«Γόπα project»: Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα ανακύκλωσης αποτσίγαρων ταξίδεψε στη Λέρο!

Το πρόγραμμα καλεί τους καπνιστές να ψηφίσουν με τη γόπα τους απαντώντας σε μία ερώτηση που συνήθως αλλάζει κάθε εβδομάδα.

«Γόπα project»: Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα ανακύκλωσης αποτσίγαρων ταξίδεψε στη Λέρο!

Στον Δήμο Λέρου ταξίδεψε το περιβαλλοντικό πρόγραμμα “Γόπα Project”. Ήδη τα κουτιά ανακύκλωσης αποτσίγαρων έχουν στηθεί τε παραλίες του νησιού περιμένοντας τους καπνιστές να… εκφράσουν την άποψή τους.

Το πρόγραμμα καλεί τους καπνιστές να ψηφίσουν με τη γόπα τους απαντώντας σε μία ερώτηση που συνήθως αλλάζει κάθε εβδομάδα. μία από τις δύο απαντήσεις που αναγράφονται στο κίτρινο κουτί, Οι καπνιστές ψηφίσουν μία από τις δύο απαντήσεις Τα αποτσίγαρα στοιβάζονται πίσω από δύο διάφανες στήλες, ενώ το ύψος τους δείχνει ποια απάντηση είναι η πιο δημοφιλής.

Advertisment

Ήδη τοποθετήθηκαν πέντε κουτιά ανακύκλωσης αποτσίγαρων στις παρακάτω παραλίες του νησιού: Μπλεφούτι, Γούρνα, Άλιντα, Παντέλι και Ξηρόκαμπο.

Ο σκοπός του προγράμματος είναι η ανακύκλωση των συλλεγόμενων αποτσίγαρων. Τα συλλεγόμενα, μέσω του προγράμματος αποτσίγαρα, εξάγονται προς ανακύκλωση σε Γαλλική εταιρεία ανακύκλωσης. Σε διαδικασία κομποστοποίησης προωθούνται ο καπνός, το χαρτί και η στάχτη, ενώ από το φίλτρο του τσιγάρου παράγονται νέα ανακυκλωμένα βιομηχανικά προϊόντα.

Το “γόπα project” είναι ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα, συλλογής και ανακύκλωσης αποτσίγαρων, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Αύγουστο του 2019 στο δήμο της Αθήνας. Μεγάλα κίτρινα «τασάκια» τοποθετήθηκαν στους δρόμους της Αθήνας, με σκοπό να εκπαιδεύσουν τους πολίτες.

Advertisment

Τα ερωτήματα του «γόπα project” προετοιμάζονται από την ομάδα που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του, η οποία φιλοδοξεί το προϊόν της να απευθύνεται σε όλους τους πολίτες με σκοπό να τους ευαισθητοποιήσουν σε μια καλύτερη συμπεριφορά στους δημόσιους χώρους με λιγότερα απορρίμματα στην πόλη. Τα μεγάλα κίτρινα τασάκια φιλοδοξούν να προσελκύσουν τους καπνιστές να πετάξουν εκεί τα αποτσίγαρά τους –κοινώς γόπες- αντί να τα εναποθέσουν στους δρόμους ή στα πεζοδρόμια…

Η αλήθεια είναι ότι αν ρωτήσει κανείς πολλούς καπνιστές στις πόλεις γιατί πετούν τα αποτσίγαρά τους στους δρόμους θα τους απαντήσουν γιατί δεν υπάρχουν τασάκια.

Θεσσαλονίκη, Πάρος, Κως, Νίσυρος, Χαλκίδα, Χαλκιδική, καθώς και πολλές γειτονιές της πρωτεύουσας είναι προορισμοί που φιλοξένησαν τα ασυνήθιστα τασάκια με τις ερωτήσεις που ενθαρρύνουν τους καπνιστές να τα χρησιμοποιήσουν και να σέβονται τους δημόσιους χώρους αντί να δημιουργούν απορρίμματα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Minerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο
Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση