Καθιστική ζωή: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο άνοιας

Οι ενήλικες που περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους καθισμένοι, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια.

Καθιστική ζωή: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο άνοιας

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι ενήλικες που κάθονται πολύ, όπως στη δουλειά ή ενώ βλέπουν τηλεόραση, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ένα εγκεφαλικό πρόβλημα που ονομάζεται άνοια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ηλικιωμένοι που κάθονται μπροστά σε υπολογιστή ή τηλεόραση για περισσότερες από 10 ώρες την ημέρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ένα πρόβλημα μνήμης που ονομάζεται άνοια. Μια ομάδα 50.000 ηλικιωμένων φορούσαν ειδικές συσκευές στους καρπούς τους που μετρούσαν πόσο κινούνταν για μια ολόκληρη εβδομάδα.

Advertisment

Οι ειδικοί παρακολουθούσαν την κίνησή τους όλη την ώρα. Στην αρχή της μελέτης, τα άτομα στη μελέτη δεν είχαν μια πάθηση που ονομάζεται άνοια, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη και τις ικανότητές τους σκέψης. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν ειδικό τρόπο να υπολογίσουν τα πράγματα που ονομάζεται αλγόριθμος για να εξετάσουν τις πληροφορίες και να διαχωρίσουν τις ενέργειες των ανθρώπων σε ομάδες με βάση το πόσο κινούσαν το σώμα τους. Έπειτα από έξι χρόνια, οι ερευνητές εξέτασαν αρχεία από νοσοκομεία και έναν κατάλογο ανθρώπων που είχαν πεθάνει.

Διαπίστωσαν ότι 414 άτομα στη μελέτη είχαν αναπτύξει άνοια. Αφού εξετάσουμε πολλά διαφορετικά πράγματα όπως πόσο ηλικιωμένοι είναι, αν είναι αγόρι ή κορίτσι, πόσο σχολείο πήγαν, ποια φυλή είναι, εάν έχουν κάποια ασθένεια, αν η οικογένειά τους έχει ιστορικό άνοιας και πώς ζουν τη ζωή τους (όπως εάν ασκούνται, τρώνε υγιεινά, καπνίζουν, πίνουν αλκοόλ και νιώθουν ψυχικά καλά), οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το να μην κινούνται πολύ καθιστά πιο πιθανό για κάποιον να εμφανίσει άνοια.

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο κίνδυνος άνοιας αυξάνεται γρήγορα μετά από 10 ώρες καθημερινής καθιστικής θέσης, ανεξάρτητα από τον χρόνο καθίσματος», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Gene Alexander από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος που αφιερώνει κάποιος καθισμένος μπορεί να επηρεάσει το πόσο πιθανό είναι να αναπτύξει άνοια. Αλλά αν κάποιος κάθεται για λιγότερο από 10 ώρες την ημέρα, δεν φαίνεται να αυξάνει τόσο τον κίνδυνο. Τα αποτελέσματα κοινοποιήθηκαν σε ένα ειδικό βιβλίο για επιστήμονες που ονομάζεται JAMA.

Advertisment

Με πληροφορίες από onmed.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

H εύκολη κίνηση που μακραίνει τη ζωή και σώζει την καρδιά – Kάντε την καθημερινά
Kαρκίνος: Η βιταμίνη που αλλάζει το μικροβίωμα και προστατεύει από τη νόσο | Έλληνας ερευνητής αποκαλύπτει
Δέρμα: Το σύμπτωμα που «προδίδει» ότι το έντερο νοσεί
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση