, , ,

Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για το διαζύγιο – Ειδικοί εξηγούν

Ειδικοί προσφέρουν ορισμένες συμβουλές για το πώς να επικοινωνήσουμε στα παιδιά το διαζύγιο.

Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για το διαζύγιο - Ειδικοί εξηγούν

Όταν τα ζευγάρια παντρεύονται και κάνουν παιδιά, δεν περιμένουν ότι θα χωρίσουν. Αλλά στατιστικά, το διαζύγιο είναι μια πιθανότητα και όχι απαραιτήτως κακή. Για πολλά ζευγάρια, ο χωρισμός ή το διαζύγιο είναι το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν ο ένας για τον άλλο – και για τα παιδιά τους, ειδικά σε περιπτώσεις συνεχών καυγάδων, όπου το περιβάλλον γίνεται τοξικό.

Αν έχετε αποφασίσει να χωρίσετε, πώς ακριβώς θα μοιραστείτε αυτή την πληροφορία με τα παιδιά σας; Ειδικοί προσφέρουν ορισμένες συμβουλές για το πώς να επικοινωνήσουμε στα παιδιά το διαζύγιο.

Advertisment

Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για το διαζύγιο – Ειδικοί εξηγούν

Προσέχουμε τη χρονική στιγμή

Δεν το ανακοινώνουμε μέχρι να φτάσουμε σε μια οριστική απόφαση να χωρίσουμε και ο χωρισμός αυτός να γίνει σύντομα. Τα παιδιά δεν πρέπει να παρασύρονται στη δική μας αβεβαιότητα και την αμφιβολία. Το ζευγάρι χρειάζεται να βρίσκεται στην ίδια σελίδα πριν το επικοινωνήσει.

Επίσης, τα παιδιά χρειάζονται χρόνο ώστε να επεξεργαστούν τις πληροφορίες, να κάνουν ερωτήσεις και σταδιακά να μεταφερθούν κι αυτά σε έναν διαφορετικό τρόπο συνύπαρξης ως οικογένεια. Μην μοιραστείτε μαζί τους τα νέα και την επόμενη μέρα αμέσως φύγει ο ένας από τους δύο. Ιδανικά, δώστε τους μία με δύο εβδομάδες και προτιμήστε να κάνετε τη συζήτηση μια Παρασκευή μετά το σχολείο ή το Σάββατο πρωί. Μην το επικοινωνήσετε την ώρα του ύπνου ή πριν τα αφήσετε κάπου.

Προετοιμαζόμαστε και παρουσιάζουμε ένα ενωμένο μέτωπο

Δημιουργήστε μαζί ένα σχέδιο για το τι θα τους πείτε. Χρειάζεται να παρουσιαστείτε ως ομάδα για να αντιληφθούν ότι συνεργάζεστε ως γονείς, ότι είστε μαζί σε αυτό. Συμφωνήστε από πριν πάνω σε μια ξεκάθαρη, συνεκτική αφήγηση με τη χρήση απλής γλώσσας.

Advertisment

Ακόμα κι αν υπάρχουν συγκρούσεις ακόμα μεταξύ σας, βάλτε τις στην άκρη και δώστε έμφαση στο ότι ήταν μια κοινή απόφαση. Προσπαθήστε να μην εστιάζετε στο ποιος έκανε κάτι κακό, ποιος πρόδωσε, απίστησε ή αποφάσισε να φύγει.

Χρησιμοποιήστε τη λέξη «εμείς». «Εμείς αποφασίσαμε. Μαλώναμε τόσο πολύ. Δεν επιθυμούμε πια να είμαστε παντρεμένοι. Θα ζούμε σε δύο διαφορετικά σπίτια». Βεβαιωθείτε ότι τα πρακτικά ζητήματα έχουν διευθετηθεί για το πού θα ζήσετε και πώς. Να είστε προετοιμασμένοι για διάφορες αποκρίσεις από τα παιδιά σας: Μπορεί να είναι σιωπή, απόγνωση, θυμός, προσπάθειες διαπραγμάτευσης ή ακόμα και άρνηση.

Μένουμε στα απλά με τα μικρότερα παιδιά

Η πρώτη συζήτηση θα πρέπει να γίνει με όλα τα παιδιά μαζί, μικρά και μεγάλα. Εκεί μπορούμε να συζητήσουμε τα πολύ βασικά και ύστερα να ακολουθήσουν ξεχωριστά συζητήσεις ανάλογα με το αναπτυξιακό επίπεδο κάθε παιδιού.

Τα νήπια δεν χρειάζονται πολλές πληροφορίες: «Η μαμά και ο μπαμπάς θα έχουν δύο σπίτια τώρα και θα σε αγαπούν για πάντα και οι δύο». Είναι επίσης σημαντικό να τα καθησυχάσουμε ότι δεν προκάλεσαν εκείνα το διαζύγιο, ούτε και μπορούν να το διορθώσουν.

Όταν μιλάμε σε μικρά παιδιά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν καταλαβαίνουν σύνθετα γεγονότα και συναισθήματα, οπότε χρησιμοποιούμε καθαρή, απλή γλώσσα και δεν προσπαθούμε να δώσουμε πολλές πληροφορίες.

Δίνουμε περισσότερες πληροφορίες στα μεγαλύτερα παιδιά, αλλά με όρια

Όσο πιο μεγάλο το παιδί, θα κάνε και περισσότερες ερωτήσεις, αφού αναπτύσσουν την ικανότητα να επεξεργάζονται συναισθήματα και να έχουν επίγνωση του κόσμου γύρω τους. Ρωτήστε αν έχουν φίλους με χωρισμένους γονείς και πώς είναι. Εξηγήστε πώς η κατάστασή σας είναι παρόμοια ή διαφορετική.

Κι εδώ πρέπει να δοθεί έμφαση στο ότι τα παιδιά δεν φταίνε σε τίποτα και ότι πάντα θα τα αγαπάτε και θα είστε οι γονείς του. Εξηγήστε ότι δύο καλοί άνθρωποι δεν κάνουν πάντα ένα καλό ζευγάρι και ότι θα είστε πιο χαρούμενοι αν μένετε ξεχωριστά. Προσδιορίστε τι είναι αυτό που θα αλλάξει και τι αυτό που θα μείνει ίδιο.

Τα παιδιά που βρίσκονται στην προεφηβεία και εφηβεία μπορεί να θέλουν περισσότερες πληροφορίες, οπότε είναι κρίσιμο για εσάς να αποφασίσετε τι νιώθετε άνετα να μοιραστείτε μαζί τους. Δεν είναι ανάγκη όμως να εξηγήσετε τους λόγους, ειδικά αν υπήρξε κάποια απιστία. «Προσπαθήσαμε, αλλά δεν είμαστε ευτυχισμένοι μαζί».

Δεν πρέπει να σκεφτούν ότι χρειάζεται να επιλέξουν μία πλευρά

Εξηγήστε τους ρητά ότι δεν χρειάζεται και δεν υπάρχει λόγος να επιλέξουν πλευρά. Δώστε έμφαση στο ότι επειδή έχετε προβλήματα με τον άλλο γονέα μερικές φορές, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχει και το παιδί. Ο γάμος τελείωσε, αλλά η οικογένεια συνεχίζεται.

Εστιάζουμε στη σταθερότητα

Το διαζύγιο φέρνει πολλές αλλαγές, αλλά η προβλεψιμότητα και η δομή θα βοηθήσουν τα παιδιά να διαχειριστούν τη μετάβαση. Η σταθερότητα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τα μικρά παιδιά. Διατηρήστε τις ίδιες δραστηριότητες. Οι κανόνες δεν είναι απαραίτητο να είναι ακριβώς οι ίδιοι ανάμεσα στα δύο σπίτια, αλλά μπορείτε τουλάχιστον να έχετε κάποιες γενικές βάσεις που να δημιουργούν συνοχή.

Για παράδειγμα, η ώρα των γευμάτων, του ύπνου και της ολοκλήρωσης του διαβάσματος χρειάζεται να είναι περίπου ίδια. Αυτό βοηθά στη δημιουργία ενός κλίματος ασφάλειας και προβλεψιμότητας για τα παιδιά.

Πηγή:

www.huffpost.com/entry/how-to-talk-kids-divorce

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση