,

Τελικά είναι ή όχι ο ενεργός άνθρακας θησαυρός;

Ο ενεργός άνθρακας είναι σήμερα ένα από το δυνατά trend στον χώρο της ομορφιάς.

Ο ενεργός άνθρακας είναι σήμερα ένα από το δυνατά trend στον χώρο της ομορφιάς. Μάσκες, scrub, προϊόντα καθαρισμού, διάφορα είδη περιποίησης, καθώς και οδοντόκρεμες έχουν πλέον το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα που υποδηλώνει την παρουσία του ενεργού άνθρακα (κάρβουνο).

Στον χώρο του καθαρισμού και της υγιιεινής των δοντιών συναντάμε πολλές οδοντόκρεμες με ενεργό άνθρακα, τόσο στην αγορά όσο και στο διαδίκτυο. Πόσο ασφαλείς, όμως, είναι οι οδοντόκρεμες που περιέχουν ενεργό άνθρακα και σε ποιο βαθμό πραγματοποιούν τις υποσχέσεις τους για φυσική λεύκανση δοντιών;

H Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία, μετά από σχετική μελέτη τονίζει ότι «οι οδοντίατροι θα πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να είναι προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν οδοντόκρεμες με άνθρακα με αναπόδεικτους ισχυρισμούς αποτελεσματικότητας και ασφάλειας».

Ο ενεργός άνθρακας (ο τύπος κάρβουνου που χρησιμοποιείται σε προϊόντα ομορφιάς και οδοντόκρεμες) είναι μια σκόνη λεπτών κόκκων που παρασκευάζεται από ξύλο, κέλυφος καρύδας και άλλες φυσικές ουσίες που οξειδώνονται υπό ακραία θερμοκρασία.

Τα υπέρ….

Αν και πρόκειται για σχετικά νέο προϊόν, τα οφέλη της οδοντόκρεμας με ενεργό άνθρακα που γνωρίζουν οι ειδικοί σήμερα είναι τα ακόλουθα:
-Βοηθά στην απομάκρυνση επιφανειακών λεκέδων στα δόντια.
-Συμβάλλει στη αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος.
-Βοηθά στην αποφυγή λεκέδων όταν χρησιμοποιείται περιστασιακά μετά από έναν επαγγελματικό καθαρισμό.

… και τα Κατά

Υπάρχουν ωστόσο και μειονεκτήματα που συνοψίζονται στα εξής:

-Το πρώτο μειονέκτημα της οδοντόκρεμας με ενεργό άνθρακα εστιάζεται στο γεγονός ότι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά της και η ασφάλειά της δεν είναι ακόμη γνωστά.

-Οι περισσότερες οδοντόκρεμες αυτής της κατηγορίας δεν περιέχουν φθόριο, που είναι σημαντικό για την πρόληψη της τερηδόνας.

-Είναι λειαντική ουσία και μπορεί να φθείρει το σμάλτο των δοντιών κάνοντάς τα να φαίνονται κίτρινα.

-Δεν αφαιρεί λεκέδες που υπάρχουν κάτω από το σμάλτο.

-Η συχνή χρήση μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στο δόντια.

-Είναι άγνωστη η επίδρασή του σε αποκαταστάσεις δοντιών, όπως γέφυρες κ.λπ.

Και η λεύκανση;

 

Ο ενεργός άνθρακας μπορεί να βοηθήσει στην αφαίρεση των επιφανειακών λεκέδων. Δεν υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι μπορεί να λειτουργήσει σε λεκέδες κάτω από το σμάλτο των δοντιών ή ότι παρέχει φυσική λεύκανση

Για την λεύκανση των δοντιών ένα προϊόν θα πρέπει να δράσει στην επιφάνεια του δοντιού αλλά και σε ενδογενείς λεκέδες, οι οποίοι βρίσκονται κάτω από το σμάλτο.

Προς το παρόν η λεύκανση δεν περιλαμβάνεται στα επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη του ενεργού άνθρακα στις οδοντόκρεμες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε