,

Οι επιστήμονες μπορεί τελικά να ανακάλυψαν από πού προήλθε η Μαύρη Πανώλη

Η πανούκλα σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους σε διάστημα 500 ετών.

Οι επιστήμονες μπορεί τελικά να ανακάλυψαν από πού προήλθε η Μαύρη Πανώλη

Οι άνθρωποι φυσικά δεν θέλουν να περιμένουν απαντήσεις σε ανησυχητικά ερωτήματα, και η πρόσφατη βιασύνη να εντοπιστεί η προέλευση του SARS-CoV-2 – και να αποδοθούν ευθύνες για την πανδημία – είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Ωστόσο, η επιστήμη χρειάζεται χρόνο. Μερικές φορές πολύ χρόνο. Μια νέα μελέτη, για παράδειγμα, εντόπισε επιτέλους την πηγή της 500χρονης βουβωνικής πανώλης, ευρύτερα γνωστής ως Μαύρος Θάνατος, που ξέσπασε πριν από σχεδόν 700 χρόνια. Η μελέτη εντόπισε την προέλευση του Μαύρου Θανάτου σε ένα ζευγάρι νεκροταφείων στην κοιλάδα Chüy κοντά στη λίμνη Issyk-Kul στο σημερινό Κιργιστάν, μια πρώην σοβιετική περιοχή.

Advertisment

Ο Μαύρος Θάνατος προκλήθηκε από το βακτήριο Yersinia pestis. Έφτασε για πρώτη φορά σε ένα λιμάνι της Σικελίας το 1347, όπου συνέχισε να σκοτώνει έως και το 60% του πληθυσμού της δυτικής Ευρασίας μέσα σε μόλις 8 χρόνια, διατρέχοντας όλη την ήπειρο. Σε αυτό το πρώτο κύμα από το 1334-1353 ο Μαύρος Θάνατος πιστεύεται ότι σκότωσε 75-200 εκατομμύρια ανθρώπους.

Συνέχισε να σκοτώνει εκατομμύρια άλλους σε συχνές επιδημίες σε όλο τον κόσμο σε αυτό που ονομάζεται «δεύτερη πανδημία πανώλης» σε διάστημα 500 ετών. Μόλις το 1896 ανακαλύφθηκε η πρώτη αποτελεσματική θεραπεία, ο αντιορός.

Όπως και με τον SARS-CoV-2, πολλοί πίστευαν ότι ο Μαύρος Θάνατος ξεκίνησε από την Κίνα, με ορισμένες πηγές να εξακολουθούν να αναφέρουν εσφαλμένα τη χώρα αυτή ως το σημείο προέλευσής του. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο NatureTrusted Source.

Advertisment

Ενώνοντας το παζλ του παρελθόντος

Τα δύο νεκροταφεία, Kara-Djigach και Burana, ανασκάφηκαν από το 1885 έως το 1892. Η εξέταση των επιτύμβιων λίθων αποκάλυψε έναν εξαιρετικό αριθμό θανάτων το 1338 και το 1339, με ορισμένους να αποδίδονται σε απροσδιόριστο λοιμό. Σύμφωνα με τη μελέτη, η επιγραφή σε μια επιτύμβια στήλη μπορεί να μεταφραστεί ως εξής: «Το έτος 1649 [1338 μ.Χ.], και ήταν το έτος της τίγρης, σε τουρκικές ράβδους. Αυτός είναι ο τάφος του πιστού Sanmaq. Απεβίωσε από πανούκλα [mawtānā]».

Συνδυάζοντας θραύσματα DNA που εξήχθησαν από τους σκελετούς και τα δόντια 7 ατόμων, πέντε από το Kara-Djigach και 2 από το Burana, οι συγγραφείς της μελέτης κατάφεραν να κατασκευάσουν τέσσερα γονιδιώματα αρκετά ισχυρά ώστε να επιβεβαιώσουν ότι οι νεκροί ταίριαζαν γενετικά με τους κατοίκους της περιοχής. Το πιο σημαντικό είναι ότι 3 από τα 7 άτομα παρουσίασαν στοιχεία DNA του Y. pestis, επιβεβαιώνοντας ότι η τοπική «πανούκλα» ήταν ο Μαύρος Θάνατος.

Ο γενετικός συγχρονισμός

Από καιρό πιστεύεται ότι η λαίλαπα του Μαύρου Θανάτου στην Ευρασία συνοδεύτηκε από μια έκρηξη γενετικής μετάλλαξης σε τέσσερις περίπου διακλαδώσεις.
Δύο από τα γονιδιώματα της μελέτης αντιπροσώπευαν ένα μόνο στέλεχος του Y.pestis που η μελέτη χαρακτηρίζει ως «τον πιο πρόσφατο κοινό πρόγονο μιας μεγάλης μετάλλαξης που συνήθως συνδέεται με την εμφάνιση της πανδημίας».

Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Μαρία Σπύρου δήλωσε στη Max-Planck-Gesellschaft ότι διαπίστωσαν πως τα αρχαία στελέχη από το Κιργιστάν «τοποθετήθηκαν ακριβώς στον κόμβο αυτού του μαζικού γεγονότος διαφοροποίησης».

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Dr. Philip Slavin δήλωσε στο Medical News Today: «Η γενετική διαφοροποίηση εξακολουθεί να είναι ένα πολύ ανεπαρκώς κατανοητό φαινόμενο. Για να κατανοήσουμε καλά αυτό το φαινόμενο, πρέπει να γίνουν πολλές έρευνες για την οικολογία της πανούκλας – κάτι που οι ιστορικοί και οι επιστήμονες της πανούκλας θα πρέπει να θέσουν ως προτεραιότητα».

Η τοποθεσία

Το βακτήριο της πανούκλας ευδοκιμεί σε χώρους συγκέντρωσης τρωκτικών και η συγκεκριμένη περιοχή παρέχει έναν πιθανό χώρο για ζωονοσογόνο μεταφορά.
Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Dr. Johannes Krause λέει: «Διαπιστώσαμε ότι τα σύγχρονα στελέχη που σχετίζονται στενότερα με το αρχαίο στέλεχος βρίσκονται σήμερα σε δεξαμενές πανώλης γύρω από τα βουνά Tian Shan, δηλαδή πολύ κοντά στην περιοχή όπου βρέθηκε το αρχαίο στέλεχος».

«Οι αλλαγές στο περιβάλλον και το κλίμα μπορούν να επηρεάσουν τους πληθυσμούς των δεξαμενών, όπως τα άγρια τρωκτικά, είτε αποδεκατίζοντάς τους είτε προκαλώντας την αύξηση του μεγέθους τους. Και στις δύο περιπτώσεις, αυτό μπορεί να προκαλέσει γεγονότα διάχυσης, τα οποία μπορούν με τη σειρά τους να πυροδοτήσουν επιδημίες», δήλωσε η Δρ Σπύρου.

Ένα στέλεχος από την πανώλη του Ιουστινιανού που προηγήθηκε του Μαύρου Θανάτου βρέθηκε επίσης στην περιοχή. «Έτσι», δήλωσαν οι ερευνητές, «ένα πράγμα που μπορούμε να πούμε είναι ότι φαίνεται πως η περιοχή Tian Shan μπορεί να είχε δεξαμενές πανώλης αιώνων, ίσως χιλιετιών».

Η σωστή απάντηση απαιτεί υπομονή

«Οι σημερινές μας ικανότητες να κάνουμε ακριβείς συνδέσεις μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος είναι εξαιρετικά σημαντικές για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εμφανίζονται οι μολυσματικές ασθένειες, ποιοι τύποι ξενιστών εμπλέκονται στην εμφάνισή τους, πώς διαδίδονται μεταξύ των ανθρώπινων πληθυσμών και ποιοι παράγοντες έχουν καθορίσει τη σημερινή κατανομή και ποικιλομορφία τους», δήλωσε η Δρ Σπύρου.

Αντί να βιαζόμαστε να βρούμε μια γρήγορη λύση, μια πιο επεκτατική προσέγγιση είναι σοφή, σύμφωνα με τον Δρ Slavin: «Είναι σημαντικό να δούμε πώς εξελίσσονται ιστορικά αυτές οι ασθένειες, είναι πάντα σημαντικό να μην αντιμετωπίζουμε τα διάφορα στελέχη ως μεμονωμένα φαινόμενα, αλλά ως κάτι που εντάσσεται σε μια πολύ ευρύτερη εξελικτική εικόνα».

Πηγή:

www.medicalnewstoday.com/articles/scientists-may-finally-know-where-the-black-death-plague-came-from

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση