, ,

Πώς να κάνουμε αποτελεσματικά detox… στο μυαλό μας

Υπάρχουν απλοί τρόποι για ένα αποτελεσματικό mind detox που μπορούμε να εφαρμόσουμε μόνοι μας.

Πολύ νερό, φυσικοί χυμοί, ελαφριά διατροφή χωρίς κρέας και γαλακτοκομικά και άσκηση είναι συχνά το περιεχόμενο μιας συνταγής αποτοξίνωσης για το σώμα μας. Ποια είναι η ανάλογη όμως όταν θέλουμε να κάνουμε μόνοι μας ένα detox στο μυαλό μας;

Υπάρχουν απλοί τρόποι για ένα αποτελεσματικό mind detox που μπορούμε να εφαρμόσουμε μόνοι μας.

Απλά «μαθήματα» διαλογισμού

Ο διαλογισμός εντάσσεται εύκολα στην καθημερινότητά μας. Καθόμαστε άνετα, χαλαρώνουμε τους μύες και αναπνέουμε μέσα από το διάφραγμα. Με χαλαρούς ώμους, κοιλιά ακόμη κα μύες στο πρόσωπο, αναπνέουμε βαθιά από τη μύτη γεμίζοντας με αέρα την κοιλιά και στη συνέχεια εκπνέουμε από το στόμα. Αφήνουμε τις σκέψεις να φύγουν αργά από το μυαλό μας και προσπαθούμε να συγκεντρωθούμε στις αισθήσεις μας.

Γυμναστική και για το μυαλό

Ενώ τα οφέλη της γυμναστικής είναι σε όλους γνωστά για τη βελτίωση της υγείας και της φυσικής μας κατάστασης, δεν έχουνε συνειδητοποιήσει τα οφέλη της άσκησης για το μυαλό. Η γυμναστική συμβάλλει στη βελτίωση της συγκέντρωσής μας, αναβαθμίζει την ποιότητα του ύπνου και μειώνει τα επίπεδα του άγχους.

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της άσκησης, το μυαλό αδειάζει από τις σκέψεις που μας πιέζουν και μας αγχώνουν κατά τη διάρκεια της μέρας.
Το περπάτημα αποτελεί έναν καλό τρόπο για να αναζωογονήσουμε το μυαλό, εστιάζοντας με όλες μας τις αισθήσεις στο περιβάλλον, στα χρώματα, τα αρώματα και τα ακούσματα της φύσης.

Ο ύπνος δεν είναι πολυτέλεια

Στην εποχή που ζούμε συχνά αντιμετωπίζουμε τον ύπνο ως πολυτέλεια. ‘Όμως ο ύπνος αποτελεί μια από τις βασικές ανάγκες του οργανισμού, αντίστοιχη με εκείνες για νερό και τροφή. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο οργανισμός αποκαθιστά τυχόν βλάβες στα συστήματά του, το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται, ενώ ο εγκέφαλος οργανώνει αναμνήσεις και εμπειρίες που είχαμε μέσα στην ημέρα. Επιπλέον, ο ύπνος συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, στον έλεγχο της όρεξής, στις αντοχές και στην αποδοτικότητά μας. Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος λοιπον είναι σημαντικός για να αναζωογονήσουμε το σώμα και το μυαλό μας.

Χαλάρωση με τη βοήθεια του νερού

Κάνοντας το ντους μια μικρή ιεροτελεστία συνήθως στο τέλος της μέρας, χαλαρώνουμε με την αίσθηση και τους ήχους του νερού που πέφτει πάνω μας και παίρνουμε βαθιές ανάσες για ένα λεπτό.

Αν η καθημερινότητα μας έχει τα περιθώρια του χρόνου, μπορούμε να γεμίσουμε την μπανιέρα με άλατα και να απολαύσουμε ένα επίσης χαλαρωτικό μπάνιο.

Off στις ηλεκτρονικές συσκευές

Κινητό, tablet, υπολογιστής μπαίνουν όλα στην άκρη ή στο… αθόρυβο τουλάχιστον το βράδυ, καθώς λίγη ώρα μακριά από την ψηφιακή τεχνολογία είναι πραγματικά αναζωογονητική, ειδικά αν συνδυαστεί με έναν περίπατο στο πάρκο της γειτονιάς.

Ευχάριστες σκέψεις πριν τον ύπνο

Η προετοιμασία για ύπνο είναι σημαντική υπόθεση, αφού θα πρέπει να αποβάλλουμε την ένταση της μέρας. Ένας εύκολος τρόπος είναι να ξαπλώσουμε στο κρεβάτι με ελαφρώς ανοιχτά χέρια και πόδια και κλειστά μάτια και να προσπαθήσουμε να αποβάλλουμε το άγχος, φέρνοντας στη σκέψη μας όμορφές εικόνες. Έτσι ηρεμούμε και εξασφαλίζουμε ποιοτικό ύπνο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε