“Γαλάζια Σημαία”: 2η στον κόσμο η Ελλάδα με 581 παραλίες, 15 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη να κερδίζουν το βραβείο ποιότητας!

Μια καλοκαιρινή πρωτιά καταγράφει η χώρα μας η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 53 χώρες για τη βράβευσή της με Γαλάζιες Σημαίες.

"Γαλάζια Σημαία": 2η στον κόσμο η Ελλάδα με 581 παραλίες, 15 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη να κερδίζουν το βραβείο ποιότητας!

Μια καλοκαιρινή, δροσερή πρωτιά καταγράφει η χώρα μας, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 53 χώρες για τη βράβευσή της με Γαλάζιες Σημαίες. Στην Ελλάδα μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τις 581 παραλίες, τις 15 μαρίνες και τα 6 τουριστικά σκάφη που κέρδισαν Γαλάζιες Σημαίες.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φυσης, ο νομός Χαλκιδικής έχει την πρωτιά των βραβεύσεων στη χώρα μας, ενώ ακολουθούν η Αττική, η Κρήτη και η Ρόδος. Η αρμόδια διεθνής επιτροπή βράβευσε συνολικά.194 ακτές, 732 μαρίνες και 116 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο, ενώ η χώρα μας κατέχει το 14% των βραβευμένων ακτών.

Advertisment

Φέτος, η «Γαλάζια Σημαία», το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού, γίνεται 35 ετών συμπληρώνοντας αντίστοιχα έτη προσφοράς στον κόσμο και στην Ελλάδα.

Το διεθνές πρόγραμμα που διαχειρίζεται στη χώρα μας η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης αποτελεί σύμβολο ποιότητας σε περισσότερες από 50 χώρες σήμερα, όπου διαρκώς αυξάνονται και απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες που διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς.

Πρόκειται για εθελοντικό πρόγραμμα στο οποίο σήμερα συμμετέχουν 89 χώρες οι οποίες αντιπροσωπεύουν και τις 5 ηπείρους.

Advertisment

Κριτήρια του Προγράμματος

Α. Καθαριότητα θάλασσας και ακτής

  • «Εξαιρετική» ποιότητα των υδάτων κολύμβησης που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.
  • Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία και καθαρισμό.
  • Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης.
  • Συνεχής, τακτικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.

Β. Οργάνωση ακτής

  • Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, με την ανάρτηση των επίσημων αποτελεσμάτων των μικροβιολογικών αναλύσεων στον υποχρεωτικό πίνακα ανακοινώσεων της κάθε ακτής.
  • Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
  • Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
  • Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.
  • Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.

Γ. Ασφάλεια επισκεπτών

  • Παρουσία εκπαιδευμένων, πτυχιούχων ναυαγοσωστών σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τη σχετική νομοθεσία, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
  • Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Δ. Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση

  • Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.
  • Οργάνωση δραστηριοτήτων από τον διαχειριστή της ακτής, που να επιβεβαιώνουν και να υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.
  • Υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες της ακτής.

Με πληροφορίες από blueflag.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
NASA: Η αποστολή με ονόματα, ποίηση και έργα τέχνης που θα εκτοξευθεί στο φεγγάρι του Δία
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση