Δορυφόρος της NASA κατέγραψε το σπάνιο φαινόμενο Cloud Streets στη Γροιλανδία

Το φαινόμενο δείχνει ότι ψυχροί και ισχυροί άνεμοι πνέουν πάνω από συγκριτικά θερμότερα νερά

Ένα σπάνιο και εντυπωσιακό φαινόμενο κατέγραψε το φασματοραδιόμετρο απεικόνισης μέτριας ανάλυσης (MODIS) στο δορυφόρο Aqua της NASA, πάνω από τη Θάλασσα του Λαμπραντόρ στη Γροιλανδία.

Advertisment

Για λίγες φορές κάθε άνοιξη, πάνω από τη Θάλασσα του Λαμπραντόρ, ο ουρανός γεμίζει με παράλληλες, μακριές σειρές από πυκνά σύννεφα. Αυτή η οργάνωση των νεφών είναι γνωστή ως φαινόμενο Cloud Streets και δημιουργεί μια καταπληκτική εικόνα με τεράστιους δρόμους από σύννεφα που κατακλύζουν τον ουρανό και καθρεφτίζονται στα ανοιχτά νερά μεταξύ Λαμπραντόρ, Καναδά και νοτιοδυτικής Γροιλανδίας.

Να σημειωθεί ότι, η Θάλασσα του Λαμπραντόρ σχηματίσθηκε από την απομάκρυνση της Βορειοαμερικανικής τεκτονικής πλάκας από την πλάκα της Γροιλανδίας, μία κίνηση που άρχισε πριν από 60 εκατομμύρια χρόνια περίπου και σταμάτησε πριν από περίπου 40 εκατομμύρια χρόνια.

Το μέγιστο μήκος της Θάλασσας του Λαμπραντόρ ανέρχεται στα 1000 χιλιόμετρα περίπου, ενώ το μέγιστο πλάτος της σε 920 χιλιόμετρα. Η έκτασή της είναι 841.000 τ.χλμ. (3,5 φορές η έκταση του Αιγαίου Πελάγους).

Advertisment

Η θερμοκρασία των νερών της Θάλασσας του Λαμπραντόρ κυμαίνεται μεταξύ -1ο C το χειμώνα και 5ο – 7ο C το καλοκαίρι. Η αλμυρότητα είναι σχετικώς χαμηλή, 3,1- 3,49 %. Τα 2/3 της επιφάνειάς της καλύπτονται από πάγο το χειμώνα ενώ οι παλίρροιες συμβαίνουν δύο φορές την ημέρα και φθάνουν σε διαφορά στάθμης τα 4 μέτρα.

Πώς σχηματίζονται οι δρόμοι από νέφη

Το φαινόμενο δείχνει ότι ψυχροί και ισχυροί άνεμοι πνέουν πάνω από συγκριτικά θερμότερα νερά, όταν ο θαλάσσιος πάγος έχει αρχίσει ήδη να λιώνει ωστόσο υπάρχει ακόμη πολύς πάνω από τη γη και τη θάλασσα ώστε να παράγει πολύ κρύο και ξηρό αέρα και αρκετό νερό ώστε ο αέρας να μπορεί να αντλεί υγρασία και να σχηματίσει τα νέφη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο παγωμένος αέρας που θερμαίνεται από την επιφάνεια του ωκεανού να σχηματίζει ισχυρά ρεύματα αέρα που κινείται προς τα πάνω. Αυτός ο υγρός αέρας ανεβαίνει μέχρι να συναντήσει μια θερμοκρασιακή αναστροφή, που αναγκάζει τον αέρα να κυλήσει και να σχηματίσει παράλληλους κυλίνδρους περιστρεφόμενου αέρα. Στην πάνω πλευρά των κυλίνδρων σχηματίζονται σύννεφα ενώ στην κάτω πλευρά, ο ουρανός γίνεται καθαρός, «ζωγραφίζοντας» μια υπέροχη εικόνα στον ουρανό.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα
Ελαφοκομείο Ρόδου: Βρέθηκαν δεκάδες νεκρά και παρατημένα ελάφια | Σκληρές εικόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση