,

Η σχέση ανάμεσα στο μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα και πώς αυτή επηρεάζει την υγεία μας

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο ανοσομεταβολισμός;

Η σχέση ανάμεσα στο μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα και πώς αυτή επηρεάζει την υγεία μας

Γιατί οι διαφορετικές ασθένειες απαιτούν και διαφορετικές προσεγγίσεις στη διατροφή; Αυτό είναι ευκολότερο να το απαντήσουμε μόλις καταλάβουμε τη σύνδεση ανάμεσα στο μεταβολισμό και στο ανοσοποιητικό μας.

Αν ενώσουμε αυτές τις δύο λέξεις, παίρνουμε τον ανοσομεταβολισμό, μια επαναστατική έννοια, η οποία τα τελευταία χρόνια ερευνάται. Η ιδέα εδώ είναι βασική, αλλά ισχυρή: Διαφορετικά σημεία του ανοσοποιητικού συστήματος θέλουν διαφορετικές διατροφές. Και αν τα θρέψουμε καταλλήλως, μπορούμε να διασφαλίσουμε και καλύτερη υγεία.

Advertisment

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο ανοσομεταβολισμός;

Ο ανοσομεταβολισμός είναι μία πλευρά μιας μεγαλύτερης ιστορίας που ξεδιπλώνεται σε σχέση με το ανοσοποιητικό σύστημα. Έχουν ειπωθεί πολλά για τη σημασία του ανοσοποιητικού, η οποία ξεπερνά τα ζητήματα του κρυολογήματος και της γρίπης. Το νέο σκεπτικό γύρω από αυτό το ζήτημα έχει να κάνει με την αναζωογόνηση, την ισορροπία και την ανθεκτικότητα και όχι απλώς με μια σύντομη ανάταση.

Ο μεταβολισμός είναι ο τρόπος που επεξεργαζόμαστε τα καύσιμα και παράγουμε ενέργεια και συνδέεται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Η επιστήμη μας δείχνει ότι διαφορετικά ανοσοκύτταρα ζητούν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά.

Κάποια κύτταρα ενεργοποιούνται σε σήμα κινδύνου – από έναν ιό που έχει εισβάλει μέχρι έναν στραμπουληγμένο αστράγαλο – και προτιμούν τα σάκχαρα ως γρήγορο καύσιμο. Αυτή η μετατροπή της γλυκόζης σε καύσιμο είναι μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκόλυση.

Advertisment

Είναι σημαντική εκείνη τη στιγμή, αλλά δεν ταιριάζει στον μακροπρόθεσμο στόχο ισορροπίας. Όταν αυτή η οδός ενεργοποιείται από λάθος ανοσοκύτταρα για πολύ καιρό, αυτό μπορεί να σημαίνει φλεγμονή και μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα στο σώμα σας.

Από την άλλη, όταν τα πράγματα χρειάζεται να ηρεμήσουν, στρεφόμαστε στα λιπαρά. Η οξείδωση λιπαρών οξέων παρέχει καύσιμο στα ανοσοκύτταρα που έχουν σχεδιαστεί για να ηρεμήσουν την ανοσολογική σας απόκριση και να μειώσουν τη φλεγμονή. Μπορείτε να καταλάβετε πού οδηγεί αυτό.

Δεδομένου ότι ο ανοσομεταβολισμός μας λέει ότι διαφορετικά ανοσοκύτταρα προτιμούν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για καύσιμο, η διατροφή μας, μέσω του μεταβολισμού, μπορεί να επηρεάσει την ανοσολογική μας απόκριση.

Πώς να θρέψουμε αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Εάν ορισμένα από τα ανοσοποιητικά σας κύτταρα προτιμούν λιπαρά και άλλα σάκχαρα, τότε η διατροφή έχει σημασία. Η τροφή που τρώτε παίζει σημαντικό ρόλο στην ικανότητα του ανοσοποιητικού  σας συστήματος να καταπολεμά τη μόλυνση και να καθαρίζει τα κύτταρα σας από υπολείμματα που σχετίζονται με την ηλικία.

Αυτή είναι η πραγματική υπόσχεση της διατροφικής εξατομίκευσης. Πιστεύω ότι μια μέρα σύντομα, θα είμαστε σε θέση να προσαρμόσουμε τη διατροφή ενός ατόμου για να διαμορφώσουμε τα σήματα ενός ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκεται σε αταξία, όπως μετράται από απλούς μεταβολικούς δείκτες που χρησιμοποιούμε σε σχέση με την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος.

Για την ακρίβεια, νομίζω ότι φτάνουμε ήδη εκεί. Η μετατροπή των θρεπτικών ουσιών σε ενέργεια για τα ανοσοκύτταρα συμβαίνει στα μιτοχόνδρια, και για άλλη μια φορά, διαφορετικά θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν μια διαφορετική απόκριση. Εάν τροφοδοτείτε τα μιτοχόνδρια σας με τα σωστά φυτοθρεπτικά συστατικά, μπορείτε να βοηθήσετε στην εξισορρόπηση της ανοσίας σας.

Αναζητήστε βασικά φλαβονοειδή, όπως η ρουτίνη, η κουερσετίνη, η διοσμίνη, η λουτεολίνη και η εσπεριδίνη για να στηρίξετε τις λειτουργίες. Η ισορροπία μεταξύ προ- και αντιοξειδωτικών είναι επίσης βασική, η οποία επιτυγχάνεται με θρεπτικά συστατικά όπως κουρκουμίνη, βιταμίνη Ε και Ginkgo biloba.

Jeffrey Bland, λειτουργικός ιατρός 

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση