεφθούν πολλές παραλίες για λίγες μέρες.

Advertisment

Οι μωβ μέδουσες έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στις ελληνικές θάλασσες και καλό είναι να προσέχουμε να μην βρεθούμε πολύ κοντά και να αποφύγουμε τυχόν τσίμπημά τους.

Αν τελικά το κακό γίνει, που είναι και αρκετά εύκολο, αφού το πλοκάμι της φτάνει τα δύο μέρα και δεν είναι ορατό, υπάρχουν πολλού τρόποι για να ανακουφιστούμε από τον πόνο, ο οποίος είναι έντονος εξαιτίας της νευροτοξίνης που έχει.

Το τσίμπημα της μωβ μέδουσας και οι νηματοκύστες της πάνω στο δέρμα μας μπορεί να προκαλέσουν ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο και κάποιες φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα

Πιο σπάνια μπορεί να εμφανιστούν συστηματικά συμπτώματα όπως η υπόταση, βρόγχος φωνής , εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης, έμετος, στα οποία είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του ασθενούς σε νοσοκομείο.

Για την μείωση του πόνου από το τσίμπημα προτείνονται ζεστό νερό, παγοκύστες και παυσίπονο. Η αμμωνία, το γλυκό νερό και το ξύδι που χρησιμοποιούνται σε άλλες δεν είναι χρήσιμες στην περίπτωση τσιμπήματος της συγκεκριμένης μέδουσας.

Αν σε κάποια παραλία υπάρχουν μωβ μέδουσες, τότε μην το ρισκάρετε να κολυμπήσετε και για κανέναν λόγο μην τις βγάλετε για να τις θάψετε έξω στην άμμο, γιατί το πρόβλημα δεν λύνεται.

Απλώς μεταφέρεται…

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το θαυματουργό βότανο που προφυλάσσει το πεπτικό και «υπόσχεται» αναγέννηση των νεύρων
Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια
Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση