,

Γιατί μας γλείφουν οι σκύλοι; Ποια είναι τα πιθανά σήματα επικοινωνίας

Τα φιλιά στο πρόσωπο δεν είναι καθολικό σημάδι αγάπης για τους ανθρώπους, και το ίδιο ισχύει και για τους σκύλους.

Γιατί μας γλείφουν οι σκύλοι; Ποια είναι τα πιθανά σήματα επικοινωνίας

Τι σημαίνει όταν ένας σκύλος γλείφει το χέρι σας; Οι μητέρες εξηγούν αυτή τη συμπεριφορά στα μικρά παιδιά τους με λόγια όπως «Κοίτα αγάπη μου, η Λάσι σου δίνει σκυλοφιλάκια». Δυστυχώς, αυτή η εξήγηση συχνά δεν είναι σωστή. Η συμπεριφορά του γλειψίματος μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα, ανάλογα με το πλαίσιο, και τα γλειψίματα του σκύλου δεν μπορούν να ερμηνευτούν απλώς ως φιλιά και στοργή.

Η κοινωνιολογία του φιλιού

Στους δυτικούς πολιτισμούς, τείνουμε να υποθέτουμε ότι το φιλί δίνεται συχνότερα απευθείας στο πρόσωπο και μερικές φορές στα χέρια σε επίσημες κοινωνικές επαφές. Οι σκύλοι είναι λιγότερο εστιασμένοι στο «φιλί». Ενώ τα σκυλιά γλείφουν τα πρόσωπα αν τους δοθεί η ευκαιρία, γλείφουν επίσης τα χέρια, τα πόδια, τα γόνατα ή οτιδήποτε άλλο μπορούν να πλησιάσουν αρκετά ώστε να αγγίξουν τη γλώσσα τους.

Advertisment

Φυσικά, οι άνθρωποι που υποθέτουν ότι το γλείψιμο των σκύλων είναι ισοδύναμο του φιλιού δεν σκέφτονται το σεξουαλικό-ρομαντικό φιλί. Μπορεί να σας εκπλήσσει το γεγονός, αλλά το ρομαντικό φιλί στο πρόσωπο δεν είναι καθολικό – ούτε κατά διάνοια. Μια διαπολιτισμική ανάλυση των φιλιών σε 168 κοινωνίες διαπίστωσε ότι λιγότεροι από τους μισούς (46%) φιλιούνται στο πρόσωπο και τα χείλη. Σίγουρα υπεισέρχονται κάποιοι πολιτισμικοί παράγοντες, αφού τα ζευγάρια σε οικονομικά ανεπτυγμένους και κοινωνικά διαστρωματωμένους πολιτισμούς έχουν σχεδόν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να φιληθούν στα χείλη από ό,τι εκείνα που ζουν σε φυλές.

Ωστόσο, αφήνοντας στην άκρη το ρομαντισμό και το σεξ, το φιλί συνήθως λαμβάνει χώρα ως μέρος μιας τελετουργίας χαιρετισμού στους ανθρώπους και τα πρωτεύοντα θηλαστικά. Φιλάτε τη θεία Σύλβια ή την αδελφή του συζύγου σας, όχι ως έκφραση ρομαντικής αγάπης, ούτε καν απαραιτήτως ως φανερό σημάδι στοργής, αλλά μάλλον ως μέρος μιας συμπεριφοράς χαιρετισμού. Το φιλί συχνά δεν έχει μεγαλύτερη σημασία από μια χειραψία σε αυτή την περίπτωση και αυτό συμβαίνει συχνά και στους σκύλους.

Κοινωνικά σήματα

Για τους σκύλους, το γλείψιμο μπορεί να επικοινωνήσει πληροφορίες σχετικά με τη σχετική κατάσταση, τις προθέσεις και την ψυχική κατάσταση, αλλά συχνότερα αποτελεί μια ειρηνευτική ή κατευναστική συμπεριφορά. Όλοι γνωρίζουμε ότι μετά από συγκρούσεις, για να ειρηνεύσουν μια κατάσταση, οι άνθρωποι συχνά φιλιούνται όταν τα βρίσκουν. Παρόμοια συμπεριφορά έχει παρατηρηθεί από τον συμπεριφοριστή ζώων Frans de Waal στους χιμπατζήδες, για τους οποίους το φιλί φαίνεται να είναι μια μορφή συμφιλίωσης μετά από έναν καβγά.

Advertisment

Για τους σκύλους, οι περισσότερες ειρηνευτικές συμπεριφορές έχουν ένα κοινό στοιχείο στο ότι συνήθως περιέχουν πτυχές της συμπεριφοράς κουταβιού. Η νεανική συμπεριφορά είναι το κυνικό ισοδύναμο της «λευκής σημαίας». Οι περισσότεροι ενήλικοι σκύλοι τείνουν να περιθάλπουν τα μικρά του είδους τους και φαίνεται ότι υπάρχει μια ισχυρή αναστολή απέναντι στην πραγματική επίθεση σε κουτάβια.

Οι υποτακτικοί, φοβισμένοι ή αδύναμοι ενήλικες εκμεταλλεύονται αυτό το γεγονός υιοθετώντας νεανικές στάσεις και εκτελώντας παιδικές ενέργειες για να αποφύγουν την επιθετικότητα. Τέτοιες συμπεριφορές συνήθως μαλακώνουν τη διάθεση του απειλητικού ζώου και συνήθως αποτρέπουν κάθε είδους σωματική επίθεση. Πολλές μορφές κατευναστικής συμπεριφοράς περιέχουν στοιχεία γλειψίματος, οπότε είναι λογικό να εξετάσουμε την πρώιμη ζωή των σκύλων για να ερμηνεύσουμε τι είχαν σκοπό να επικοινωνήσουν αυτά τα σήματα στα πρώτα τους στάδια.

Πώς το γλείψιμο έγινε μορφή επικοινωνίας

Οι σκύλοι εισάγονται για πρώτη φορά στο γλείψιμο από τη μητέρα τους αμέσως μετά τη γέννησή τους. Μόλις τα κουτάβια γεννηθούν, η μητέρα τα γλείφει για να τα καθαρίσει. Αυτό το ίδιο γλείψιμο χρησιμεύει επίσης για να διεγείρει την αναπνοή τους. Τις επόμενες ημέρες συνεχίζει να γλείφει τα κουτάβια για να τα περιποιείται. Μεγάλο μέρος του γλειψίματός της επικεντρώνεται στην πρωκτική και γεννητική περιοχή για να διεγείρει την ούρηση και την αφόδευση.

Νομίζω ότι μπορεί να υποστηριχθεί πειστικά ότι η μητέρα αγαπά τα κουτάβια της- ωστόσο, όταν τα γλείφει χρησιμοποιεί τη γλώσσα της για να τα περιποιηθεί, όχι για να τα φιλήσει. Επειδή αγαπά το μωρό της, μια ανθρώπινη μητέρα μπορεί να πλένει το βρέφος της και μπορεί να του αλλάζει τις πάνες για να το διατηρεί καθαρό. Ωστόσο, είμαι βέβαιος ότι κανείς δεν θα έλεγε ότι η αλλαγή πάνας ισοδυναμεί με φιλί. Οι σκύλοι κρατούν αποτελεσματικά τα κουτάβια τους καθαρά και απομακρύνουν τα ούρα και τα κόπρανά τους με τη γλώσσα τους, επειδή απλά δεν έχουν την επιδεξιότητα να κρατούν τα κουτάβια τους καθαρά με τα πόδια τους και σίγουρα δεν έχουν την ικανότητα να τα πασαλείβουν και να τα κάνουν μπάνιο.

Καθώς τα κουτάβια μεγαλώνουν, αρχίζουν να γλείφουν και να καθαρίζουν τον εαυτό τους και τους συντρόφους τους. Αυτό το αμοιβαίο γλείψιμο και ο καλλωπισμός εξυπηρετεί διάφορες κοινωνικές λειτουργίες. Προφανώς, βοηθά στο να διατηρούνται τα κουτάβια καθαρά, αλλά στην πορεία βοηθά στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των κουταβιών.

Ένα κουτάβι μπορεί έτσι να έχει συντρόφους που φτάνουν σε αυτά τα δυσπρόσιτα σημεία, όπως τα αυτιά, η πλάτη και το πρόσωπο, και εκείνα τους το ανταποδίδουν γλείφοντας τους συνομήλικους τους στις δικές τους δυσπρόσιτες περιοχές. Δεδομένου ότι οι φίλοι και οι συγγενείς περιποιούνται τους φίλους και τους συγγενείς ως μια διακριτική χειρονομία, η ίδια η πράξη του γλείψιμου ενός άλλου σκύλου αναπτύσσει σημασία ως μέσο επικοινωνίας. Το γλείψιμο μετατοπίζεται έτσι από μια χρηστική και χρήσιμη πράξη σε μια τελετουργική χειρονομία στοργής.

Το γεύμα σερβίρεται

Το γλείψιμο αποκτά άλλο νόημα λίγο αργότερα στη ζωή των κουταβιών, συνήθως την εποχή που τα κουτάβια εξαρτώνται λιγότερο από το γάλα της μητέρας τους. Στην άγρια φύση, όταν μια μητέρα λύκαινα επιστρέφει από το κυνήγι θα έχει ήδη τραφεί με το θήραμά της. Όταν μπαίνει στη φωλιά, τα κουτάβια συγκεντρώνονται γύρω της και αρχίζουν να της γλείφουν το πρόσωπο.

Για έναν ρομαντικό, αυτό μπορεί να μοιάζει με έναν τρυφερό χαιρετισμό με όλα τα κουτάβια να είναι πανευτυχή για την επιστροφή της μητέρας μετά από απουσία αρκετών ωρών. Θεωρείται ότι απλώς τη φιλούν από ευτυχία και ανακούφιση. Ο πραγματικός σκοπός όλου αυτού του γλείψιμου, ωστόσο, είναι πολύ πιο λειτουργικός. Οι άγριοι κυνόδοντες έχουν ένα καλά ανεπτυγμένο αντανακλαστικό εμετού και τα κουτάβια γλείφουν το πρόσωπο και τα χείλη της μητέρας τους για να την κάνουν να ξεράσει λίγη τροφή. Είναι πιο βολικό για τη μητέρα να μεταφέρει την τροφή στο στομάχι της παρά να προσπαθεί να τη σύρει πίσω στη φωλιά με το στόμα της. Επιπλέον, αυτό το μερικώς χωνεμένο υλικό αποτελεί ιδανική τροφή για τα νεαρά κουτάβια.

Είναι λοιπόν το γλείψιμο το ισοδύναμο του φιλιού;

Η κατανόηση της εξέλιξης της συμπεριφοράς του γλειψίματος βοηθά στην ερμηνεία μιας άλλης κατάστασης στην οποία εμφανίζεται. Το γλείψιμο του προσώπου σε ενήλικους σκύλους μπορεί να αποτελεί ένδειξη σεβασμού ή σεβασμού προς έναν πιο κυρίαρχο σκύλο. Ο σκύλος που γλείφει συνήθως χαμηλώνει το σώμα του για να δείξει μικρότερος και κοιτάζει ψηλά, προσθέτοντας στην εικόνα της νεανικής συμπεριφοράς. Ο σκύλος που δέχεται το γλείψιμο στο πρόσωπο δείχνει την ανώτερη θέση του, στέκεται όρθιος για να δεχτεί τη χειρονομία, αλλά δεν γλείφει τον άλλο σκύλο σε αντάλλαγμα.

Έτσι, όταν ένας σκύλος προσπαθεί να γλείψει το πρόσωπό σας, θα πρέπει να έχετε μια καλύτερη ιδέα για το τι προσπαθεί να επικοινωνήσει. Μπορεί απλώς να πεινά και να ζητά ένα σνακ. Προφανώς δεν θα κάνετε ό,τι θα έκανε μια μαμά λύκαινα, αλλά μπορεί να απαντήσετε με στοργή και ίσως να του δώσετε μια λιχουδιά.

Μπορεί να επικοινωνεί υποταγή και κατευνασμό – την ενήλικη εκδοχή της καλής θέλησης και της αποδοχής στα κουτάβια. Βασικά, λέει: «Κοίτα, είμαι ακριβώς σαν κουτάβι που εξαρτάται από μεγάλους ενήλικες όπως εσείς. Χρειάζομαι την προστασία και τη βοήθειά σας». Εναλλακτικά, μπορεί να δείχνει σεβασμό προς εσάς, αφού εσείς ελέγχετε τους πόρους από τους οποίους εξαρτάται.

Το γλείψιμο, λοιπόν, είναι ένα σύνθετο σήμα και σαφώς δεν είναι πάντα το σκυλίσιο ισοδύναμο του φιλιού. Στέλνει όμως κάποια σημαντικά κοινωνικά μηνύματα, τα οποία μπορούμε να διαβάσουμε διαβάζοντας το μοτίβο και το πλαίσιο της συμπεριφοράς του γλειψίματος. Ωστόσο, δεδομένου ότι κανένα από αυτά τα μηνύματα δεν είναι εχθρικό με κανέναν τρόπο, δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να λέω στα εγγόνια μου ότι τα φιλούν όταν τα σκυλιά μου τα γλείφουν. Πρόκειται σίγουρα για έναν τόσο ακίνδυνο μύθο όσο ο Άγιος Βασίλης.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/canine-corner/202206/are-dog-licks-really-kisses

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να προετοιμαστείτε για την υιοθεσία ενός κακοποιημένου σκύλου και πώς να τον διαχειριστείτε στο σπίτι
4 λόγοι που τα σκυλιά ωφελούν την ψυχολογική, κοινωνική και σωματική ευεξία ενός παιδιού
Η μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων που αφήνει αδέσποτα ζώα να κοιμούνται μέσα παρέχοντάς τους καταφύγιο
7 λόγοι που αξίζει να υιοθετήσετε έναν σκύλο στην οικογένειά σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση