,

Παχυσαρκία: Ο ΠΟΥ μετατοπίζει την έμφαση από τα ατομικά στα κοινωνικά αίτια

Σύμφωνα με την έκθεση, κανένα ευρωπαϊκό έθνος δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων για την παχυσαρκία που έθεσε ο ΠΟΥ

Παχυσαρκία: Ο ΠΟΥ μετατοπίζει την έμφαση από τα ατομικά στα κοινωνικά αίτια

Το 2015 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έθεσε ως στόχο την ανακοπή της αύξησης των ποσοστών παχυσαρκίας στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να περιορίσει τον αριθμό των θανάτων από μη μεταδοτικές ασθένειες έως το 2025. Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ για την παχυσαρκία του 2022, ούτε ένα από τα 53 έθνη της Ευρώπης δεν βρίσκεται επί του παρόντος σε καλό δρόμο για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο ΠΟΥ εξέδωσε ένα σχέδιο για την επιτάχυνση της προόδου προς τη μείωση της παχυσαρκίας, το οποίο επιβαρύνει λιγότερο το άτομο για τη διατήρηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Σε ένα δελτίο τύπου που ανακοινώνει την έκθεση, ο ΠΟΥ αναφέρει:

Advertisment

«Η νέα έκθεση του ΠΟΥ περιγράφει πώς οι παρεμβάσεις πολιτικής που στοχεύουν στους περιβαλλοντικούς και εμπορικούς παράγοντες της κακής διατροφής σε επίπεδο ολόκληρου του πληθυσμού είναι πιθανό να είναι πιο αποτελεσματικές για την αναστροφή της επιδημίας της παχυσαρκίας, την αντιμετώπιση των διατροφικών ανισοτήτων και την επίτευξη περιβαλλοντικά βιώσιμων συστημάτων διατροφής».

Ο Joshua Petimar, ερευνητής στο Τμήμα Πληθυσμιακής Ιατρικής του Ινστιτούτου Υγείας Harvard Pilgrim Health Care Institute και της Ιατρικής Σχολής του Harvard στη Βοστώνη, δήλωσε στο Medical News Today: «Η βελτίωση της διατροφής και της υγείας απαιτεί να μετατοπίσουμε την εστίασή μας από την “προσωπική ευθύνη” σε ευρύτερες λύσεις για την κοινωνία».

«Οι διατροφικές συμπεριφορές επηρεάζονται αρνητικά από πολλούς μακροσκοπικούς παράγοντες, όπως οι αρπακτικές πρακτικές της βιομηχανίας, η κακή πρόσβαση σε τρόφιμα, η μη προσιτότητα υγιεινών τροφίμων και άλλοι. Οι προτεινόμενες λύσεις που επικεντρώνονται στην ατομική ευθύνη χωρίς να στοχεύουν σε κοινωνικούς παράγοντες δεν αντιμετωπίζουν τις πρωταρχικές απειλές για τη διατροφή και την υγεία των πληθυσμών».

Advertisment

Η έκθεση διαπιστώνει ότι τα εμπόδια στην εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών για την παχυσαρκία περιλαμβάνουν «το συνεχιζόμενο αφήγημα ότι η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι ευθύνη του ατόμου και όχι της ευρύτερης κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων».

Ο Arthur Delcourt, διατροφολόγος και επιστήμονας βιοιατρικής στο Université Catholique de Louvain στο Βέλγιο, σχολιάζει την έκθεση μέσω Twitter, λέγοντας: «Είναι τόσο λυπηρό να διαπιστώνουμε ότι η παχυσαρκία συνεχίζει την επιδημική της πορεία σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΠΟΥ, το 25% των Ευρωπαίων πολιτών έχουν παχυσαρκία. Είναι μια μεγάλη αποτυχία για τους πολιτικούς, τους φορείς δημόσιας υγείας, το ιατρικό προσωπικό και τους ερευνητές».

Γιατί ο ΠΟΥ ανησυχεί για την παχυσαρκία

Η έκθεση διαπιστώνει ότι το 59% των ενηλίκων στην Ευρώπη είναι υπέρβαροι ή ζουν με παχυσαρκία. Μεταξύ των παιδιών, το 29% των αγοριών και το 27% των κοριτσιών χαρακτηρίζονται ως παχύσαρκα. Το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται ο ΠΟΥ, με αποτέλεσμα την απότομη αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία ευθύνονται για περισσότερο από το 13% των θανάτων – 1,2 εκατομμύρια – στην Ευρώπη ετησίως. Πιστεύεται επίσης ότι αποτελούν τους κύριους συμπεριφορικούς παράγοντες πίσω από την αναπηρία, προκαλώντας το 7% των περιπτώσεων. Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2 και χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις. Με την παχυσαρκία να συνδέεται με 13 μορφές καρκίνου, ο ΠΟΥ την θεωρεί «άμεσα υπεύθυνη» για τουλάχιστον 200.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο.

Για τα έθνη που χρηματοδοτούν την εθνική υγειονομική περίθαλψη, η παχυσαρκία είναι επίσης δαπανηρή, καταναλώνοντας άμεσα έως και το 8% των συνολικών δαπανών υγείας στις χώρες της ΕΕ το 2014. Ο ΠΟΥ επικαλείται επίσης έρευνα που διαπίστωσε ότι η θεραπεία ατόμων με παχυσαρκία κοστίζει 30% περισσότερο από ό,τι ατόμων χωρίς παχυσαρκία.

Τι προτείνει ο ΠΟΥ για την περιοχή της Ευρώπης

Ο ΠΟΥ προτείνει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη δημιουργία μιας κουλτούρας που ενθαρρύνει την υγιεινή διατροφή και ανακοίνωσε μια σειρά πολιτικών:

– Την εφαρμογή φορολογικών παρεμβάσεων (όπως η φορολόγηση των ζαχαρούχων ποτών ή οι επιδοτήσεις για υγιεινά τρόφιμα)

– Περιορισμοί στην εμπορία ανθυγιεινών τροφίμων στα παιδιά

– Βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες διαχείρισης της παχυσαρκίας και του υπερβολικού βάρους στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, στο πλαίσιο της καθολικής υγειονομικής κάλυψης

– Προσπάθειες για τη βελτίωση της διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας σε όλη τη διάρκεια της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας πριν από τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη, της προώθησης του μητρικού θηλασμού, των παρεμβάσεων στα σχολεία και των παρεμβάσεων για τη δημιουργία περιβάλλοντος που βελτιώνει την προσβασιμότητα και την οικονομική προσιτότητα υγιεινών τροφίμων και ευκαιριών για σωματική δραστηριότητα.

Πηγή:

www.medicalnewstoday.com/articles/obesity-new-who-report-shifts-focus-from-the-individual-to-societal-causes

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά
Ιδιοπαθής υπέρταση: Πώς επηρεάζει η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας στην αντιμετώπισή της

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση