UNESCO: Οι χώρες της Μεσογείου θα πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τσουνάμι στο άμεσο μέλλον

Η προετοιμασία κάθε άλλο παρά τυπική είναι αφού η Unesco έχει προειδοποιήσει για τσουνάμι που θα ξεπερνούν το ένα μέτρο σε μεγάλες πόλεις της

UNESCO: Οι χώρες της Μεσογείου θα πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τσουνάμι στο άμεσο μέλλον

Ο σχεδιασμός και η ετοιμότητα απέναντι σε ένα πιθανό τσουνάμι βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες προτεραιότητες των αρχών στην Αλεξάνδρεια, στην Κωνσταντινούπολη, τη Μασσαλία και στις Κάννες, οι οποίες ήδη εργάζονται πάνω σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα.

Εκκενώσεις περιοχών, ενημερωτικές πινακίδες, ενημέρωση τουριστών είναι μερικές από τις ενέργειες πάνω στις οποίες δουλεύουν προκειμένου να υπάρχουν ολοκληρωμένα σχέδια ετοιμότητας σε περίπτωση ανάγκης.

Advertisment

Η προετοιμασία κάθε άλλο παρά τυπική είναι αφού η Unesco έχει προειδοποιήσει για τσουνάμι με κύματα που θα ξεπερνούν το ένα μέτρο σε μεγάλες πόλεις της Μεσογείου, εκτιμώντας ότι ο κίνδυνος αυξάνεται λόγω της αύξησης της στάθμης στη θάλασσα, προσομοιάζοντας, μάλιστα, τις συνθήκες που αναπτύσσονται στον Ειρηνικό και στον Ινδικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με την UNESCO, το πρόγραμμα ετοιμότητας για τσουνάμι του οργανισμού ήδη έχει ξεκινήσει εδώ, και καιρό, ενώ τα πρώτα επίσημα συμπεράσματα να αναμένεται να παρουσιαστούν στη Διάσκεψης του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Λισαβόνα.

Οι εμπειρογνώμονες της Unesco χαρακτηρίζουν τα τσουνάμι του 2004 και 2011 κάλεσμα για αφύπνιση, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν κενά στην ετοιμότητα που πρέπει να καλυφθούν, όπως επίσης και ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ κρατών και κυβερνήσεων.

Advertisment

Το πιο φονικό τσουνάμι

Υπενθυμίζεται ότι το τσουνάμι του 2004 στον Ινδικό Ωκεανό, που περιγράφεται ως το πλέον θανατηφόρο στην παγκόσμια ιστορία, στοίχισε τη ζωή σε περίπου 230.000 ανθρώπους σε 14 χώρες.

Επίσης, ο σεισμός 9,1 βαθμών και το τσουνάμι του 2011, το οποίο έφτασε τα 40 μέτρα σε ύψος, οδήγησε στο θάνατο 18.000 ανθρώπων στην Ιαπωνία.

Από το τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού το 2004, το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι της UNESCO στον Ειρηνικό έχει ανταποκριθεί σε 125 περιστατικά τσουνάμι, με επτά κατά μέσο όρο ανά έτος.

«Έκτοτε προετοιμάζεται η δημιουργία 12 κέντρων προειδοποίησης για τσουνάμι που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των ωκεανών, περιλαμβανομένης της Μεσογείου», δηλώνει στην εφημερίδα Guardian ο Μπερνάντο Αλιάγκα, εμπειρογνώμονςα της Unesco για τα τσουνάμι.

Πέντε από τα παραπάνω κέντρα καλύπτουν τη Μεσόγειο και τον βορειοανατολικό Ατλαντικό, και πιο συγκεκριμένα την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση