,

4 τρόποι αντιμετώπισης των ναρκισσιστών στον εργασιακό χώρο

Η κατανόηση των κινήτρων των ναρκισσιστών μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε τον εαυτό σας σε έναν τοξικό εργασιακό χώρο.

4 τρόποι αντιμετώπισης των ναρκισσιστών στον εργασιακό χώρο

Οι ναρκισσιστές μπορούν να γίνουν εξουθενωτικοί. Οι ρηχές συζητήσεις τους, η αυτοπροβολή και η έλλειψη προσοχής μπορούν να αφήσουν τους άλλους να αισθάνονται ότι χρησιμοποιούνται ή ότι εξαντλούνται.

Πολλές στρατηγικές για την αντιμετώπιση των ναρκισσιστών – εννοώντας τα άτομα που πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια για τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας ή εμφανίζουν έντονα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά – έχουν μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, μπορείτε να συμφωνήσετε με την υπεροχή ενός ναρκισσιστή, αλλά να νιώσετε απογοητευμένοι από την προσποίηση. Μπορείτε να προσπαθήσετε να είστε θετικοί αλλά να κινδυνεύετε να σας υποτιμήσουν. Μπορείτε να τους αγνοήσετε αλλά να καταλήξετε στόχος. Μπορείτε να μιλήσετε, μόνο και μόνο για να δεχτείτε επίθεση.

Advertisment

Αν και δεν υπάρχουν τέλειες στρατηγικές, ορισμένες προσεγγίσεις μπορούν να βοηθήσουν όταν αντιμετωπίζετε ναρκισσιστικούς εργοδότες, συναδέλφους ή πελάτες.

4 τρόποι αντιμετώπισης των ναρκισσιστών στον εργασιακό χώρο

1. Χρησιμοποιούμε τους εγωιστικούς στόχους των ναρκισσιστών προς όφελός μας

Το να περιμένουμε από αυτούς που έχουν υψηλή δόση ναρκισσισμού να παίξουν με φυσιολογικούς κανόνες είναι μια παγίδα. Τα άτομα αυτά τείνουν να έχουν ως κίνητρο την προσοχή, την εικόνα και τη νίκη.

Η συνεργασία και η ανοιχτή επικοινωνία δεν εκτιμώνται ιδιαίτερα από τους ναρκισσιστές. Μια πρόσφατη έρευνα 118 στελεχών σε μια μεγάλη κινεζική εταιρεία, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι τα ναρκισσιστικά στελέχη επηρεάζουν τα τμήματά τους τους καθιστώντας τα λιγότερο συνεργάσιμα και λιγότερο δεκτικά σε πληροφορίες από άλλα τμήματα της ίδιας εταιρείας.

Advertisment

Ωστόσο, η έλλειψη συνεργασίας μπορεί να κοστίσει ακριβά σε έναν οργανισμό. Για να αυξήσετε τη συνεργασία ενός ναρκισσιστή, απευθυνθείτε στα βασικά κίνητρά του, αναρωτώμενοι:

– Πώς η συνεργασία μαζί σας θα βελτίωνε την εικόνα τους στα μάτια τους;

– Πώς η συνεργασία θα τους έδινε περισσότερη προσοχή;

– Πώς η συνεργασία θα τους έκανε να νιώσουν σεβασμό;

– Πώς η συνεργασία θα τους έκανε να νιώσουν ότι κέρδισαν;

2. Μαθαίνουμε πότε και πώς να θέτουμε όρια

Οι ναρκισσιστές συνηθίζουν να παίρνουν αυτό που θέλουν, συχνά χειραγωγώντας ή εξαντλώντας τους άλλους. Μπορεί να πάτε ενάντια στο ρεύμα αν μιλήσετε. Ωστόσο, όταν αφήνετε μια παραβίαση των ορίων να περάσει ανεκμετάλλευτη, οι μελλοντικές παραβιάσεις των ορίων είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερες και να έρχονται πιο συχνά.

Όταν ένας ναρκισσιστής είναι προσβλητικός, εριστικός ή παραβιάζει τα όριά σας, μπορείτε να του πείτε ότι η αντιμετώπισή του δεν δείχνει σεβασμό και ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ή την προθυμία σας να τον βοηθήσετε να επιτύχει τους στόχους του.

Φυσικά, χρειάζεται να λάβετε υπόψη σας τις διαφορές ισχύος στη δουλειά. Η επισήμανση αξιών ή η επισήμανση παραβιάσεων ορίων μπορεί να είναι αποτελεσματική ή κατάλληλη με έναν υφιστάμενο ή συνάδελφο. Αλλά αν το κάνετε αυτό με έναν πελάτη μπορεί να κινδυνεύσετε να χάσετε μια πώληση. Το να σταθείτε απέναντι σε έναν άκρως ναρκισσιστή διευθύνοντα σύμβουλο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εργασία σας.

Ρωτήστε τον εαυτό σας: Ποιο είναι το κόστος του να συμβαδίζετε ή να αντιστέκεστε σε έναν ναρκισσιστή; Οι ναρκισσιστές μπορεί να είναι εκδικητικοί. Ωστόσο, η απώλεια της αίσθησης του εαυτού σας έχει υψηλό τίμημα.

3. Εστιάζουμε στις αξίες

Οι ναρκισσιστές τείνουν να καθοδηγούνται από την αυτοπροβολή. Το ερώτημα, «Τι κερδίζω εγώ;», κυριαρχεί σε μεγάλο βαθμό. Οι συμπεριφορές των ναρκισσιστών συχνά αντανακλούν τις υποκείμενες αξίες τους.

Μια ανασκόπηση τριών ερευνών διαπίστωσε ότι τα ναρκισσιστικά άτομα είναι πιο πρόθυμα να πουν ψέματα, να εξαπατήσουν και να κλέψουν από τους άλλους. Σε μία από τις μελέτες, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν, αν πουλούσαν ένα αυτοκίνητο με ελαττωματική αντλία νερού, αν θα αποκάλυπταν την αναγκαία επισκευή. Η μη αποκάλυψη θα σήμαινε ότι πιθανότατα θα παρέμενε ανεξιχνίαστη μέχρι το καλοκαίρι, πολύ μετά την πώληση του αυτοκινήτου.

Ο πωλητής που δεν αποκάλυπτε θα λάμβανε μεγαλύτερη τιμή για το αυτοκίνητο, αλλά η έλλειψη αποκάλυψης θα μπορούσε να κοστίσει σημαντικά περισσότερο στον αγοραστή όταν η αντλία θα προκαλούσε ζημιά στον κινητήρα. Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσο υψηλότερο ήταν το επίπεδο ναρκισσισμού, τόσο πιο πιθανό ήταν το άτομο να μην αποκαλύψει την αναγκαία επισκευή.

Όταν ένας ηγέτης είναι πρόθυμος να πει ψέματα, να εξαπατήσει και να κλέψει για την επιδίωξη των δικών του συμφερόντων, μπορεί να αποθαρρύνει τους άλλους, να θέσει τον οργανισμό σε κίνδυνο και να ενθαρρύνει άλλους να εμπλακούν σε παρόμοια συμπεριφορά.

Αυτές οι τακτικές αφορούν την κυριαρχία. Αφήνουν ελάχιστο χώρο για αξίες όπως η αμοιβαιότητα, η συμμετοχικότητα, η ποικιλομορφία, η συμπόνια, η σύνδεση, η μάθηση, η ενσυναίσθηση, ο αλτρουισμός ή η αυτογνωσία. Επισημαίνοντας την έλλειψη τέτοιων αξιών στις πράξεις των ναρκισσιστών, διεκδικείτε ανώτερο έδαφος που οι ναρκισσιστές σπάνια εξετάζουν και δεν έχουν πολλά περιθώρια να ανταγωνιστούν.

Οι ναρκισσιστές ηγέτες μπορεί να απορρίψουν αξίες όπως η συμπόνια ή ο αλτρουισμός ως ασήμαντες για το τελικό αποτέλεσμα μιας εταιρείας. Ωστόσο, μια ανασκόπηση του 2020 σε περισσότερες από 150 μελέτες σχετικά με τον ναρκισσισμό διαπίστωσε ότι οι ναρκισσιστές ηγέτες θέτουν σε κίνδυνο τους οργανισμούς τους, καθώς «αναλαμβάνουν υπερβολικούς κινδύνους, εκμεταλλεύονται τους άλλους, διεκδικούν υπερβολικά τα εύσημα για την επιτυχία, κατηγορούν άλλους για την αποτυχία, αγνοούν τις συμβουλές των ειδικών και έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση για τις ικανότητες και την κρίση τους».

4. Αποφεύγουμε τις ακόλουθες παγίδες

– Να διαφωνούμε με ναρκισσιστές. Αντ’ αυτού, επικυρώνουμε οποιοδήποτε από τα δυνατά τους σημεία και προχωράμε παρακάτω.

– Να αισθανόμαστε ότι πρέπει να υπερασπιστούμε την προσέγγισή μας. Αντ’ αυτού, κρατήστε τα σχόλιά σας σύντομα και γλυκά. Η καλύτερη τακτική είναι όσο το δυνατόν λιγότερη αλληλεπίδραση μαζί τους. Έτσι κι αλλιώς προτιμούν να ακούνε τον εαυτό τους παρά εσάς.

– Να προσπαθούμε να τους πείσουμε να αναλάβουν την ευθύνη. Αντ’ αυτού, επισημάνετε τις πιθανές αρνητικές συνέπειες που μπορεί να τους επιφέρει η προσέγγισή τους και, στη συνέχεια, αφήστε τους να επιλέξουν.

– Να παίρνουμε προσωπικά αυτά που λένε. Αντ’ αυτού, αναγνωρίστε ότι είναι έτσι με όλους. Αυτός είναι απλώς ο τρόπος με τον οποίο οι ναρκισσιστές προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.

– Να αντιδράμε σε δραματοποιήσεις ή τελεσίγραφα. Αντ’ αυτού, παρακάμψτε τους θεατρινισμούς και επιστρέψτε την εστίαση στο έργο που είναι σε εξέλιξη.

– Να πιάνουμε το δόλωμα όταν κατηγορούν ή επικρίνουν. Αντ’ αυτού, διαβεβαιώστε τους ότι δεν είστε εναντίον τους και, στη συνέχεια, συνεχίστε την εργασία σας.

– Να παραβλέπουμε την ασάφεια των ναρκισσιστών, την αποτυχία να τηρήσουν τις συμφωνίες τους ή τις προσπάθειες να διεκδικήσουν τα εύσημα για την εργασία σας. Αντ’ αυτού, προστατέψτε τον εαυτό σας καταγράφοντας τις συμφωνίες και τα επιτεύγματά σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να ειδοποιήσετε το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού ή άλλες αρχές. Στρατολογήστε συμμάχους, ώστε να μην αντιμετωπίζετε μόνοι σας έναν ναρκισσιστή. Και σκεφτείτε αν η συνεργασία με έναν ναρκισσιστή είναι μακροπρόθεσμα το καλύτερο για την καριέρα και την ψυχική υγεία σας.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/narcissism-demystified/202206/4-ways-deal-narcissists-in-the-workplace

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν
Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση