,

Οι προϊστορικές γυναίκες ήταν επίσης κυνηγοί και καλλιτέχνιδες, σύμφωνα με νέο ντοκιμαντέρ

Δεν αποτελεί τόσο μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι οι γυναίκες ασχολούνταν με μεγαλύτερη ποικιλία εργασιών από ό,τι είχε προταθεί προηγουμένως.

Οι προϊστορικές γυναίκες ήταν επίσης κυνηγοί και καλλιτέχνιδες, σύμφωνα με νέο ντοκιμαντέρ

Ένα νέο βιβλίο και ένα συνοδευτικό ντοκιμαντέρ συγκεντρώνει συναρπαστικά και πρόσφατα στοιχεία για την ευρεία ποικιλία εργασιών που έκαναν οι παλαιολιθικές γυναίκες.

Το βιβλίο «Lady Sapiens: Η γυναίκα στην προϊστορία» επικεντρώνεται σε μια περίοδο που ονομάζεται Ανώτερη Παλαιολιθική, ή περίπου το 10.000 έως 40.000 π.Χ., και εξετάζει χαρακτικά και αρχαιολογικά ευρήματα από το Περού, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Ιταλία. Η επικεφαλής συγγραφέας Jennifer Kerner δείχνει ότι οι γυναίκες δεν αναζητούσαν μόνο τροφή αλλά και κυνηγούσαν – δεν φρόντιζαν μόνο τα παιδιά αλλά έχτιζαν επίσης καταφύγια και παγίδες και δημιουργούσαν τέχνη.

Advertisment

Η έναρξη του ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται σε μια τοποθεσία στη Wilamaya Patjxa του Περού, όπου μια νεαρή γυναίκα, ούτε καν 20 ετών, τοποθετήθηκε σε έναν τάφο μαζί με κυνηγετικά εργαλεία που περιλάμβαναν αιχμές βλημάτων, ξύστρες δέρματος και ένα μαχαίρι από πυριτόλιθο – το παλαιολιθικό ισοδύναμο με το πιο σύγχρονο εργαλείο τοξοβολίας Hoyt.

Δεν αποτελεί τόσο μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι οι γυναίκες ασχολούνταν με μεγαλύτερη ποικιλία εργασιών από ό,τι είχε προταθεί προηγουμένως: Η επιβίωση από τη γη κάθε άλλο παρά «απλή» είναι και μπορεί να αποτελέσει πρόκληση ακόμη και στο γονιμότερο περιβάλλον. Η συνεργασία μεταξύ όλων των ανθρώπων μιας κοινότητας, όπου και τα δύο φύλα αναλάμβαναν ζωτικά καθήκοντα, θα συνέβαλε στην ανθρώπινη άνθηση.

Άλλες δέκα τοποθεσίες που εξετάστηκαν πριν από περίπου 8.000 έως 12.000 χρόνια στη Βόρεια Αμερική απέδωσαν παρόμοια κτερίσματα, προσθέτοντας ένα διαπολιτισμικό στοιχείο στη θεωρία της «γυναίκας – κυνηγού». Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι γυναίκες και άντρες κυνηγοί αναλάμβαναν το κυνήγι μικρών θηραμάτων τόσο για υδρόβια όσο και για χερσαία ζώα, παρόμοια με τους ανθρώπους Martu στην Αυστραλία, όπου οι γυναίκες κουβαλούν τα παιδιά τους ενώ κυνηγούν goanna, μια μεγάλη σαύρα.

Advertisment

«Αυτή η προϊστορική γυναίκα μπορούσε να κυνηγήσει», δήλωσε στον Guardian ο Thomas Cirotteau, ένας από τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ. «Είχε έναν πολύ σημαντικό οικονομικό ρόλο. Μπορούσε να κάνει τέχνη και η σχέση μεταξύ ανδρών και γυναικών θα περιελάμβανε σεβασμό και αρκετή τρυφερότητα», είπε.

Το επερχόμενο ντοκιμαντέρ χρησιμοποιεί γραφικά σε στυλ βιντεοπαιχνιδιού από την Ubisoft για να χρωματίσει έναν παλαιολιθικό κόσμο γεμάτο με γυναίκες και άνδρες που εργάζονται δίπλα-δίπλα, παράλληλα με τους ερευνητές που εργάζονται δίπλα-δίπλα στο σήμερα για να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειες της ζωής τους. Ολόκληρο το ντοκιμαντέρ είναι προς το παρόν διαθέσιμο στα γαλλικά με αγγλικούς υπότιτλους.

Πηγή:

goodnewsnetwork.org/prehistoric-women-were-also-hunters-and-artists-says-new-documentary-hailing-these-multi-talented-moms

Κεντρική φωτογραφία: Ubisoft

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου διοργανώνει συζητήσεις για την αμηχανία που προκαλεί το προαποφασισμένο μέλλον του κόσμου
Evia Film Project: Τον Ιούλιο η γιορτή του κινηματογράφου στη Βόρεια Εύβοια
"Φαινόμενο Μότσαρτ" | Ενισχύει πραγματικά την νοημοσύνη των παιδιών;
Φεστιβάλ Καννών | για «Το Χάος που Άφησε Πίσω της» του Νίκου Κολιούκου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση