,

Τα επιτραπέζια παιχνίδια μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

Τα παιχνίδια δεν προσφέρουν μόνο διασκέδαση, κρατούν τον νου μας σε εγρήγορση.

Τα επιτραπέζια παιχνίδια μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

Τα παιχνίδια δεν προσφέρουν μόνο διασκέδαση, κρατούν τον νου μας σε εγρήγορση. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται να είναι το κύριο συμπέρασμα μιας σειράς πρόσφατων μελετών που αναδεικνύουν τα γνωστικά οφέλη των βιντεοπαιχνιδιών.

Για παράδειγμα, ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μόνο 1 ώρα παιχνιδιού βελτιώνει την προσοχή και άλλες μελέτες έχουν καταδείξει ότι τα παιχνίδια που περιλαμβάνουν σκοποβολή συγκεκριμένα βελτιώνουν τις γνωστικές μας ικανότητες.

Advertisment

Όσον αφορά τους μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες, τα οφέλη των παιχνιδιών φαίνεται να είναι ακόμα μεγαλύτερα. Από εφαρμογές για την εξάσκηση του εγκεφάλου μέχρι 3d video games, όλα τα είδη παιχνιδιού φαίνεται να αντιστρέφουν την γνωστική εξασθένιση που σχετίζεται με την διαδικασία γήρανσης.

Αλλά τι συμβαίνει με τα επιτραπέζια παιχνίδια και τα σταυρόλεξα; Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου θέλησαν να εξετάσουν μια πιθανή σχέση. Ο Drew Altschul από τη Σχολή φιλοσοφίας, Ψυχολογίας και Επιστημών της Γλώσσας συνέγραψε με τους ερευνητικούς του συνεργάτες τα αποτελέσματα μιας ενδιαφέρουσας μελέτης. Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στο The Journals of Gerontology.

Ο Drew Altschul από τη Σχολή φιλοσοφίας, Ψυχολογίας και Επιστημών της Γλώσσας συνέγραψε με τους ερευνητικούς τους συνεργάτες τα αποτελέσματα μιας ενδιαφέρουσας μελέτης. Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στο The Journals of Gerontology.

Advertisment

Οι επιστήμονες εξέτασαν 1.091 συμμετέχοντες που είχαν γεννηθεί το 1936 και των οποίων τα δεδομένα υπήρχαν ήδη καταχωρημένα από προηγούμενες έρευνες. Οι ερευνητές αρχικά αξιολόγησαν τις γνωστικές λειτουργίες των συμμετεχόντων όταν ήταν 11 ετών, και αργότερα στις ηλικίες 70, 73, 76 και 79 ετών μέσω γνωστικών τεστ.

Ως μέρος της νέας έρευνας, οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να τους εξηγήσουν πόσο συχνά έπαιζαν επιτραπέζια, χαρτιά, σκάκι, bingo ή σταυρόλεξα στα 70 και στα 76 τους. Η ανάλυση βρήκε ότι όσοι έπαιζαν περισσότερο παιχνίδια στα 70 τους ήταν πιθανότερο να διατηρήσουν σε υγιή επίπεδα τις γνωστικές τους λειτουργίες στα μετέπειτα χρόνια.

Παίζουμε επιτραπέζια για να μειώσουμε την γνωστική εξασθένιση

Συγκεκριμένα, όσοι ανέφεραν ότι έπαιζαν επιτραπέζια παιχνίδια στα 70 τους εμφάνισαν λιγότερη γνωστική εξασθένιση από τα 11 τους χρόνια μέχρι τα 70, και λιγότερη εξασθένιση από τα 70 έως τα 79 τους.

Οι ερευνητές σχολίασαν πως η ευεργετική τους αυτή δύναμη δεν οφείλεται στον παράγοντα της κοινωνικοποίησης, αλλά στην πρόκληση που θέτουν στον εγκέφαλό μας, όπως συμβαίνει και με άλλες δραστηριότητες, δηλαδή το διάβασμα, τη γραφή και τη δια βίου μάθηση.

Πηγή: academic.oup.com/psychsocgerontology/advance-article/doi/10.1093/geronb/gbz149/5628188

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ολιστικός ιατρός και ολιστική ιατρική: Τι είναι και πώς θα βρείτε τον σωστό για εσάς
18 τρόποι για να μειώσετε το φούσκωμα στην κοιλιά
Πώς να συνδυάσετε το μαγνήσιο για να γεμίσετε τις αποθήκες του σώματός σας
Ταχυκαρδία: Πότε μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση