,

Ανακαλύφθηκαν νέα κύτταρα, που συμβάλλουν στην υγεία του αναπνευστικού συστήματος

Tα νέα κύτταρα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε ορισμένες ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Ένα νέο είδος κυττάρων που βρίσκονταν κρυμμένα μέσα στους πνεύμονες, ανακάλυψαν επιστήμονες. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature» , οι ερευνητές εντόπισαν στους πνεύμονες και συγκεκριμένα στις ευαίσθητες, διακριτικές διόδους των πνευμόνων, το νέο είδος κυττάρων που μάλιστα, είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του αναπνευστικού.

Οι συγγραφείς της έρευνας δήλωσαν ότι τα κύτταρα αυτά που ονομάσθηκαν εκκριτικά κύτταρα των αναπνευστικών αεραγωγών (RAS), υπάρχουν στις μικροσκοπικές, διακλαδιζόμενες διόδους -γνωστές ως βροχγιόλια- που καλύπτονται από τις κυψελίδες και αυτός ήταν και ο λόγος που είχαν καταφέρει να παραμείνουν κρυφά μέχρι σήμερα.

Advertisment

Τα νέα κύτταρα RAS (Respiratory Airway Secretory) μοιάζουν με τα βλαστικά κύτταρα ((κύτταρα «λευκού καμβά», τα οποία μπορούν να διαφοροποιηθούν σε οποιοδήποτε άλλο τύπο κυττάρου στο σώμα) και έχουν τη δυνατότητα να επιδιορθώνουν τα κατεστραμμένα κύτταρα των κυψελίδων που υπάρχουν στους πνεύμονες καθώς και να μετασχηματίζονται σε νέα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα νέα κύτταρα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε ορισμένες ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Θεωρητικά, μπορούν να αποτρέψουν ή να ανακουφίσουν την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), αποκαθιστώντας τις κατεστραμμένες κυψελίδες.

«Πραγματικά δεν ξέρουμε ακόμη αν αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιθανή θεραπεία για τη ΧΑΠ. Εντούτοις, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΧΑΠ είναι μια ασθένεια για την οποία γνωρίζουμε πολύ λίγα, κάθε νέα γνώση θα πρέπει να βοηθήσει τον τομέα, να αρχίσει να σκέφτεται νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερες θεραπείες», είπαν οι ερευνητές.

Advertisment

Μιλώντας στο Live Science, ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Edward Morrisey, είπε: «Τα κύτταρα RAS είναι αυτό που έχουμε ονομάσει προαιρετικά προγονικά κύτταρα, πράγμα που σημαίνει ότι δρουν και ως προγονικά κύτταρα και έχουν επίσης σημαντικούς λειτουργικούς ρόλους στη διατήρηση της υγείας των αεραγωγών. Αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα RAS διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση υγιών πνευμόνων».

Τα κύτταρα RAS εκκρίνουν μόρια που διατηρούν την υγρή επένδυση κατά μήκος των βρογχιολίων, μεγιστοποιώντας την αποτελεσματικότητα των πνευμόνων και συμβάλλοντας στην αποτροπή της κατάρρευσης των μικροσκοπικών αεραγωγών. Επιπλέον, λειτουργούν ως προγονικά κύτταρα για τα κυψελιδικά κύτταρα τύπου 2 (ΑΤ2), έναν ειδικό τύπο κυψελίδων, που εκκρίνει μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για την επισκευή άλλων κατεστραμμένων κυψελίδων.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Έκθεση σε παγωμένο νερό: Τα «ναι» και τα «όχι» ενός νευροεπιστήμονα
Γιατί αλλάζει το βάρος μας κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση