Τα 4 στάδια του κρυολογήματος και τι να περιμένουμε από το καθένα

Τα ήπια συμπτώματα δεν υποδηλώνουν ότι δεν είμαστε μεταδοτικοί, γι' αυτό χρειάζεται να προσέχουμε σε κάθε στάδιο.

Τα 4 στάδια του κρυολογήματος και τι να περιμένουμε από το καθένα

Το κρυολόγημα θεωρείται συχνά ως ένα συγκεκριμένο είδος ασθένειας, αλλά υπάρχουν πολλοί ιοί που μπορούν να το προκαλέσουν. Επομένως, υπάρχουν κάποια κοινά στάδια που περνά ένα κρυολόγημα στους περισσότερους ανθρώπους, σύμφωνα με άρθρο του mindbodygreen. Ανάλογα με το ποιον ρωτάτε, τα ονόματα των σταδίων μπορεί να διαφέρουν λίγο, αλλά το γενικό χρονοδιάγραμμα είναι το ίδιο.

Τα 4 στάδια του κρυολογήματος και τι να περιμένουμε από το καθένα

1. Μόλυνση/ έκθεση

Το πρώτο στάδιο του κρυολογήματος είναι η μόλυνση ή η αρχική έκθεση σε έναν ιό που προκαλεί το κρυολόγημα. Σε αυτό το στάδιο, έχουμε έρθει σε επαφή με ένα παθογόνο μικροοργανισμό που έχει την ευκαιρία να προκαλέσει κρυολόγημα, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη συμπτώματα. Είναι αρκετά πιθανό να είμαστε μεταδοτικοί κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου. Και σε αυτό το σημείο, πιθανότατα δεν γνωρίζουμε καν ότι σε λίγες ώρες/μέρες θα έχουμε συμπτώματα κρυολογήματος.

Advertisment

2. Επώαση (1 έως 3 ημέρες)

Το επόμενο στάδιο είναι η επώαση. Αυτό είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της μόλυνσης και της εμφάνισης των συμπτωμάτων. Σύμφωνα με την Darria Long Gillespie, ιατρό επειγόντων περιστατικών που μίλησε στο mindbodygreen, το στάδιο αυτό διαρκεί συνήθως μεταξύ 24 και 72 ωρών (ή μία έως τρεις ημέρες).

3. Εμφάνιση συμπτωμάτων (7 έως 10 ημέρες)

Μετά την περίοδο επώασης ακολουθεί η εμφάνιση των συμπτωμάτων, η οποία διαρκεί κατά μέσο όρο 7 έως 10 ημέρες, ενώ ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν παρατεταμένο βήχα για έως και δύο εβδομάδες. Αυτό το στάδιο μπορεί να αναλυθεί περαιτέρω σε δύο επιμέρους: πρώιμα συμπτώματα και η κορύφωση των συμπτωμάτων.

Στάδιο 1: Πρώιμο

Advertisment

Το πρώιμο συμπτωματικό στάδιο χαρακτηρίζεται από ήπια δυσφορία, όπως ένα τσίμπημα στο λαιμό, κάποια κόπωση και ρινική καταρροή. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου είναι δύσκολο να καταλάβετε αν έχετε κρυολόγημα ή αλλεργίες. Ακόμα πιο δύσκολο είναι το γεγονός πως αυτό το στάδιο είναι κυριολεκτικά δυσδιάκριτο και από άλλους τύπους λοιμώξεων. Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε ακούσει να λένε «Μην ανησυχείτε, δεν είναι μεταδοτικό», αλλά η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που υπάρχουν συμπτώματα, υπάρχει σίγουρα και μετάδοση.

Στάδιο 2: Κορύφωση

Μετά τα πρώιμα συμπτώματα έρχεται η κορύφωση. Αυτή συνήθως ξεκινά λίγες ημέρες από την εμφάνιση των πρώιμων συμπτωμάτων, αλλά μπορεί και να διαρκεί μια ή δύο εβδομάδες σε ορισμένους ασθενείς. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, τα συμπτώματα εξελίσσονται σε πλήρες κρυολόγημα, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει συμφόρηση, πόνους στο σώμα, φτέρνισμα, ρινική καταρροή, πονόλαιμο και βήχα. Σε αυτό το στάδιο, το οποίο διαρκεί περίπου 2 έως 3 ημέρες, είμαστε πιο μεταδοτικοί.

4. Ανάρρωση/τέλος

Το τέταρτο στάδιο είναι όταν αρχίζουμε επιτέλους να νιώθουμε καλύτερα. Μπορεί να μην αισθανόμαστε 100% καλά, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο. Αυτό το στάδιο ξεκινά γενικά περίπου 7 έως 10 ημέρες μετά την έναρξη του συμπτωματικού σταδίου, αλλά μπορεί να χρειάζονται και εβδομάδες έως και ένας μήνας για να ολοκληρωθεί ο κύκλος, ανάλογα με τον οργανισμό του κάθε ασθενή.

Είναι σημαντικό να το έχετε κατά νου ότι ο καθένας μπορεί να εμφανίσει διαφορετική διάρκεια και σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Άλλοι παράγοντες, όπως οι συνθήκες διαβίωσης, η οικονομική ασφάλεια και η δυνατότητα να πάρουμε άδεια από τη δουλειά για ξεκούραση, παίζουν επίσης ρόλο στο πόσο σοβαρά είναι τα κρυολογήματα, γι’ αυτό και διαφορετικοί πληθυσμοί θα υποφέρουν από κρυολογήματα περισσότερο και συχνότερα.

Πηγή:

mindbodygreen.com/articles/stages-of-a-cold

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

6 συνήθειες πριν τον ύπνο που βοηθούν στην σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς
Γηρατειά: Επιβραδύνεται δραματικά η αύξηση του προσδόκιμου ζωής | Η ανάγκη για νέες θεραπείες
4 είδη τροφών που βοηθούν στην αντιμετώπιση των φραγμένων αρτηριών
Αλτσχάιμερ: Ο ρόλος του μικροβιώματος του εντέρου στην ανάπτυξη της νόσου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση